22/2/09

Μάχη στην αγορά των αεροσκαφών. Νέα δεδομένα λόγω Ομπάμα

Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που, διά στόματος υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, προανήγγειλε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών. Αυτό διότι, όσον αφορά τις φρεγάτες και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, επελέγη η οδός των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, που αφορά 6 φρεγάτες και 15 Super Puma. Αν και, τυπικά, η διαπραγμάτευση δεν...εγγυάται αίσια κατάληξη και συμφωνία, στην ουσία το θέμα θεωρείται ότι έχει κλείσει. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να διαμηνύσει προς τη Γαλλία ότι η αγορά των αεροσκαφών Rafale δεν θα προχωρήσει, καθώς κρίνεται ασύμφορη. Η Γαλλία πήρε το κομμάτι που της αναλογούσε από την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών. Το δικό της κομμάτι έλαβε και η Ρωσία, με τη συμφωνία για αγορά ρωσικών ΤΟΜΑ, η οποία επίσης βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η διπλωματία των εξοπλισμών
Με το Rafale να έχει τεθεί εκτός διαδικασίας, στη διεκδίκηση του τμήματος των εξοπλισμών που αφορά μαχητικά αεροσκάφη μένουν η Γερμανία με το Eurofighter, οι ΗΠΑ με το F-16 και το πέμπτης γενιάς JSF και, τέλος, η Σουηδία, με το Gripen. Η Γερμανία είδε το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει με την καταρχήν έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της αγοράς Eurofighter να εξανεμίζεται, όταν αποφασίσθηκε να «παγώσει» η αγορά αεροσκαφών. Τώρα που το θέμα ανοίγει εκ νέου, με τον υπουργό Αμυνας να δηλώνει, μάλιστα, ότι εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την εξοπλιστική ισορροπία με την Τουρκία θα πρέπει εντός του έτους να προχωρήσει σε παραγγελίες, στην εικόνα έχει προστεθεί ένας παράγοντας που διαφοροποιεί τα δεδομένα. Πρόκειται για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και τη νέα αμερικανική διοίκηση στην Ουάσιγκτον, καθώς και την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αναθερμάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που δοκιμάστηκαν στη διάρκεια της θητείας Μπους στον Λευκό Οίκο. Η διπλωματία των εξοπλισμών είναι ένας καλός και γρήγορος τρόπος για να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης προετοιμάζεται για το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Το εξοπλιστικό αναμένεται να είναι κεντρικό θέμα των επαφών που θα έχει πέραν του Ατλαντικού, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο καλλιέργειας του εδάφους για επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Ουάσιγκτον.
KATHIMERINI

4 σχόλια:

  1. Λαμβανομένου υπόψη ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει αυτόνομη πολεμική βιομηχανία και ειδικότερα στην επί πολεμικών Αεροσκαφών τοιαύτη, αναγκαιοί όπως η Ελλάς προσανατολιστεί, έστω και ασθμένοντας προς την ίδια κατεύθυνση.Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, αντί να ενισχύονται οι Τράπεζες να χρεώσουν με δάνεια επιπλέον τους Έλληνες, προτείνεται η ανάπτυξη βαρειάς Πολεμικής Βιομηχανίας που θα δώσει λύση και στο πρόβλημα της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή και απαραίτητη η αναθέρμανση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά απαράδεκτη η υποβόσκουσα ψυχρότητα με τη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο του παρόντος blog. Είμαι της γνώμης ότι όλες οι χώρες-δυνάμεις που μας ενδιαφέρουν, μπορούν με σύνεση στην εξοπλιστική πολιτική να μείνουν ικανοποιημένες. Σαφώς και η Μέρκελ είναι για την Ελλάδα μια μικρογραφία του Μπους (δεν είμαστε δα και ο αγαπημένος της λαός!), αλλά αυτό δε δικαιολογεί να χαλάσουν και οι σχέσεις μας με μία τόσο σημαντική για την ΕΕ χώρα... Δε λέω φυσικά να πάρουμε ελλατωματικά υποβρύχια, αλλά κάπως θα μπορεί να βολευτεί η κατάσταση και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι...

    Programmer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τα έχουμε καλά με όλους δεν γίνεται. Το να αγοράζουμε όπλα από όλους δεν κερδίζουμε τίποτα.

    Οι Γάλλοι πρότειναν τα Rafale αλλά και την διάθεση για συμμαχία (τουλάχιστον έτσι φάνηκε).

    Πιο πολύ υπολογίζεσαι ως συνέταιρος παρά σαν πελάτης.

    τα τελευταία 20κάτι χρόνια αγοράσαμε
    170 F16 + 55 Mirage 2000 =
    = 225 αεροσκάφη.

    Σε τέτοιες ποσότητες άνετα μπορείς να γίνεις συνέταιρος.

    Στο μέλλον (και εφόσον τα προβληματά μας με τους τούρκους δεν λυθούν) δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ανάγκες μας.

    Να επιλέξουμε αεροσκάφος για μακροχρόνια παραγωγή 20 χρόνων και ξεκίνημα από τώρα εύρεση εταίρου για ανάπτυξη αεροσκάφους που θα αρχίσει να παράγεται μετά από 15 χρόνια.

    Σκεφτήτε για παράδειγμα να συνεταιριζόμασταν με τους Γάλλους στο Rafale, ή να είχαμε μπει και εμείς στο Eurofighter, θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε και εμείς το σκάφος περισσότερο προς τις ανάγκες μας, άρα λιγότερους συμβιβασμούς. (Το ίδιο βέβαια θα είχε γίνει και με τους Σουηδούς)

    Τα περι τεράστιου κόστους και τα σχετικά είναι ανοησίες, μέσω της ανάπτυξης τέτοιων προϊόντων αναπτύσεις και τεχνολογία αιχμής και τεχνολογική εμπειρία που αργότερα μπορούν να βγουν και σε προϊόντα. Έμμεσα δηλαδή ενισχύεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σου.
    Πάρτε παράδειγμα σε όλα την Σουηδία.

    Έβγαλε δικό της αεροσκάφος. Ας βγάλουμε κάτι δικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=4sQq1FCxA7U&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=rBeicSqgbNs&NR=1


    Καλή σας ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.