22/2/09

Ολοκληρώθηκε η ασιατική περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον


Η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο των επίσημων συνομιλιών της κ. Κλίντον στο Πεκίνο.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, αναχώρησε το πρωί της Κυριακής από το Πεκίνο αεροπορικώς επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ολοκληρώνοντας την ασιατική της περιοδεία, η οποία την οδήγησε διαδοχικά στην Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και τελικά στην Κίνα.

Η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο των επίσημων συνομιλιών της κ. Κλίντον στο Πεκίνο και με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο και με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο.

Από τη συμμόρφωση ή μη της βιομηχανίας της Κίνας στις σύγχρονες οικολογικές προδιαγραφές εξαρτάται σε βαθμό σημαντικό η άμεση εξέλιξη στον τομέα του «φαινομένου του θερμοκηπίου», όπως επιβεβαιώνεται από μεγάλη μερίδα αναλύσεων για το ζήτημα αυτό. .

Η κ. Κλίντον επέμεινε στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών να αγοράζονται από την κινεζική κυβέρνηση τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, εκφράζοντας περαιτέρω την ικανοποίηση της που διαβλέπει τα σημάδια μιας κινεζικής εμπιστοσύνης και έμπρακτης υποστήριξης προς αυτά. «Μαζί θα πέσουμε, ή θα σταθούμε όρθιοι, αλλά ας ευχαριστήσουμε τον Θεό που βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση», σημείωσε σχετικώς η κ. Κλίντον.

Στην Κίνα, η κ. Κλίντον παρέμεινε συνολικά σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο η Κίνα κατέστη ο πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ, στη θέση που προηγουμένως κατείχε η Ιαπωνία.

Με εργαλείο τα κρατικά ομόλογα, πολύ περισσότερο δε κατά τα τελευταία έτη, η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, που έχει πλέον σαφώς ξεπεράσει και τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Δεκέμβριο στο κινεζικό θησαυροφυλάκιο υπήρχαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα - συνολικής αξίας 696,2 δισ. δολ. - χρηματοδοτώντας ισόποσα το τεράστιο έλλειμμα της Ουάσιγκτον.

Πριν εγκαταλείψει την Κίνα κι όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ παραβρέθηκε στη λειτουργία σε ένα σύγχρονο ναό σε ένα δυτικό προάστιο του Πεκίνου.

Στην Κίνα σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, δίνοντας «παρών» στους ναούς κι εκδηλώνοντας το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παρακάλεσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, να μη δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία, όσων την επισκέφθηκαν στην πρεσβεία, εφόσον εκείνοι δεν το επιθυμούσαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.