22/2/09

«Εβαλε νερά» η σχέση Αθήνας - Βερολίνου


Η κυβέρνηση, με τις κινήσεις στα εξοπλιστικά, κινδυνεύει να χάσει τη Γερμανία, ένα κρίσιμο σύμμαχο στην Ε.Ε.
Της Δωρας Αντωνιου
Το Φεβρουάριο του 2006, αμέσως μετά τον πρώτο ανασχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Εχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της μόλις τέσσερις μήνες πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και ο Κώστας Καραμανλής ήταν ανάμεσα στους πρώτους που δέχθηκαν πρόσκληση να επισκεφθούν το Βερολίνο. Η κ. Μέρκελ τοποθετήθηκε στον κύκλο ηγετών με τους οποίους ο κ. Καραμανλής είχε «καλή χημεία», ανήκε στη...νέα γενιά των προερχόμενων από την κεντροδεξιά επικεφαλής ισχυρών κρατών, στους οποίους ο Ελληνας πρωθυπουργός αναζήτησε και βρήκε στήριξη σε κρίσιμες στιγμές. Ετσι, όταν το καλοκαίρι του 2007 το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να αναδείξει ένα ενισχυμένο διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα. Παραμονές εκλογών το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, δίδοντάς του και πάλι στήριξη. Ακολούθησε συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Λισσαβώνας, όπου ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς συμπαράσταση στο θέμα των Σκοπίων.

Φαίνεται όμως ότι, κάπου στην πορεία, η «καλή χημεία» διαταράχθηκε. Χωρίς να έχει επέλθει εμφανής ρήξη, πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου να έχουν ψυχρανθεί και την ελληνική πλευρά να έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων αυτής της ψυχρότητας. Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η Γερμανία είναι από τις χώρες με βαρύνοντα λόγο και ρόλο στη στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. στη μεγάλη οικονομική κρίση. Από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις, μάλιστα, στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, διαφαίνεται η πρόθεση του Βερολίνου να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας να υπερβεί η Ε.Ε. συνολικά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Για ευνόητους λόγους, η ελληνική πλευρά θα ήθελε τη δεδομένη χρονική στιγμή να έχει την απευθείας υποστήριξη του Βερολίνου και θα επιθυμούσε αυτή να εκφραστεί και με συμβολικό τρόπο: με κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ή με συνάντηση.

Ενόχληση
Τι προκάλεσε όμως αυτή την ψυχρότητα; Φαίνεται ότι η διπλωματία των εξοπλισμών που προβάλλεται ως παράγοντας αναβάθμισης των διμερών σχέσεων με άλλες χώρες, στην περίπτωση της Γερμανίας γίνεται παράγοντας ενόχλησης. Στο κεφάλαιο αυτό, τα ανοιχτά μέτωπα που ενδιαφέρουν το Βερολίνο είναι αρκετά και χρονίζουν. Η συζήτηση για τους εξοπλισμούς είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η κ. Μέρκελ με τον Κώστα Καραμανλή τον Ιούλιο του 2007 στην Αθήνα. Τα ζητήματα που ήταν ανοιχτά τότε, παραμένουν ανοιχτά μέχρι σήμερα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η Γερμανία, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, έπαιρνε το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των εξοπλισμών, μετά τις ΗΠΑ. Τώρα βλέπει προγράμματα που είχαν δρομολογηθεί να παίρνουν διαρκώς νέες αναβολές και, ταυτόχρονα, να μένει έξω από τη συζήτηση για τους νέους εξοπλισμούς.

Το μεγάλο «αγκάθι» στη συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι το θέμα των υποβρυχίων. Η τύχη του υποβρυχίου «Παπανικολής», του πρώτου από τα τέσσερα που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από τη Γερμανία, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η διόρθωση του προβλήματος ευστάθειας, που είχε παρατηρηθεί κατά τις δοκιμές του υποβρυχίου, επέφερε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αλλοίωση του ίχνους που αφήνει το υποβρύχιο στα ραντάρ, με αποτέλεσμα και πάλι να μην πληροί της προδιαγραφές που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Το θέμα εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Η Ελλάδα έχει πληρώσει το 80% της αξίας των τεσσάρων υποβρυχίων χωρίς να έχει πάρει τίποτα και η Γερμανία βλέπει πίσω από την καθυστέρηση, απροθυμία να πληρωθεί το υπόλοιπο ποσόν. Από γερμανικής πλευράς διοχετεύονται πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλη διαπραγμάτευση με την Πολωνία, για την πώληση του επίμαχου υποβρυχίου, ενώ άμεση σχέση με τις εξελίξεις και την πίεση που ασκείται για να βρεθεί λύση, φαίνεται ότι έχουν οι πληροφορίες ότι πιθανόν να μπει λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία εκμεταλλεύεται η εταιρεία κατασκευής των υποβρυχίων και να μείνουν στο δρόμο οι 1.200 εργαζόμενοι εκεί.

