20/2/09

Διγλωσσία Αμερικανών για τη βίζα

ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟ 2009, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Περίεργα παιχνίδια με τη βίζα, σε βάρος της Ελλάδας, εξακολουθούν να παίζουν οι ΗΠΑ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Ντ. Σπέκχαρτ δηλώνει πως ελπίζει το θέμα να λυθεί μέσα στο 2009, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., σε εμπιστευτικές της συνομιλίες με Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταργηθεί η βίζα στις πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ισχύει ακόμη.
Επίσημο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Ε» αναφέρει επί λέξει πως...«οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν βλέπουν πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατάργησης της βίζας (Visa Waiver Program) στα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν καλύπτονται ακόμη από αυτό».
Τα κράτη αυτά, εκτός της Ελλάδας, είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Τέσσερα κράτη-μέλη έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας (Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία). Κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, οι χώρες αυτές δημιούργησαν ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ποινικού μητρώου και υπόπτων για συμμετοχή σε πράξεις τρομοκρατίας και ειδική βάση δεδομένων για κλεμμένα διαβατήρια, στις οποίες έχουν άμεση πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας. Υποχρεώθηκαν ακόμη να δεχθούν ένοπλους αστυνομικούς στις καμπίνες των αεροπλάνων.

Ασκούν πιέσειςΟι όροι των συμφωνιών αυτών θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επαχθείς από την Ε.Ε., η οποία απαιτεί να υπάρξει συνολική συμφωνία κατάργησης της βίζας μεταξύ της Ε.Ε. - ΗΠΑ, που θα αφορά όλα τα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν να φέρνουν εμπόδια και να χρησιμοποιούν τη βίζα ως μέσο άσκησης πίεσης για την υλοποίηση της πολιτικής τους. Χαρακτηριστκό παράδειγμα αποτελεί η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπους τον περασμένο Οκτώβριο, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί για την Ελλάδα η βίζα. Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε από πολλούς με τη σθεναρή αντίθεση που έδειξε η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση-απάντηση τότε της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχθηκε «τη λογική πιέσεων μεταξύ συμμάχων».
Αυτή τη φορά όμως, η αμερικανική πλευρά ρίχνει το φταίξιμο της αποτυχίας στον εαυτό της! Αποδίδει την αδυναμία ένταξης των 5 υπολειπόμενων χωρών στη νομοθετική πρωτοβουλία του γερουσιαστή Weinstein, που θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας. Επίσης θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί, από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η εφαρμογή του νέου συστήματος βιομετρικού ελέγχου των ταξιδωτών που μπαίνουν ή βγαίνουν από τις ΗΠΑ, ώς το τέλος Ιουνίου του 2009 (entry-exit control system).

Δεύτερης κατηγορίαςΣύμφωνα με τα πρακτικά των συνομιλιών, η αμερικανική αντιπροσωπεία θεωρεί την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη νέων χωρών στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις χώρες που υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες, να προσαρμοστούν στους νέους αυστηρότερους όρους, ειδικά στα ζητήματα της καταγραφής δεδομένων ταξιδιώτη (το γνωστό PNR) και της ανταλλαγής πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες!
Ομως η Ε.Ε. αντέδρασε στην προοπτική, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των Αμερικανών από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Θέσαμε το παραπάνω έγγραφο υπ' όψιν του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στ. Λαμπρινίδη, που έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει ζητήσει να καταρτιστεί ενιαία συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας. «Αν ισχύουν όσα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να μετέφεραν στην Ε.Ε., τότε προφανώς ο κ. Σπέκχαρτ προέβη σε παραπλανητικές δηλώσεις», παρατηρεί και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι διατάξεις της αλληλεγγύης και των κυρώσεων κατά των ΗΠΑ. Στο θέμα της βίζας πρέπει επιτέλους οι Αμερικανοί να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα δεύτερης κατηγορίας. Είναι επιπλέον απαράδεκτο να προτάσσουν ως δικαιολογία ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην αμερικανική νομοθεσία. Προφανώς δεν ευθύνεται γι' αυτό η Ελλάδα. Εάν το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου-εξόδου στα αεροδρόμια των ΗΠΑ συνδέεται τόσο άρρηκτα με την ασφάλεια των ΗΠΑ, θα όφειλαν να αναστείλουν το καθεστώς του Visa Waiver για όλες τις χώρες της Ε.Ε., μέχρι να λύσουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Λαμπρινίδης. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί το θέμα της κατάργησης ή μη της βίζας από τις ΗΠΑ στους Έλληνες υπηκόους έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα και όλοι ασχολούνται με αυτό.
    Επείδή η Προξενική Θεώρηση Εισόδου (ΒΙΖΑ) είναι θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών, προτείνω να επιβληθεί ΒΙΖΑ από την χώρα μας στους κατόχους διαβατηρίων ΗΠΑ.
    Τους έχουμε ανάγκη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και λοιπόν τι έγινε, ουδέποτε ήθελα να πάω και να καταργηθεί η βιζα πάλι δεν θα πάω.
    Απλά γιατί είμαι Έλληνας οι βλάκες και οι εκβιαστές με κουράζουν.
    Γυρίζω όλη την Ευρώπη με μία ταυτότητα οπότε?
    Με τον παρά μου γ...ώ και την κυρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε μια χώρα που τα αεροπλάνα πέφτουν σαν τις μύγες πάνω σε κτίρια,που το παιδί σκοτώνει την μάνα και η μάνα το παιδί, που στα σχολεία γίνεται μακελειό, που εκατομμύρια μεξικάνοι αιτινοί κουβανέζοι... μπαινοβγαίνουν στις ΗΠΑ καθημερινά λαθραία, έχουν το θράσος να μας ζητάνε και βίζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To thema den einai an tha pame stis HPA h oxi.
    To thema einai oti oi HPA den zitoun viza apo mia seira apo xores pou itan sto Symfono tis Varsovias kai ara mexri xtes exthroi ton HPA, eno sinexizoyn na zitoun viza apo tin Ellada kai tous Ellines, pou sinevalan sto xtisimo tis Amerikis me dyo ekatommyria paragogikous metanastes kai os xora eimastan panta sto pleyro ton HPA, me terastio kostos aimatos kai symferonton.
    As min xexname ton athlio rolo ton HPA sto Kypriako.
    Kai tora, zhtoyn viza apo toys Ellhnes, eno den zitoyn apo tous Skopianous kai tous Boylgarous.
    Ektos apo ola ta alla, exei eutuni to ellhniko kratos, pou me tin adynamia tou anigage ena sxetika aplo thema se meso ekviasmou tvn HPA, gia na fanei os megali prosfora, enanti kapoiou antallagmatos.

