5/2/09

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας...

Με αφορμή την απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, έρχεται στο προσκήνιο ξανά, η πρόταση ορισμένων να φέρουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Διεθνές δικαστήριο.
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ αποφάσισε τελικώς για την μακροχρόνια διαφορά Ρουμανίας και Ουκρανίας σχετικά με την κυριότητα των δύο χωρών σε ένα κομμάτι του Ευξείνου Πόντου. Η συγκεκριμένη περιοχή, με το γνωστο για τις εμπλεκόμενες χώρες ως νησί Serpent, αποτελεί πετρελαϊκό παράδεισο καθώς κρύβει υποθαλλάσια...κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποθέματα που υπολογίζονται σε 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 10 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο.
Η έκταση 12.000 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων που διακυβευόταν μεταξύ των δύο χωρών, έμενε ανεκμετάλλευτη με τις δύο χώρες να μην μπορούν να φτάσουν σ' ένα κοινό consensus. Αποτέλεσμα των άκαρπων συνομιλιών ήταν να φέρει η Ρουμανία το 2004 την υπόθεση στο δικαστήριο διαιτησίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Κιέβου.
Απ' τη μια μεριά, η Ρουμανία υποστήριζε ότι το νησί Serpent δεν θα έπρεπε να οριστεί ως νησί, προκειμένου να μην παίξει καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση της επιδίκασης των συνόρων. Απ' την άλλη μεριά, η Ουκρανία υπερθεμάτιζε υπέρ του ορισμού του νησιού αυτού ισχυριζόμενη πως είναι κατοικημένο (είχαν μετακομίσει συνοριοφύλακες και ειδικοι επιστήμονες τα τελευταία 2 χρόνια), κάτι το οποίο σήμαινε ότι η υφαλοκρηπίδα του θα ερχόταν στην κατοχή της και θα έβαζε τις βάσεις στην οικονομική ζώνη που προόριζε να δημιουργήσει.
Το Διεθνές Δικαστήριο παρέβλεψε την σημασία του νησιού αυτού και προχώρησε σε μια οριοθέτηση συνόρων με μια γραμμή που ισαπέχει από τις ουκρανικές και ρουμανικές ακτές. Αυτό φυσικά επιβραβεύει σε μεγάλο βαθμό τις διεκδικήσεις της Ρουμανίας!
Ο επικεφαλής της νομικής εκπροσώπησης της Ρουμανίας, Bogdan Aurescu, χαιρέτησε το αποτέλεσμα. "Τα σύνορα αυτά σαφώς διαχωρίζουν πλέον την κυριότητα της Ουκρανίας και της Ρουμανίας. Το Διεθνές Δικαστήριο έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτά που μας είχε προσφέρει μέχρι σήμερα η διμερής συνομιλία με την Ουκρανία".
Το νησί Serpent ανήκε στη Ρουμανία ως το 1948, οπότε η σοβιετική διοίκηση το μετέφερε στην ουκρανική σφαίρα επιρροής. Η Ρουμανία δεν είχε αμφισβητήσει την ουκρανική κυριότητα στο νησί αλλά είχε κατηγορήσει την ουκρανική κυβέρνηση ότι αναπτύσσεται στο νησί αυτό προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένων το Διεθνές Δικαστήριο.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας δήλωσε πως πριν απ' αυτή την απόφαση, η ουκρανική πλευρά ανέμενε μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιούσε και τις δυο χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται οτι το επονομαζόμενο και ως "Νησί Φίδι" είναι το νησί όπου ο μύθος αναφέρει πως εκεί θάφτηκε ο Αχιλλέας.
Η απόφαση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο. Υπήρξαν πολλοί στην Ελλάδα, που υποστήριξαν μια παρόμοια εκδίκαση για τα θέματα που ήγειρε η Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να γίνει με την ταυτόχρονη συγκατάθεση της Άγκυρας.
Ποιο όμως θα ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαφοράς; Απ' ό,τι φαίνεται το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει τις υποθέσεις του όχι πάντα με το γνώμονα του δικαίου, αλλά με κύριο μέλημα το συμβιβασμό και την συναίνεση των δυο μερών. Κάτι τέτοιο βέβαια, ωφελεί τον διεκδικώντα που στην περίπτωση μας είναι η Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχει πολλές πιθανότητες να λάβει κάποιες θετικές αποφάσεις μέσα στα τόσα που έχει διεκδικήσει.
Στο χέρι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να μην αυτοπαγιδευθεί, μπαίνοντας σε διλήμματα, που μπορεί μελλοντικά να τα πληρώσει ακριβά.