Τα Eurofighter
Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Γερμανία σε σχέση με τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ήταν το «πάγωμα» της απόφασης για αγορά Eurofighter. Επί κυβερνήσεως Σημίτη, το ΚΥΣΕΑ είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά 40 – 60 Eurofighter. Η αλλαγή κυβέρνησης οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας. Από την πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίσθηκε η ενδιάμεση αγορά 30 F-16, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη νέα «αγορά του αιώνα», για την οποία η συζήτηση ουσιαστικά ανοίγει τώρα.

Τα Λέοπαρντ
Τη γερμανική δυσαρέσκεια ενίσχυσε και συνεχίζει να τροφοδοτεί, η δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με προβλήματα στα άρματα μάχης Λέοπαρντ. Παρά το ότι η προμήθεια των 170 Λέοπαρντ έχει ολοκληρωθεί, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές σε προβλήματα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, εκλαμβάνονται ως προσπάθεια δυσφήμισής τους, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, πέρα από το ζήτημα των εξοπλισμών, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται να είδε με καλό μάτι τη στενή προσέγγιση Αθήνας – Παρισίων. Οπως εξηγούν, η αντιπαλότητα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την πρωτοκαθεδρία ακόμη και εντός Ε.Ε. εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι λογικό, λοιπόν, όταν η Ελλάδα συγκλίνει περισσότερο με μία από τις δύο χώρες, να αποκλίνει από την άλλη.
KATHIMERINI

5 σχόλια:

  1. Η Γερμανία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οικονομικός εταίρος. Ακριβώς γιατί είναι τέτοιος όμως θα πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ως προς τα οπλικά συστήματα που παραδίδει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όλα τα οπλικά συστήματα που παραδίδονται θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τις συμβάσεις. Έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους έλληνες αξιωματικούς που κάνουν τις παραλαβές, ότι θα διαφυλάξουν την παράδοση των συστημάτων σε τέλεια λειτουργική κατάσταση σεβόμενοι τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Άλλωστε και προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει την φήμη της στην κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι ένας τρόπος βελτίωσης αυτών των οπλικών συστημάτων οι υποδείξεις των ελλήνων αξιωματικών. Οι εξοπλισμοί αυτοί στην δική μας περίπτωση δεν είναι μόνο για παρελάσεις και ασκήσεις όπως στους άλλους ευρωπαίους εταίρους αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν να αποδείξουν την αξία τους σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης απέναντι σε ένα πολύ άξιο αντίπαλο γι’ αυτό εκ των πραγμάτων και έχουμε υψηλές απαιτήσεις που θα είναι και προς το συμφέρον της γερμανικής βιομηχανίας αν μπορέσει να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φίλιες κινήσεις της Γαλλίας στην Κύπρο, επιτάσσουν την παραπέρα συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα.Επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε άμεσα την παρούσα Γαλλική κυβέρνηση καθόσον σε περίπτωση "αλλαγής" της, είναι σφόδρα πιθανό οι σοσιαλιστές να προσεγγίσουν τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "καθημερινή" εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, η ξένα;; Έτσι όπως είναι γραμμένο το άρθρο δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει κάθε τόσο γερμανικά πολεμικά εφόδια.
    Επίσης, η Γερμανία τι υποστήριξη έχει δώσει στην Ελλάδα; Όπως επίσης το ερώτημα είναι αν η Γερμανία θα είχε συμφέρον να χάσει την Ελλάδα σαν πελάτη για τα εξαγωγικά προϊόντα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι είναι εμφανέστατη η διαφορά νοοτροπίας και συμπεριφοράς της κ. Μέρκελ και των Γερμανών συμπολιτών της, και των "δικών μας" διαττόντων πολιτικών αστέρων.

    Με πόση θρασύτητα και περιφρόνηση "απαιτούν" από τους "ιθαγενείς" Έλληνες να παραλάβουν ελαττωματικά οπλικά συστήματα.

    Οπωσδήποτε υπάρχει μεγάλη διαφθορά και στην Γερμανία.

    Αυτοί όμως είναι υπερήφανοι και αλαζόνες έναντί μας, αν και μας χρωστούν του κόσμου τις αποζημιώσεις, διότι μας μακέλεψαν και καταλήστεψαν κυριολεκτικά κατά τον Β΄ Π.Π.

    Bέβαια, οφείλουμε "οπωσδήποτε" να παραλάβουμε το ελαττωματικό υποβρύχιο και ότι άλλο μας σερβίρουν, διότι είμεθα Griechen.

    Πάντοτε ο Ελληνικός λαός πλήρωνε και πληρώνει τις οφειλές του με τον οβολό του.

    Μάλλον μας έχουν πιάσει κορόϊδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια χαρά τηρεί τις υποχρεώσεις της η Γερμανία.Μην λέμε ανοησίες για την ποιότητα των γερμανικών προιόντων.Ούτε μια βίδα δεν παράγουν οι Έλληνες. Ο λόγος που υπάρχουν τα προβλήματα είναι οι Έλληνες μιζαδόροι πολιτικοί. Ούτε τρύπια είναι τα Leo ούτε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.