21/2/09

Βάση των ΗΠΑ η Τραπεζούντα;

Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες και με τίτλο «Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Τουρκία την Τραπεζούντα» γράφει ότι η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν δέχθηκε ένα ιστορικό πλήγμα από την Κιργισία, το κοινοβούλιο της οποίας έλαβε ομόφωνα την απόφαση να κλείσει η αμερικανική Βάση, η οποία υπάρχει στην πόλη Μανάς. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα «εναλλακτικό ΝΑΤΟ» στην περιοχή αυτή. Προς αυτό το σκοπό, η κυβέρνηση της Κιργισίας έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 2 δις. δολαρίων.
Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ άρχισαν να καταβάλουν έντονες προσπάθειες, προκειμένου να...βρουν μια νέα Βάση. Εάν οι επιλογές για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν δεν καρποφορήσουν, Αμερικανοί και Ρώσοι ειδήμονες αναφέρουν ότι η πρώτη επιλογή θα είναι η πόλη της Τραπεζούντας, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στη στρατηγική σχέση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση της Ρωσίας για την Κιργισία αποτελεί τμήμα του σχεδίου για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελείται από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, την Κιργισία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κεντρική Ασία, στρατηγός Πετράους, προχθές άρχισε περιοδεία στην περιοχή. Τώρα, εάν ο Αμερικανός στρατηγός τις προσεχείς ημέρες έλθει και στην Τουρκία, δεν θα υπάρξουν και πολλά ερωτηματικά, όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής του.
Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες και με τίτλο «Μήνυμα Αρμενίας από τον Γκιούλ στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ συναντήθηκε με το Γερουσιαστή Ντάρμπιν και την αντιπροσωπεία, η οποία τον συνόδευε.
Κατά τις συνομιλίες, ήλθε στο προσκήνιο και το νέο ψήφισμα, το οποίο θέλει να παρουσιάσει το αρμενικό λόμπι, αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί αρμενικής γενοκτονίας.
Έγινε γνωστό ότι ο Γκιούλ ανέφερε τα εξής: «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα προκαλέσει βλάβη στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Υπάρχουν, επίσης, πρωτοβουλίες και κινήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. Το ψήφισμα αυτό θα προκαλέσει βλάβη σε αυτό το χρονοδιάγραμμα».
www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.