22/2/09

Η Λατινική Αμερική στον δρόμο της ενοποίησης

FTAA: Αμερικανικά σχέδια επί χάρτου
Στρατηγική σύλληψη του Μπιλ Κλίντον, η Ενωση Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας και Νότιας Αμερικής φιλοδοξούσε να δημιουργήσει μια ζώνη του δολαρίου από την Αλάσκα μέχρι τη Γη του Πυρός. Ωστόσο, στα 15 χρόνια από την...παρθενική υπουργική σύνοδο του 1994 στο Μαϊάμι, όπου εκπροσωπήθηκαν 34 χώρες, το μεγαλεπήβολο σχέδιο αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός. Η τελευταία σύνοδος, τον Νοέμβριο του 2005, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία (ο Τσάβες χαρακτήρισε την FTAA –στα ισπανικά ALCA– «όργανο του ιμπεριαλισμού» και ο Μοράλες «αποικιοκρατική») και οι Αμερικανοί περιόρισαν προσωρινά τις φιλοδοξίες τους σε διμερείς συμφωνίες.

Mercosur: Η ένωση των γιγάντων
Η «Αγορά του Νότου» δημιουργήθηκε το 1991 με πρωτοβουλία των δύο οικονομικών μεγαθηρίων και παραδοσιακών ανταγωνιστών, Βραζιλίας και Αργεντινής. Επηρεασμένες από το ιστορικό προηγούμενο Γερμανίας και Γαλλίας, που οδήγησε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, οι δύο χώρες προσέλκυσαν την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα. Αρχικά, η Mercosur επηρεαζόταν από τα κυρίαρχα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και οι φιλοδοξίες της δεν ξέφευγαν από τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης των εταίρων στις διμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ και Ε.Ε. Ωστόσο, η αριστερή στροφή της ηπείρου βαθμιαία αλλάζει τον προσανατολισμό της.

UNASUR: Η χειραφέτηση του Νότου
Το πιο φιλόδοξο και πιο δύσκολο εγχείρημα περιφερειακής ενοποίησης θεμελιώθηκε τον Μάιο του 2008, με την καταστατική συνθήκη της Μπραζίλια. Η «Ενωση του Νότου» περιλαμβάνει όλα τα κράτη της Νότιας Αμερικής και έχει στόχο όχι μόνο μια κοινή αγορά εμπορευμάτων, αλλά μια οικονομική και πολιτική ενοποίηση, στο πρότυπο της Ε.Ε. (αλλά με ισχυρότερη κοινωνική διάσταση). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα, κοινό νόμισμα, διαβατήριο και Αμυντικό Συμβούλιο. Η UNASUR λειτουργεί επίσης ως μηχανισμός επίλυσης περιφερειακών διενέξεων χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ – κάτι που ήδη έγινε με επιτυχία, στην κρίση της Βολιβίας.

ALBA: Ο σκληρός πυρήνας της Αριστεράς
Η «Μπολιβαριανή Εναλλακτική των Λαών της Αμερικής» (ΑLBA, στα ισπανικά «Αυγή») αποτελεί την αριστερή απάντηση στην FTAA. Ξεκίνησε το 2004, με πρωτοβουλία των Τσάβες και Κάστρο, οι οποίοι θεμελίωσαν με αμοιβαία επωφελή συνεργασία (πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα – γιατροί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί από την Κούβα). Στην πορεία, προστέθηκαν η Βολιβία του Μοράλες, η Νικαράγουα του Ορτέγα, ο Ισημερινός του Κορέα, η Ονδούρα και ο Δομίνικος. Τον Δεκέμβριο συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαδικασίες για υιοθέτηση κοινού νομίσματος, του σούκρε. Η ALBA φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «σφιχτό» υποσύνολο της UNASUR, σε σοσιαλιστική κατεύθυνση.
KATHIMERINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.