15/2/09

Τί έκρυβε η κίνηση Ερντογάν στο Νταβός;


Τσαμπουκάς με ουρά
Στη φάση ενός επικίνδυνου πολέμου λέξεων περνούν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις μετά την κρίση του Νταβός, όπως βαφτίστηκε το έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
Ακόμη η έκβαση των ισραηλινών εκλογών, που ανέδειξε στην Κνεσέτ ως πρώτη δύναμη τα πολιτικά κόμματα της εθνικιστικής και θρησκευτικής ακροδεξιάς, δείχνει να επιβαρύνει το τεταμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις, καθώς απομακρύνει τις προοπτικές σύγκλισης των δύο χωρών στο κυρίαρχο για το Ισραήλ παλαιστινιακό πρόβλημα.
Εκείνη η πρώτη φραστική επίθεση που εξαπολύθηκε από τον Ερντογάν, προκαλώντας δονήσεις στους διεθνείς, αλλά και στους διπλωματικούς κύκλους της κάθε χώρας, συνεχίζεται πλέον ως ειρωνικός πολεμικός μονόλογος από τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε να...σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ισραήλ με το δυσνόητο σχόλιο: «η κάλπη έδειξε ότι το Ισραήλ πήρε το μήνυμα του Νταβός».

Στη μάχη και το εβραϊκό λόμπι
Από τη μεριά της η ισραηλινή διπλωματία προτιμά την παρασκηνιακή δραστηριότητα, διοχετεύοντας πληροφορίες ότι ο τουρκικός τσαμπουκάς δεν θα περάσει ατιμώρητος, με το ισχυρό εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ να κινητοποιείται για να προκαλέσει αμερικανο-τουρκική κρίση. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρώτη επιδίωξη θα είναι να υποστηριχθεί το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ, ώστε να περάσει από την αμερικανική Γερουσία ψήφισμα που θα αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία του 1915.
Οσο προφανής είναι μια τέτοια επιδίωξη, άλλο τόσο δυσδιάκριτη είναι μια άλλη, που στοχεύει στην όξυνση του εσωτερικού μετώπου που έχει ανοίξει ο Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο. Αυτή η όξυνση θα επιτευχθεί αν η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει όλα τα προσόντα να το κάνει, οδηγήσει τη σημερινή κρίση με την Τουρκία σε έμπρακτη ρήξη.
Οι σχέσεις αυτές ωθήθηκαν στο σημερινό υψηλό επίπεδο (με στρατιωτική και οικονομική συνεργασία που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια ετησίως) το 1996 μέσω των πολιτικών επιρροών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ετσι, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στις διμερείς σχέσεις θα θεωρηθεί πλήγμα στη συγκεκριμένη πολιτική επιτυχία του στρατού, γεγονός που θα οξύνει την αντιπαράθεση του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν με το κοσμικό κατεστημένο.
Σε όλα αυτά υπάρχει κι ένας σοβαρά τεκμηριωμένος αντίλογος, που δικαιολογεί απόλυτα τις πολιτικές ακροβασίες του Ερντογάν, καθώς δεν διστάζει να αναδείξει το Παλαιστινιακό ως κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής του, κερδίζοντας κύρος και πολιτική επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Πρόκειται για την επισήμανση ότι το εβραϊκό λόμπι δεν είναι τόσο ισχυρό όσο διαδίδεται ότι είναι, και αυτό φαίνεται από την αδυναμία του να επηρεάσει την κυβέρνηση Ομπάμα ώστε να μην επιλεγεί η διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν. Ταυτόχρονα, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, έχοντας ήδη επιλέξει την αποχώρηση από το Ιράκ μέσω Τουρκίας.
Ο Μάρτιος του 2003 δίδαξε στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το χαρτί των βάσεων όταν θέλει, και όπως τότε αρνήθηκε τη χρήση τους άνευ ανταλλαγμάτων για την εισβολή στο Ιράκ, μπορεί να το κάνει και τώρα για την έξοδό τους, αν τελικά η Ουάσιγκτον ικανοποιήσει το αρμενικό αίτημα.
Μέχρι στιγμής, η τουρκο-ισραηλινή κρίση συντηρείται σε ρητορικό επίπεδο, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να αποκομίζουν όσο μπορούν πολιτικά οφέλη, και η μόνη απειλή κλιμάκωσης βρίσκεται στον ανανεωμένο φανατικό εθνικισμό της νέας ισραηλινής διακυβέρνησης.

ΑΧΙΛ. ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/02/2009

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα Σάββα,
    Περιμένω ακόμα τις απαντήσεις για τη συνέντευξη. Ενημέρωσε με σχετικά σε παρακαλώ.

    Σου αποστέλω το άρθρο μου για το ιστολόγιο σου.

    Φιλικά,
    Κώστας




    18/2/2008: Ημέρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    του Κώστα Πικραμένου
    http://endoturkika.blogspot.com

    55 κράτη έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η Ελλάδα "κρύβεται" αναγνωρίζοντας μόνο τα διαβατήρια των Κοσοβάρων αλλά όχι το κράτος τους...Η "ελληνοφρένεια" σε όλο το διπλωματικό της μεγαλείο!


