2/2/09

Ευθύνες στην ΠΓΔΜ από τη Σλοβενία

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, εκτίμησε ότι, η προσπάθεια οικειοποίησης του ονόματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς των αρχαίων Μακεδόνων, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, επιβαρύνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
"Στο θέμα της ονομασίας, εμφανίστηκαν ορισμένα στοιχεία, τα οποία πραγματικά προκαλούν σύγχυση, μεταξύ αυτών που επί μακρόν παρακολουθούν το διμερές αυτό ζήτημα. Η 'Μακεδονία' άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την ονομασία δημοσίων εγκαταστάσεων, γεγονός που προκάλεσε...επιπλοκές. Δεν λέω ότι οι ενέργειες αυτές είναι λανθασμένες, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρησιμοποίηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε τέτοιες καταστάσεις, προκαλεί μία φόρτιση στο ευαίσθητο
Κανείς δεν θεωρεί το πρόβλημα της ονομασίας μεταξύ της 'Μακεδονίας' και της Ελλάδας ως αποφασιστικό παράγοντα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια
πρόβλημα της ονομασίας, κάτι που πρέπει ίσως να αποφεύγεται. Είναι ακόμη γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές δεν έμειναν απαρατήρητες από κύκλους της διεθνούς κοινότητας ", ανέφερε ο κ. Τουρκ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ".
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι, η έλλειψη προόδου αναφορικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της εκκρεμότητας της ονομασίας, δύναται να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης για την περιοχή.
"Κανείς δεν θεωρεί το πρόβλημα της ονομασίας μεταξύ της 'Μακεδονίας' και της Ελλάδας ως αποφασιστικό παράγοντα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κανείς δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα της ονομασίας ως τέτοιο που διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", σημείωσε ο κ.Τουρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.