24/2/09

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ: Πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην Θράκη


Ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην Θράκη. Το κείμενο της επερώτησης έχει ως ακολούθως;
Η Θράκη, λόγω, κυρίως, της στρατηγικής της θέσεως, υπήρξε κατά το παρελθόν θέατρο διεκδικήσεων πολύχρονων υποδουλώσεων και αιματηρών αγώνων μέχρις ότου να αποκτήσει την εθνική της ελευθερία και να ενσωματωθεί οριστικά στο ελληνικό κράτος. Δυστυχώς όμως και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το πολύπαθο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού, όντας ταυτόχρονα και κομμάτι της Ε.Ε., θα είχε κατά τον 21ο αιώνα μία απρόσκοπτη από επιβουλές ανάπτυξη προσηλωμένη στην επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, αυτό εξακολουθεί να απειλείται και να διεκδικείται από την γείτονα χώρα της Τουρκίας. Το πρόβλημα ξεκινά από τον εναπομείναντα μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα την τελευταία εικοσιπενταετία. Η προσπάθεια της Άγκυρας να κηδεμονεύσει την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι ολοφάνερη. Την αντιμετωπίζει διπλωματικά ως «στρατηγική μειονότητα», ειδικά μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ανομολόγητος αλλά βασικός της στρατηγικός στόχος είναι κάποτε να συγκυβερνήσει στην Θράκη. η πολιτική της Άγκυρας, η οποία έχει ως βασικό μοχλό και κέντρο της προσπάθειας αυτής το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, εκδηλώνεται;
-Με τη δημιουργία στην περιοχή «τουρκικών συλλόγων» που υπόσχονται να βοηθήσουν την μειονότητα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές.
-Με την παράλληλη επέκταση δικτύου συλλόγων «Δυτικοθρακιωτών» στο εξωτερικό με προφανή επιδίωξη την διεθνοποίηση εντυπώσεων δήθεν καταπίεσής τους.

-Με την κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική πολιτεία μουφτήδων και του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής προς την Τουρκία και την διατήρηση στενοτάτων επαφών με την κυβέρνηση της Άγκυρας.

-Με την συνεχή επίσκεψη από την Τουρκία υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων στην μουσουλμανική μειονότητα και με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας.

-Με την ατυχή προβολή παρομοίων δηλώσεων κατά καιρούς από Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές όλων των κομμάτων.
-Με την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης. Η Άγκυρα απαιτεί συνεχώς;
-Να εκλέγονται οι βακουφικές επιτροπές (ήδη είναι νόμος του κράτους η εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων).
-Να εκλέγονται οι μουφτήδες, ενώ σε όλο τον κόσμο (μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης) διορίζονται από το κράτος.

-Να λειτουργήσουν μειονοτικά νηπιαγωγεία στην Θράκη.

-Να συνυπολογίζονται οι μουσουλμάνοι Πομάκοι και Τσιγγάνοι (Ρομά) της Θράκης ως «τουρκογενείς».

Δυστυχώς σε όλα τα ανωτέρω παρατηρείται εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως μία ανεξήγητα παθητική στάση απέναντι στις απαιτήσεις και τις δραστηριότητες της Άγκυρας και των ανθρώπων της στο προξενείο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποθρασύνεται και να προωθεί τη δημιουργία στην Θράκη ενός οιονεί κράτους εν κράτει.
Το πρόβλημα επιτείνεται και από την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της περιοχής η οποία συνίσταται στα εξής:
-Η Θράκη κατατάσσεται μονίμως σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε.

-Οι νομοί της παραμένουν από τους φτωχότερους και στην Ελλάδα.

-Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος με τα γνωστά προβλήματα που τον μαστίζουν πανελλαδικά εδώ και χρόνια, τελεί υπό εξαφάνιση.
-Τα ιστορικά συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής κλείνουν.
-Οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες του μεταποιητικού τομέα μετακομίζουν στις γειτονικές χώρες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
-Υπάρχει μία ευρύτερη τάση φυγής των κεφαλαίων και των επιχειρήσεων λόγω και της τουρκικής απειλής.

-Ο τεράστιος φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής παραμένει εξοργιστικά ανεκμετάλλευτος από τουριστικής πλευράς.