ΠΗΓΕΣ: ΒΒC-http://gkaratheodoris.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πάω στο δικαστήριο να βρω το δίκιο μου όταν τα περισσότερα από αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία είναι υπογεγραμμένα σε συνθήκες χρόνια τώρα...Επειδή ξύπνησε ένα πρωί η Τουρκία και τα διεκδικέί θα πρέπει να αποδείξουμε ως Ελλάδα ότι δεν είμαστε ελέφαντες ?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω το ΥΠΕΞ να "ξεκοκκαλίσεi" το σκεπτικό της απόφασης. Οι αεροφωτογραφίες του Αιγαίου των "συμμάχων" σκοπευουν να "αποδείξουν" σε ποιο νησι-βραχονησίδα υπάρχει οικονομική δραστηριότητα και σε ποιό όχι.

    Leverage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η νήσος Serpent είναι ουσιαστικά ακατοίκητη, και άρα δικαίως το ΔΔΧ επιδίκασε την περιοχή στην Ρουμανία.
    Η Ουκρανία επιχείρησε να εποικήσει το νησί, με "τεχνητό" τρόπο, κάτι που δεν φαίνεται να συγκίνησε τους δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Απ' ό,τι φαίνεται το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει τις υποθέσεις του όχι πάντα με το γνώμονα του δικαίου, αλλά με κύριο μέλημα το συμβιβασμό και την συναίνεση των δυο μερών."

    Κάθε περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητα της, κάτι που λαμβάνει προφανώς υπόψη το δικαστήριο.
    Που πιστεύεται κ.Καλεντερίδη ότι θα μπορούσε το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ των Τούρκων; Στο Αιγαίο γενικώς ή στο Καστελόριζο;
    Αν μόνο στο τελευταίο, η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια γιαυτό να μην προσπαθήσει να πάει στο δικαστήριο τα ελληνοτουρκικά; Το Αιγαίο κρύβει φυσικούς πόρους.Η Ελλάδα με ένα δημόσιο χρέος άνω των 260 δις ευρώ μπορεί πολύ ακόμη να αφήνει ανεκμετάλλευτα τα φυσικά της πλούτη; Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί έχουν χρέος να βγουν και να δώσουν απάντηση στον ελληνικό λαό για αυτά τα θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι περίπλοκο και αν πάμε όλα τα θέματα πακέτο στο διεθνές δικαστήριο, κάτι θα δώσουν και στους Τούρκους.
    Το μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφού προηγουμένως θα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ.
    Πέραν τούτου ουδέν.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και γιατί δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε 12νμ τι φοβόμαστε αφού είναι δικά μας? Μη μας κάνει πόλεμο η Τουρκία γιατί θα τολμίσει έχει τα κότσια τώρα με τόσα μέτωπα ανοιχτά ή έχει την αίσθηση ότι θα την υποστηριξουν οι κατ εξοχήν φίλοι της Αμερικάνοι που τώρα επιφανιακά τους ζορίσανε λίγο?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και να σκεφτεί κανείς πως μια Αιολική Ανεμογεννήτρια επάνω σε κάθε βραχονησίδα, όχι μόνο θα σήμαινε αυτοδίκαια και αυταπόδεικτα "Οικονομική δραστηριότητα", όχι μόνον δεν θα ήταν απαραίτητη η μόνιμη ανθρώπινη παρουσία επ' αυτών, αλλά και θα εξασφάλιζε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας για όλη τη χώρα....

    Αλλά η "Πράσινη Οικονομία" είναι ψιλά γράμματα για τη χώρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστίνσ το G-3 ζηγίζει 6 κιλά με σφαίρες,ξυφολόγχη και δίποδο.Πέφτει βαρύ σε ορισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββα καλησπέρα.

    Με αφορμή το σχόλιο για το χρέος των 260δις ευρώ, ενός φίλου παραπάνω.

    Πλέον φαίνεται ότι δεν μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε, πόσο μάλιστα για προμήθεια νέων εξοπλισμών.