    Savvas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε προς Η.Π.Α. και ΣΙΑ το γνωστό:

    Η ταν ή επι τας.

    Τότε ο στρατός του Λεωνίδα ήταν 300 και οι Πέρσες εκαντοτάδες χιλιάδες ή εκατομύρια.

    Και πάντα (σχεδόν) έτσι ήταν στην ελληνική ιστορία.

    Και ο Δαυίδ το ίδιο απέναντι στο Γολιάθ, και ο Άγιος Νέστορας απέναντι στο Λυαίο κ.λ.π.

    Για να φαίνεται η δύναμη του Θεού.
    Μιχαήλ: Θεού Δύναμις.

    Αυτό είναι που μας λείπει, που διάβασα και σε άλλο σχόλειο.

    Απαιτείται απόφαση προς τούτο βέβαια.

    Και δεν παίρνουμε τώρα την απόφαση; αφού πιθανώς να χρειαστεί να το πάρουμε απόφαση με το ζόρι, γιατί δεν το αποφασίζουμε με ελέυθερη τη βούληση;

    Να πάρουν και οι άλλοι δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι δημιουργοί αυτών των σχεδιασμένων ενεργειών, της δημιουργίας μίσους Ελλάδας προς ΗΠΑ όπως και της άδικης συνεχής στάσης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα δεν είναι άλλοι παρά οι εβραίοι,με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στις ΗΠΑ και να ελέγχουν τον κόσμο εξυπηρετόντας τα συμφέροντα τους εις βάρος άλλων κρατών και της Ελλάδος.
    γι αυτό και η διάλυση όλων των αντιπάλων λόμπι αλλά και η αποδυνάμωση κάθε ομάδας που μπορούσε να επηρεάσει την ηγεσία των ΗΠΑ προς άλλη πλευρά.
    όσο αφορά την κοινότητα των μαύρων εκεί ακολούθησε ένα άλλο σχέδιο προσπαθόντας να τους προσελκύσει με το μέρος τους.(ανάδειξη μαύρων στην πολιτική,προπαγάνδες κτλ).χειραγωγημένοι σαφώς από τους ίδιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ψάχνω να βρω ένα άρθρο που είχα αναφερθεί σε μια ιστορία (προς συμλήρωση)που είχα ακούσει με έναν ζητιάνο, που του πέταξε θυμωμένος αυτός προς τον οποίο ζητιάνεψε, ένα καρβέλι στο κεφάλι και δεν μπορώ να τη βρώ.

    Εννοείτε οτι η ιστορία αυτή είναι ενδεικτική της προθέσεως του Κυρίου προς τον άνθρωπο και όχι κατά γράμμα.

    Υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η υπουργός εξωτερικών Dora Hanum τι κάνει ; Καλά τόσες φιλίες με τη Reis δεν έκανε τίποτε για αυτό ;
    Μην ψάχνετε τι φταίει ; Οι μακάκες οι πολιτικοί μας που αεροπλάνα ξέρουν να παραγγέλνουν από εκεί αλλά μια βίζα ;
    Οσο για τον "πολύ" Σπέκχαρντ, μην του λέτε πολλά, ο άνθρωπος δεν ξέρει, ένας βλάκας είναι, τι μπορεί να κάνει αυτός......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, τι σόι ρεπορτάζ κάνουν οι "δημοσιογράφοι" των εφημερίδων; Με ποιον τρόπο "διασταυρώνουν" τα στοιχεία τους, πριν τα δημοσιεύσουν;

    Οι χώρες της ΕΕ που δεν καλύπτονται από το VWP είναι οι εξής:

    - Ελλάδα
    - Κύπρος
    - Βουλγαρία
    - Ρουμανία
    - Πολωνία

    Σημειώνεται η Πολωνία, ως ένθερμος υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ, για την οποία υπήρξε σχετική εισήγηση από το 2006.

    Όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, βλέπουν πως τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα από την κυβέρνηση Μπους λόγω της αποτυχίας εγκατάστασης "αντιπυραυλικής ασπίδας".

    Κατά τ' άλλα, η κ. Μπακογιάννη λέει "δεν αντιλαμβανόμαστε τη λογική πίεσης μεταξύ συμμάχων".

    Και μετά, ξύπνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.