Γενικότερα, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ανάπτυξη της Θράκης είναι υπόθεση εθνικής προτεραιότητος και ότι το παρόν και το μέλλον της δεν εξαρτώνται μόνον από την αμυντική της θωράκιση, αλλά και από την οικονομική, δημογραφική, κοινωνική και πολιτισμική της ανάπτυξη.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. υπουργός:

-Για την παθητική στάση της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της Τουρκίας και των ανθρώπων του προξενείου της Κομοτηνής.

-Για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να θωρακισθεί οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά η περιοχή της Θράκης.

Οι επερωτώντες βουλευτές: Γεώργιος Καρατζαφέρης, Βαΐτσης Αποστολάτος, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Δήμητρα Αράπογλου, Κυριάκος Βελόπουλος, Μαυρουδής Βορίδης, Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Πλεύρης, Ηλίας Πολατίδης, Αστέριος Ροντούλης.

Εφημερίδα "Χρόνος" 24-02-2009

7 σχόλια:

  1. Γιατί να νοιαστούν για την Θράκη όταν δεν νοιάζονται για την Ελλάδα..ΟΣο για το Λάος σαν κόμμα δεν θα έλεγα ότι μου εμπνέει την εμπιστοσύνη ιδιαίτερα βέβαια διαφοροποιείται σε ένα με όλα τα άλλα κόμματα ότι η πλειοψηφία του έχει καταταγεί στον Ελληνικό στρατό..Θα την πουλήσουν την Θράκη όπως και ΄τα νησιά του Αιγαίου όπως και θα συνομολογίσουν με τις γκρίζες ζώνες και θα συμπεριλάβουν και μερικές βραχονησίδες που παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά είναι δικές μας στην τύπο είναι γκρίζες.Απλά η Ελλάδα είναι η επόμενη Γιουγκοσλαβία....μπορεί όχι σήμερα όχι αύριο αλλά κάποια στιγμή θα γίνει γιατί απλά έτσι έχει κανονιστεί.Οσο για τον στρατό και τα υπουργεία και τα συναφή δεν εκφέρω άποψη γιατί απλά δεν γνωρίζω επί της ουσίας και δεν μου αρέσει να συμπεραίνω με ελειπή στοιχεία..Το γεγονός πάντος είναι ένα και μόνο καμμία μα καμία κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά δεν νοιάστηκε για τίποτα παραπάνω από το πως θα ξεπουλήσει ότι μπορεί για να γεμίσουν κάποιοι τισ τσέπες τους .Οσο για την Μπακογιάννη Hanoum εεεε δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτή είναι Hanoum Bourek ο Γιωργάκης ειναι Ζειμπεκικο oglou μια και χορεύει καλά το Ζεμπέκικο της Ευδοκίας.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 4:08 μμ

    "ΟΣο για το Λάος σαν κόμμα δεν θα έλεγα ότι μου εμπνέει την εμπιστοσύνη ιδιαίτερα βέβαια διαφοροποιείται σε ένα με όλα τα άλλα κόμματα ότι η πλειοψηφία του έχει καταταγεί στον Ελληνικό στρατό.."