    Μήπως πρέπει να εκμεταλλευτούμε ότι έχουμε ήδη επενδύσει στους εξοπλισμούς; Έχω την εντύπωση ότι αυτή την περίοδο είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι.

    Με "επίλυση" των προβλημάτων μας με την τουρκία μια και καλή. Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και φυσικά για την εκμετάλλευση των πετρελαίων.
    Θυμηθείτε το πρόγραμμα τουριστικής εκμετάλλευσης των βραχονησίδων που σταμάτησε λόγω των Ιμίων.

    Έχω την υποψία ότι μπορεί και οι δικοί μας να τα έχουν σκεφτεί πιο μπροστά από εμένα και φτιάχνουν κλίμα. Το μόνο που ελπίζω είναι να ξέρουν τι κάνουν.

    Ο Θεός να μας φιλάει όλους και να μας φωτίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε συμφωνώ αν και δεν είμαι πολεμοχαρής ούτε θεωρώ πως ο πόλεμος φέρνει την ειρήνη από την άλλη όμως πονάει χέρι κόψτω το ρημάδι να πάει στο καλό..Οσο για το πόσο ζυγίζει το G-3 και αν πέφτει βαρύ σε κάποιους ή όχι δεν ξέρω δεν έτυχε να έρθω σε άμεσση επαφή με όπλα οφείλω όμως να ομολογίσω ότι σε αυτό το κόσμο που ζούμε υπάρχουν και κάποιοι (άντρες και γυναίκες ) που τους πέφτουν βαριά και τα παντελόνια.
    Χρίστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρωτα θελουμε να γινουν πραξη αυτα.
    1]Επεκταση χωρικων υδατων 12νμ.
    2]Στρατιωτικη φρουρα,και ηλεκ/νικα μεσα επιτηρησεις στης ανατολικοτερες νησιδες και βραχονισηδες μας.
    3]Σεβασμο του εναεριου και θαλλασιου χορου μας για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα.
    4]Αναγνωριση της Κυπριακης δημοκρατιας
    5]Να επιστρεψουν οτι εχει [δυστιχως]απομεινει απο τους αγνοουμενους μας.Καιενα δημοσιο συγνωμη απο τον προεδρο της Τουρκιας.
    6]Να διοργανωσουν ενα παγκοσμιο συνεδριο,με θεμα την αφιξη των Οθωμανων Τουρκωνστην περιοχη του Αιγαιου.[Γιατι σε λιγο θα μας πουνε οτι εμεις τους εκτοπιζουμε]
    8]Ακυρωση του CASUS BELLI.
    9] Συμφωνο μη επιθεσης.

    Και μετα συζυταμε,στη Χαγη για αυτα και αλλα πολλα.

    1]Ανοιγμα θεολογικηςσχολης Χαλκης.
    2]Αποδοχης εκμερους της Τουρκιας των διωγμο της Ορθοδοξης μειονοτιτας σε Ιμβρο Τενεδο καιΚωνσταντινουπολη.
    3]Συνδιαχηρηση των στενων.
    4]Προστασια της Ορθοδοξης εκκλησιαστικης περιουσιας.
    5]Προστασια περουσιων των Ορθοδοξων ελληνικης καταγωγης,Τουρκων πολιτων.
    6]Αποσυρση των Τουρκικων δυναμεων κατοχηςΚυπρου.
    7] Υφαλοκρηπιδα.
    8]Μουσουλμανικη μοιονοτιτα δυτικηςΘρακης Ροδου και Κω .
    9]Επαναλιτουργια αγιας Σοφιας.


    Πορφυριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστός ο Πορφύριος ! Άντε, γιατί χάσαμε το τσαγανό των παππούδων μας και καθόμαστε και συζητάμε με τα μεμέτια λες και θα μας κάνουν "ντα". Ποιοί ? Οι ρακένδυτοι, οι μπουνταλάδες, οι κοιμήσιδες οι Οθωμανοί !
    Οι πρόγονοί μας τους τακτοποίησαν καλά όποτε χρειάστηκε (το '22 φτάσαμε έξω από την Άγκυρα) και θα το κάνουμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Χάρτης δεν ειναι σωστός. Η Ρουμανία κερδισε περισσότερο από αυτό που δείχνει ο χάρτης. Το Δικαστήριο οριοθέτησε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Γιατί η Ελλάδα αγνοεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη;

    Θόδωρος Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.