23/2/09

Άγριος καπιταλισμός

Του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ο άγριος καπιταλισμός δεν πέθανε. Βαριά τραυματισμένος, ελπίζει ότι οι πληγές θα επουλωθούν και θα αποκατασταθεί. Οι δηλώσεις (και οι πράξεις) πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στο δυτικό κόσμο επιβεβαιώνουν ότι δεν σκέπτονται αλλαγή πολιτικής. Αντιθέτως, προσπαθούν να σώσουν από το...τελικό ναυάγιο την παρελθούσα κατάσταση. Πχ οι κρατικοποιήσεις Τραπεζών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία θεωρούνται αναγκαίο κακό, ένα προσωρινό σωσίβιο και όχι πρόπλασμα για ένα νέο μοντέλο με το κράτος ενεργό οικονομικό εταίρο. Στον ίδιο δρόμο η ΕΕ προτιμά την ανεργία από τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αγνοούνται όσοι, όπως ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν, προειδοποιούν ότι οδηγούμεθα σε νέο αδιέξοδο.
Οι νεοφιλελεύθεροι θεωρούν ότι οικονομικοί και γεωπολιτικοί λόγοι τους επιτρέπουν (συγκρατημένη) αισιοδοξία. Πχ οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγάλος παγκόσμιος καταναλωτής και επομένως αναμένουν ότι θα στηριχθεί από τις εξαγωγικές χώρες. Εκτός αν μεγάλες περιοχές (Κίνα, Ρωσία, ΕΕ) στραφούν στην εσωτερική αγορά, σε ένα σχετικό απομονωτισμό. Ο Κίσσινγκερ δεν αποκλείει αλλά θεωρεί αυτή τη λύση καταστροφική. Πράγματι, αν οι μεγάλες χώρες στραφούν στον απομονωτισμό η αμερικανική αυτοκρατορία θα πέθαινε. Ο κόσμος θα ήταν πολυπολικός χωρίς ηγέτιδα Δύναμη. Αντίδοτο θα ήταν να διαλυθεί μια τουλάχιστον «μεγάλη περιοχή», η ΕΕ. Η διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν θείο δώρο. Θετικό για τους αισιόδοξους είναι και το ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ που ενισχύθηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (Ρωσία, Βενεζουέλα κλπ) βρέθηκαν ξαφνικά σε δύσκολη θέση όταν έπεσαν οι τιμές. Η κρίση αποδυνάμωσε, σχετικά, τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ αλλά, αντίστοιχα, αδυνάτισαν και οι αντίπαλοί της. Κανείς δεν βρέθηκε σε κατάσταση υπεροχής ώστε να επιχειρήσει ριζική αλλαγή του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Το πιο θετικό για τους ίδιους είναι ότι ουδείς απειλεί το σύστημα, κάποιος ταξικός ή ιδεολογικός αντίπαλος. Τα κόμματα εξουσίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με μικρές αποκλίσεις, όπως άλλωστε και τα συνδικάτα. Η νεολαία έχει εξάρσεις χωρίς συνέχεια. Ούτε η ανεργία έχει ξεπεράσει (για την ώρα) κάποια επικίνδυνα όρια που θα προκαλούσαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πχ οι ΗΠΑ είχαν και στο παρελθόν ανεργία στο 7-8% ενώ στην Ισπανία η ανεργία έφθασε το 13% αλλά προ ολίγων ετών ξεπερνούσε το 20% χωρίς να ξεσπάσει κοινωνική εξέγερση. Οι κυβερνώντες διαθέτουν τεράστιες ποσότητες, συσσωρευμένου τα τελευταία έτη, χρήματος ελπίζοντας να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.
Όλα αυτά καθησυχάζουν τους κυβερνώντες. Αλλά αν η μεσαία τάξη (και οι φτωχότεροι) δεν μπορούν να αγοράσουν όσα παράγουν δεν θα χρειάζεται εχθρός. Το χαρακίρι είναι αποτελεσματικός τρόπος θανάτου.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 23-02-09

3 σχόλια:

  1. "Ούτε η ανεργία έχει ξεπεράσει (για την ώρα) κάποια επικίνδυνα όρια που θα προκαλούσαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πχ οι ΗΠΑ είχαν και στο παρελθόν ανεργία στο 7-8%..."