    Κατ' αρχάς, δεν είναι "το Λάος" (εκείνο είναι χώρα της της Ν.Α. Ασίας), αλλά Ο ΛΑ.Ο.Σ. (Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός). Έπειτα, τι θα πει "δεν θα έλεγα ότι μου εμπνέει την εμπιστοσύνη"; Μήπως σου την εμπνέουν περισσότερο οι άλλοι; Το μικρό αυτό κόμμα κάνει αντιπολίτευση σωστή. Για παράδειγμα, την 14/1/09 και την 17/2/09, όταν έγιναν στην Βουλή οι συζητήσεις για την κύρωση της συνθήκης ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιστοίχως, ο ΛΑ.Ο.Σ. έδωσε σκληρή μάχη να μη κυρωθούν εκ μέρους της Ελλάδος οι Συνθήκες αυτές, εφ' όσον εξακολουθούν να καταπατώνται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητος στην Β. Ήπειρο και το αλβανικό κράτος σφετερίζεται περιουσίες Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και της Ορθοδόξου Εκκλησίας (κάτι άνάλογο με αυτό που κάνει το τουρκικό κράτος με την περιουσία του Οικ. Πατριαρχείου). Γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν τα είπε αυτά; Μπορεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ να μην υπερψήφισαν, αλλά για λόγους εντελώς διαφορετικούς.
    Ή μήπως νομίζεις ότι θα λέγαμε "ΟΧΙ" στην πρόσκληση των Σκοπίων στην νατοϊκή σύσκεψη του Βουκουρεστίου, αν δεν ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. στην Βουλή;
    Προ καιρού ο βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης έκανε επερώτηση στην ΥπΕξ αν γνωρίζει για την φιέστα που στήνουν Τούρκοι στην Γερμανία με συμμετοχή Ελλήνων μουσουλμάνων.
    Και τώρα η νέα επερώτηση.
    Εγώ λέω ότι ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί στην Βουλή κι έρχονται μερικά απ' αυτά τα ζητήματα στην αίθουσα. Διότι ούτε πριν, ούτε τώρα τα φέρνει άλλο κόμμα. Ναι, δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αυτό είναι πασιφανές και γι αυτό πρέπει πάση θυσία να απεγκλωβισθούμε από το φθαρμένο και διεφθαρμένο οικογενειοκρατικό δίπολο της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Δεν φτάνουν κοντά 35 χρόνια που κυβερνούν; Δεν είδαμε τα χάλια, στα οποία μας κατάντησαν; Υπάρχει πιθανότητα να αναστραφεί το αρνητικό καθ΄όλα κλίμα που καλλιέργησαν στην χώρα; Αν ναι, τότε σίγουρα ο μόνος τρόπος είναι να πάψουν πια να κυβερνούν. Κι έχει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη όποιος συμπράτει ή είναι έτοιμος να συμπράξει με ανθρώπους που διαφωνεί στην βάση του.Γιατί απλά και ο ΚΑρατζαφέρης, λιγοτερο μεν από τους άλλους , θέλει τα σκήπτρα ή μερός των σκήπτρων της εξουσίας. Οταν αντιπολιτευόμαστε ένα κόμμα στο οποίο ανήκουμε δεν συμπράττουμε ....Οσο για την δικαιολογία που λέει συμπράττω αν και εφόσον τηρηθούν πράγματα που ζητάω γιατί έτσι είχε πει κάποτε ο συγκεκριμένος άνθρωπος τ'ακούω βερεσέ γιατί ο καθένας και το κάθε κόμμα δείχνει το ποιών του σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις ενέργειες και στάσεις που κρατεί ή αποφασίζει....πως συμπράτει ή μπορεί να συμπράξει με ένα κόμμα από το οποίο έφυγε γιατί δεν ενέκρινε την στάση του ? τι θα αλλάξει τώρα που τότε δεν άλλαξε..Μπορεί να είναι καλύτερος από τους άλλους αλλά μη λέμε ότι είναι και ανιδιοτελής και νοιάζεται για την Ελλάδα ...
    Χριστίνα
    Καλημέρα κ. Σάββα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάτι ακόμα για να κλείσω καλά κάνεις και είσαι χαρούμενος που υπάρχουν όλοι οι μικροί και κάτι γίνετε κατά την γνώμη σου αλλά επι της ουσίας αν το δεις στο χρόνο τίποτα δεν γίνεται ...Χωρίς να σημαίνει ότι είμαι υπέρ του διπολικού καθεστώτος που επικρατεί...αλλά αυτό δεν επικρατεί από μονο του κάποιοι το ψηφίζουν και κάποιοι το υποστηρίζουν
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ime Thrakiotis, ke kano oti boro gia tin Thraki (kardia tis Ellados)ke tin Ellada genika apo to Eksoteriko, ke den simfono me tin pathiki stasi ton christina. To oti to L.A.O.S san Koma isos leei pola pragmata mono ke mono gia entyposis, bori na steki, ke den me aresi oti ine filohountiki (yparchoun poles apodeiksis se morfi youtube). Paratafta ke mono pou kanan afti tin erotisi stin wouli ine thethiko. Loipon borei echoume halia kywernisi (ND), isos ke chalia antipolitefis (PASOK), alla ti mas embodizi san Ellines, ochi mono sta BLOG na grafoume tin Gnomi mas, na katangelnoume otidipote ginete enantia stin Ellada me epicheirimata ke apodeiksis ston typo, media, organismous...epeidi ipe o K. Meimarakis (Yp. Amynis) borei na koimoumaste ysicha, den simainei oti akriwos afto prepi na kanoume. Sin Athina ke cheira, womwardiste ton diethnes, ethniko ke allon typo me pliroforeies, petiotion oti den dechomaste ton katakermatismo tis Ellados, ego to kano opos ke opou boro. Loipon ean thelete protino silogo pou tha singetrosi ypografes olon afton pou endiaferonte gia to Ethnos mas, ke na stelnoume tachtika epistoles se ola ta kommata tis Ellados, ke oti psifos se afto eksartata kathara apo tin ethniki stasi pou prokeito na kratisoun.Ime sigouros, tipote den ponei stou Poltikous mas apo to na min eklegoun, san Laos (ohci to komma) prepei na imaste i Damakleos Spatha pano apo to Kefali ton Kywernonton. Oi Ellines epagripnoun, ke den to wazoun pote kato, ke monos ke meta polon to ethnos amyno (kapos etsi :). Loipon akouo scholeia

    Thrakiotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ΛΑ.Ο.Σ οντως ειναι το μοναδικο κομα οπου θετει εθνικα θεματα στην Βουλη των "Ελληνων".

    Δεν μπορουμε να αρνηθουμε οτι εχει στελεχη στους κολπους του τα οποια πιστευουν σε αυτα που λενε με σοβαροτητα. Σαν παραδειγμα θετω τον Βοριδη, Πλευρη.

    Για καποιο λογο ομως βγαινει μια αυρα απο τον Καρατζαφερη η οποια δεν εμπνεει, με αρκετα λαθη για τον χωρο που υποτιθετε οτι εκφραζει.. π.χ "τα συνχαρητηρια στον "πρασινο" Τουρκο της Γερμανιας". "Καποια αντιρατσιστικη ομαδα?? Του ΛΑΟΣ αποτελουμενη απο καποιες μεταναστριες", Και αυτο το απιστευτο παρακαλι στο να δωσει βοηθεια στην Νεα Δημοκρατια..

    Ο κυριος Καρατζαφερης ειναι επαγγελματιας πολιτικος κ ελπιζω το ΛΑΟΣ να μην ειναι απλα ενα μαγαζι το οποιο δημιουργηθηκε μονο για τον ελενχο της δυναμικης η οποια αναπτυσετε απο τα υγειη αντισωματα του Ελληνικου Εθνους.

    Οφειλουμε βεβαια να δωσουμε μια ευκαιρια ωστε ο χρονος να αποδειξει τι ακριβως υπαρχει πισω απο την κουρτινα.

    Παντως μετα λυπης μου εκφραζω, οτι υπαρχει καποια ενστικτωδη επιφυλαξη.. Ισως ενα αλλο προσωπο οπως του Βοριδη να δωσει αλλη δυναμικη στον Εθνικο χωρο..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Χριστίνα

    Μπορεί να είναι καλύτερος από τους άλλους αλλά μη λέμε ότι είναι και ανιδιοτελής και νοιάζεται για την Ελλάδα ...

    Εσύ ψήφιζέ τον, αφού είναι καλύτερος κι εμείς δεν θα τον λέμε ανιδιοτελή. Σου το υπόσχομαι! :))

    Χωρίς να σημαίνει ότι είμαι υπέρ του διπολικού καθεστώτος που επικρατεί...αλλά αυτό δεν επικρατεί από μονο του κάποιοι το ψηφίζουν και κάποιοι το υποστηρίζουν

    Δεν είσαι υπέρ του διπολισμού, αλλά κάτι μου λέει ότι ανήκεις σ’εκείνους τους "κάποιους" :( Μακάρι να κάνω λάθος.

    ________________

    Είπατε για τον Βορίδη. Σαφώς τον θεωρώ ως τον καταλληλότερο για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά προς το παρόν αρχηγός είναι άλλος. Οψόμεθα στο μέλλον, αν υπάρξει μέλλον.

    YΓ: Συγγνώμη που γράφω ασύνδετος, αλλά βιάζομαι να φύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.