    Το Βιλαέτι του Κοσόβου

    Η Τουρκία έχει μια μακρά υφιστάμενη παρουσία στο Κόσοβο, το οποίο διοικούσε για σχεδόν έξι αιώνες μετά από την ιστορική μάχη (του Κοσόβου) το 1389, όταν νίκησαν οι οθωμανικές δυνάμεις το σερβικό στρατό. Ως διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία αντιλαμβάνεται το Κόσοβο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην Τούρκου πρωθυπουργό Bülent Ecevit "ως χρέος που οφείλει στην ιστορία της» και τα Βαλκάνια εν γένει ως αδιάσπαστο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της. Ο λόγος για αυτό είναι η μακροχρόνια συνύπαρξη, για πέντε αιώνες των βαλκανικών στοιχείων κάτω από τη εξουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι περισσότεροι από τους Οθωμανούς Αλβανούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ έτυχαν γρήγορη ένταξη στις αυτοκρατορικές δομές και έγιναν μέρος της οθωμανικής κοινωνίας χωρίς καμία διάκριση. Σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκων με αλβανική καταγωγή (που ζουν στην Τουρκία) και με συγγενείς στα Βαλκάνια.

    Τα Mehmetcik στη Πρίστινα

    Η Τουρκία συμμετέχει στην παροχή στρατευμάτων, αστυνομίας και ειδικών εμπειρογνωμόνων στη KFOR (δύναμη Κοσόβου), UNMIK (αποστολή των Η.Ε σε Κόσοβο) και την αποστολή του ΟΑΣΕ (Οργάνωση για τη ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη). Υπάρχουν 1.000 τουρκοι στρατιώτες στη KFOR στο Κόσοβο. Οι περισσότεροι τούρκοι στρατιώτες στο Κόσοβο προέρχονται από οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει στη Τουρκία από τα Βαλκάνια και μιλούν τις τοπικές γλώσσες.

    Η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Τουρκία


    Στα Βαλκάνια, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας διατήρησε το status του διακριτικού παρατηρητή κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου (1950-1990). Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όμως υπό την Προεδρία του «νέο-οθωμανού» Turgut Özal, η Τουρκία αρχίζει τη "Βαλκανική επίθεση" αναβιώνοντας την οθωμανική κληρονομιά της στα πρώην εδάφη της αυτοκρατορίας.
    Η Τουρκία υποστήριζε ανέκαθεν την αυτονομία της εθνικής τουρκικής μειονότητας στο Κόσοβο εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
    Ο πόλεμος όμως στο Κοσσυφοπέδιο (1998-1999) και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (2/2008) αποτέλεσε ευνοικό έδαφος για να προωθήσει τα γεω-στρατηγικά της σχέδια στη Βαλκανική χερσόνησο. Η Τουρκία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Κόσοβο δίχως να ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο Κουρδικό πρόβλημα.
    Τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2009) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ali Babacan επισκέφτηκε το Κόσοβο με μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία παίζει καθοριστικό ρόλο μέσα στη Οργάνωση της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (με 56 κράτη-μέλη) όπου πολλές μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ο Babacan εκτίμησε ότι η αναγνώριση του Κοσόβου είναι υπόθεση χρόνου και ότι αναμένει ότι ο αριθμός χωρών που θα αναγνωρίζουν το Κόσοβο θα ανέβει στο άμεσο μέλλον. Τη προηγούμενη Δευτέρα οι Μαλδίβες αναγνώρισαν το Κόσοβο, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 55 χώρες που έχουν πράξει αναλόγως.


    Οι Τούρκοι του Κοσόβου και οι Κοσοβάροι (Αλβανοί) της Τουρκίας

    Ο αριθμός των Κοσοβάρων που ζουν στην Τουρκία εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στο Κόσοβο. Το Κόσοβο είναι επίσης η πατρίδα του Mehmet Akif Ersoy, συνθέτης του τουρκικού εθνικού ύμνου.
    Από την άλλη πλευρά υπάρχουν 30.000 Τούρκοι που ζουν στο Κόσοβο. Η πολιτική εκπροσώπηση των Τούρκων γίνεται από το ΚΤDP, υπό την ηγεσία του Mahir Yağcılar
    Η τουρκική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες περιφερειακές γλώσσες του Κοσόβου. Σήμερα οι Τούρκοι του Κοσόβου έχουν τα σχολεία τους σε κάθε εκπαιδευτικό επίπεδο. Στις πόλεις Prizren, Mamuša, Pristina, Gnjilane, Djakovica και Vucitrin, υπάρχουν 3 παιδικοί σταθμοί, 11 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 6 γυμνάσια ένα πανεπιστήμιο στη Pristina όπου σπουδάζουν 2.532 τούρκοι φοιτητές.

    ΤΙΚΑ: Ο “ανθρωπιστικός” μηχανισμός της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια

    Το ΤΙΚΑ, Οργανισμός Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
    Μόνο το 2006, 32 προγράμματα και δράσεις εφαρμόστηκαν από το TIKA στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων συνεργασίας. Το 2005, περισσότερα από 2005 προγράμματα και δράσεις υλοποιήθηκαν στα Βαλκάνια (Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία) και στην Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Μολδαβία και Βαλτικές χώρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.