12/2/09

Σουδάν: Αμεση έκδοση εντάλματος σύλληψης του προέδρου

Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ

Δικαστές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισαν να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Προέδρου του Σουδάν, Όμαρ Χασάν αλ Μπασίρ, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, που επικαλείται διπλωματικές και νομικές πηγές.
Κατά αξιωματούχους στην έδρα του ΟΗΕ το ΔΠΔ έχει ενημερώσει σχετικά τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι μουν, γράφουν οι Τάιμς.
Το ένταλμα εκδίδεται κατόπιν σχετικού αιτήματος, τον Ιούλιο, από τον επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο, που επιρρίπτει στον Μπασίρ κατηγορίες περί γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου κι εγκλημάτων κατά της...ανθρωπότητας στην επαρχία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν όπου από το 2003 μαίνεται εμφύλια σύρραξη.
Οι κατηγορίες που θα περιλαμβάνει το ένταλμα δεν έγιναν μέχρι στιγμής επακριβώς γνωστές. Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει ένταλμα σύλληψης για εν ενεργεία αρχηγό κράτους.
Η Αφρικανική Ένωση καθώς και πολλοί Αραβες διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η ενδεχόμενη απόπειρα δίωξης του Μπασίρ θα περιπλέξει την ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση του Νταρφούρ στο ΔΠΔ, έχει την ισχύ να εμποδίσει την δίωξη του Μπασίρ αλλά έχει αρνηθεί να παρέμβει ως σήμερα. Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα, υποστήριξε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι «το συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί ακόμη» σχετικά με την έκδοση εντάλματος.
Ο πρεσβευτής του Σουδάν στα ΗΕ Αμπνταλμαχμούντ Αμπνταλχαλήμ Μοχάμαντ από την πλευρά του δήλωσε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί σχετικά, αλλά δεν θα μας εξέπληττε. Δεν μας ανησυχεί».
Στην κρίση του Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 300.000 άνθρωποι -πηγές της κυβέρνησης του Σουδάν λένε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος- ενώ έχουν εκτοπιστεί 2,2 εκατομμύρια άμαχοι.
Ο Μπαν κάλεσε το Χαρτούμ να συμπεριφερθεί «υπεύθυνα» στην περίπτωση έκδοσης εντάλματος, εγγυώμενος «την ασφάλεια» των κυανοκράνων του ΟΗΕ και «τα ανθρώπινα δικαιώματα των αμάχων». Στελέχη του οργανισμού διεμήνυαν πως παρά το ότι έχουν δεχθεί εγγυήσεις από μέρους του Χαρτούμ για την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής αποστολής, ενδέχεται να υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις εξ αιτίας της οργής των υποστηρικτών του Μπασίρ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.