19/2/09

Καζάνι που «βράζει» το Κόσοβο

Ενα χρόνο μετά οι Αλβανοί γιορτάζουν, ενώ οι Σέρβοι διαμηνύουν ότι δεν έχει χαθεί η περιοχή

Του Αποστολη Φωτιαδη

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε η πρώτη επέτειος της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Την ώρα που οι Αλβανοί Κοσοβάροι γιόρταζαν σε συνεδριακό κέντρο δίπλα στη νότια απόληξη της κεντρικής γέφυρας στη Μιτροβίτσα, στο βόρειο τμήμα επικρατούσε σιγή, ενώ κάποιοι περαστικοί άφηναν πικρά βλέμματα να ταξιδέψουν στην άλλη όχθη του ποταμού Ιμπάρ. Εχοντας ξεκινήσει από την προηγούμενη νύχτα, οι πανηγυρισμοί των Αλβανών Κοσοβάρων συνεχίστηκαν όλη την ημέρα σε πολλές πόλεις του Κοσόβου. Συναυλίες, μαθητικές παρελάσεις και πυροτεχνήματα χρωμάτιζαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Στον αντίποδα οι Σέρβοι οργάνωναν συμβολικές εκδηλώσεις, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι όχι μόνο είναι παρόντες αλλά και ότι το Κόσοβο δεν έχει χαθεί οριστικά.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν μέλη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σερβίας, εκτός από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ταξιδεύοντας στο Κόσοβο για να παραστούν στη συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου των Σέρβων του Κοσόβου.

Η συνάντησή τους ξεκίνησε με μήνυμα του ηγέτη του ριζοσπαστικού κόμματος Βόισλαβ Σέσελι που από το 2003 κρατείται ως κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου την περίοδο της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ολοκληρώθηκε με ψήφισμα που αποκηρύσσει κάθε απόπειρα απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, καταδικάζει τη συγκρότηση των «παράνομων» δομών των Αλβανών του Κοσόβου και καλεί τη σερβική κυβέρνηση να κινήσει διαδικασίες στη Χάγη ενάντια στα κράτη που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Παρά τους φόβους που εκφράζονται ότι στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία, σταδιακά πραγματώνεται το σενάριο της διχοτόμησης του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης των Αλβανών ηγετών στην Πρίστινα, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα σημερινά γεγονότα. Αντίθετα, μίλησε για απολύτως επιτυχημένη χρονιά αλλά και το ακόμη καλύτερο μέλλον που προμηνύεται για το νεοσύστατο κράτος.

Με την άποψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου δεν φαίνεται ότι συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των γεγονότων. Ελληνας στρατιώτης της νατοϊκής δύναμης KFOR, μιλώντας στην «Κ» εξήγησε ότι η ηρεμία των ημερών δεν αποδίδει την ένταση που υποβόσκει στην περιοχή και ιδιαίτερα στο βόρειο Κόσοβο. Η κατάσταση ναι μεν παραμένει ελεγχόμενη, αλλά είναι έντονη η αίσθηση ότι εάν γίνει κάτι θα κάνει πολύ θόρυβο.

Ντε φάκτο διχοτομημένο

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο ηγέτης της οργάνωσης «Αυτοδιάθεση», Αλμπιν Κούρτι, υποστήριξε ότι το βόρειο Κόσοβο είναι πια ντε φάκτο διχοτομημένο. Οι παράλληλες δομές της Σερβίας λειτουργούν χωρίς καμιά παρενόχληση από την UNMIC, τη ΚFOR και την ευρωπαϊκή αποστολή (EULEX). Η αποδοχή της διχοτόμησης του Κοσόβου προμηνύει άσχημο μέλλον καθώς δεν είναι δυνατή χωρίς να προκληθεί περαιτέρω διάσπαση της Σερβίας. Σκεφθείτε ότι μόνο στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία ζουν εκατό χιλιάδες Αλβανοί.

Πηγή "Καθημερινή"

2 σχόλια:

  1. Δέν μάθαμε απο τα λάθη μας στην Κύπρο.
    Κατόπιν τούτου σε συνδυασμό με την μαλθακότητα των πολιτικών μας, την διασπαση μας ειναι νομοτελειακά σίγουρο ότι η Θράκη η τμήμα της θα αποσπαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι δουλεύουν καλά στην ελληνική Θράκη.
    Ίδρυσαν υποκατάστημα τουρκικής τράπεζας στη Κομοτηνή και ετοιμάζονται λένε να ιδρύσουν ιδιωτικό κέντρο εκπαίδευσης και ιδιωτική πολυκλινική.

    Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Φυσικά η απάντηση είναι γνωστή. Δεν κάνουμε τίποτα.

    Πάντως δεν χρειάζονται απογοητεύσεις. Δεν χάθηκε τίποτα ακόμη. Το παιχνίδι είναι αναστρέψιμο και μπορούμε να κερδίσουμε. Θέλει όμως να σκύψουμε όλοι, να δούμε το πρόβλημα, να το αναλύσουμε, να χαράξουμε στρατηγική και να δουλέψουμε σκληρά και ιδιαίτερα οι Θρακιώτες.
    Αν περιμένουν από την Αθήνα να τους λύσει το πρόβλημα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.