    Εξαρτάται τι θεωρεί κανείς ανεργία.Αν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δίνουν στην δημοσιότητα οι Αμερικανοί είναι η ανεργία τότε ναι δεν είναι μεγάλη.Αν όμως δούμε τα πραγματικά στοιχεία και όχι τα ωραιοποιημένα των αμερικανικών στατιστικών "μαγειρείων" τότε έχουν μεγάλη ανεργία.Οι Αμερικανοί μετρούν στην στατιστική τους "U-3" που δημοσιεύουν μόνο τους πλήρης εργαζόμενους και τους ανέργους οι οποίοι σε μηνιαία βάση δηλώνουν άνεργοι.Όλοι οι υπόλοιποι δεν περιλαμβάνονται, αλλά βρίσκονται στην στατιστική "U-6", η οποία είναι δεν δημοσιεύεται.
    Σύμφωνα με αυτή την στατιστική η ανεργία τον Ιανουάριο ήταν σχεδόν 14% (http://www.bls.gov/news.release/pdf/empsit.pdf).
    Βέβαια και πάλι τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σωστά καθότι δεν προσμετρούνται όσοι έχουν απογοητευτεί και δεν ανανεώνουν στον αμερικανικό οργανισμό ανεργίας κάθε μήνα την κατάσταση τους.
    Η πραγματική ανεργία στην Αμερική πάντα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που δήλωναν επίσημα.Αυτή την στιγμή πρέπει να είναι κοντά στο 20% όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα http://www.shadowstats.com/alternate_data !
    Το ίδιο παρεμπιπτόντως κάνει πια και η Γερμανία εδώ και κάποια χρόνια αφού επίσημα έχει 3.5 εκατομμύρια ανέργους αλλά στην πραγματικότητα είναι πια κοντά στα 6,5 εκατομμύρια.
    Η Τουρκία δήλωνε επίσημα μέχρι πριν λίγο καιρό 2,6 εκατομμύρια! ;)
    Τα αναφέρω ώστε να μην νομίζουν ότι μας πιάνουν κότσους οι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα είναι σχετικά αρκεί κάποιος να σκεφτεί το απλό το χρήμα εφευρέθηκε κινήται και αυξάνεται με μόνο στόχο και σκοπό την αύξηση του χρέους των κρατών, πολιτών και λοιπών ώστε να είναι δέσμιοι των τραπεζών .Αν ξεκινήσουμε από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας της αμερικής και τους λόγους τους οποίους φτιάχτηκε .Σκεφτούμε ότι ουσιαστικά τα χρήματα για τα οποία μιλάμε όλοι στο 90% είναι σε υπολογιστές μέσα και όχι σε χαρτονόμισμα άν σκεφτούμαι ότι όσο περισσότερο κάποιοι χρωστάνε τόσα περισότερα χρήματα δίνει η κεντρική τράπεζα ,τότε είναι πολύ πάρα πολύ απλό να πούμε το γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και που είναι το πάρακάτω..Λέμε για την ανεργία μα και οι αριθμοί της ανεργίας είναι πλασμάτικοί, και τα λεφτά για τα οποία όλοι μιλάμε ότι χρωστάμε είναι πλασματικά ...Νομίζετε ότι αυτά τα λεφτά υπάρχουν και αφού δεν υπάρχουν σεχαρτί γιατί τα συζητάμε...Το οικονομικό σύστημα των κεντρικών τραπεζών είτε της αμερικής είτε των επιμέρους είναι ένα πολύ καλό λυστρικό σύστημα κλοπής των κρατών και κατ επέκταση των ανθρώπων....Αν ποτέ τελείωνε τοχρέοσ άν ποτέ μπορούσαν τα κράτη να ξοφλήσουν τα χρωστούμενα οι΄τράπεζες που κόβουν τα λεφτα και γενικός δεν θα είχαν λόγους ύπαρξης άρα γιατί να επιτρέψουν οι φίλοι μας οι τραπεζικοί να γίνει κάτι τέτοιο....Ετσι γίνετε και ι κρίση του 32 έτσι έγινε απλά τότε ο κόσμος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τόσο γρήγορα όσο τώρα.Αποφασίστηκε ανακατανομή του χρήματος διότι όσοι το κατείχαν ήταν πολλοί έπρεπε να λιγοστέψουν που σημαίνει ότι το πλασματικό το τραβάμε από την αγορά με αποτέλεσμα να κλονίσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους να τους αναγκάσουμε είτε να πτωχέσουν , άρα δούλοι σε μάς, είτε να δανειστούν περισσότερο , άρα θέτουμε τους όρους μας....Στο τέλος θα μείνουν λίγοι και αυτοί θα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα επί δικαίο και αδίκο και τότε δεν θα υπάρχει πια το άδικο θα είναι εντελός υποκειμενικό....
    Χριστίνα
    Καλημέρα κ. Σάββα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σάββα γνωρίζετε για το zeitgeist (ντοκυμαντερ) που είχε ανεβεί στο διαδίκτυο το 2007 και το zeitgeist 2 που ανέβηκε λιαν προσφάτως?Αν δεν γνωρίζετε που δεν το πιστεύω στο google το αναζειτάται με τήν λέξη zeitgeist greek subtitles και μετα το ιδιο απλά προσθέτετε το νούμερο 2.Αν είναι αληθινό που δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα δεδομένα και τα γεγονότα που αναφέρει παρα μόνο τον τρόπο που αυτά αναλύονται τότε όλα είναι πουλημένα και ο εχθρός αόρατος για μας και ορατός για του λίγους μόνο ...και όλα αυτά που λέμε περί συνόρων και πολέμων και άλλων πραγμάτων είναι μόνο για λαική κατανάλωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις
    Χριστίνα
    ΥΓ Χειρότερο από τα δυο ντοκυμαντέρ το δεύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.