24/2/09

«Δεν υπάρχει μυστική παρουσία στο Πακιστάν»

To Πεντάγωνο απέρριψε τη Δευτέρα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 70 Αμερικανοί σύμβουλοι του στρατού εργάζονται «μυστικά» με τις πακιστανικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι είναι γνωστή η παρουσία αυτών των στρατιωτικών συμβούλων στη χώρα προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
«Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό όσον αφορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης που διεξάγουμε εδώ και καιρό στο Πακιστάν», δήλωσε ο Μπράιαν Γουίτμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας το βράδυ της Κυριακής.
«Εχουμε κάτι λιγότερο από 100 ανθρώπους στο Πακιστάν» εκ των οποίων οι 30 έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των στρατιωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν το σώμα των Πακιστανών μεθοριακών φρουρών, υπογράμμισε.
Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι να «βοηθήσουμε τους μεθοριακούς φρουρούς να αναπτύξουν το δικό τους πρόγραμμα εκπαίδευσης των στρατιωτών για την καταστολή της εξέγερσης».
Στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κυρίως στις ζώνες όπου ζουν οι φυλές κατά μήκος των αφγανικών συνόρων, κοντά στην πόλη Πεσαουάρ, υπάρχουν προπύργια Πακιστανών ισλαμιστών που βοήθησαν τους Αφγανούς Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.
Το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί σύμβουλοι είναι στην πλειοψηφία τους μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.
Τουλάχιστον 70 Αμερικανοί σύμβουλοι και τεχνικοί επιχειρούν την περίοδο αυτή μυστικά με στρατιώτες στο Πακιστάν για να τους βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο δυτικό Πακιστάν, γράφει η εφημερίδα.
Οι σύμβουλοι αυτοί, υπό τον έλεγχο της «Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων», συμβάλλουν στην εκπαίδευση Πακιστανών στρατιωτών και στη συγκέντρωση πληροφοριών. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν μετέχουν στις μάχες.
Οι σύμβουλοι αυτοί ανήκουν σε μυστική δύναμη που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 με τη στήριξη της κυβέρνησης και του στρατού του Πακιστάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νέα επίλεκτη μονάδα που ανήκει στο «Συνοριακό Σώμα», με τη βοήθεια πληροφοριών που συλλέχθηκαν από την CIA (αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών), συνέλαβε ή τραυμάτισε θανάσιμα 60 εξτρεμιστές, μεταξύ τους πέντε διοικητές τους.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.