27/2/09

Νέα «εμπλοκή» Ρωσίας-Ουκρανίας για το φ. αέριο

Την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία είναι πιθανόν να διακόψει η Gazprom εάν το Κίεβο δεν διευθετήσει πριν από τις 8 Μαρτίου το χρέος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο οικονομικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Αντρέι Κρουγκλόφ έκανε σχετική δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση ενώπιον του συμβουλίου της διοίκησης της Gazprom το οποίο συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν δεν καταβληθούν στις 7 Μαρτίου 400 εκατομμύρια δολάρια, τότε θα διακόψουμε για μία ακόμη φορά την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στις 8 Μαρτίου», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες που δεν κατονομάζεται, αναφερόμενος στη δήλωση του οικονομικού διευθυντή.

Η Ρωσία διέκοψε την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου 2009, προκαλώντας εκτεταμένη κρίση που έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επειτα από συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε στις 19 Ιανουαρίου, επανελήφθη η αποστολή φυσικού αερίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Gazprom αναφέρεται ότι η διευθυντική επιτροπή επιφορτίσθηκε με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του συμβολαίου για την αποστολή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων Naftogaz προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα καταφέρει να πληρώσει την Gazprom εξαιτίας της «δραματικής» αύξησης των απλήρωτων εθνικών πελατών της.

Η Ουκρανία έχει πληγεί σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.