6/2/09

Φαρμακερό δημοσίευμα των Financial Times για τον Ερντογάν και την Τουρκία

Ο διεθνής παράγοντας απαντά στην "κίνηση" Ερντογάν μέσω της εφημερίδας Financial Times και "τραβάει" το κουρδικό χαρτί

του Σίλκε Μέρτινς
Ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Νταβός για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που ο ίδιος ακολουθεί σκληρή πολιτική εναντίον των Κούρδων στη χώρα του. Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναιδής, έγινε εκ του περιττού και δεν ήταν καθόλου πειστική.
Το μόνο που θα έλειπε ακόμα για να ήταν το επιπέδου νηπιαγωγείου σόου του στο Νταβός τέλειο, ήταν να χτυπήσει δυνατά ο...Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πόδι του στο έδαφος. ‘Δεν θα ξαναέρθω στο Νταβός’, φώναξε ακόμα κατά τη μελοδραματική του αποχώρηση. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εκεί. Γιατί τέτοια παράσταση δεν τη χρειάζεται κανείς.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ανάξια και απαράδεκτη για πολιτικό. Και η δριμεία κριτική που άσκησε στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας είναι κενή. Αποτελεί αβάστακτη υποκρισία το γεγονός ότι η Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παίζει το ρόλο του αποστόλου της ηθικής. Ειδικά αυτή η χώρα, που καταδιώκει με πολύ σκληρό τρόπο μέσα στην ίδια τους τη χώρα την κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΡΚ και που τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκοτώσει 37,000 ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν όλοι αντάρτες, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο τουρκικός στρατός έχει ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά (4.500 κουρδικά χωριά, σ.τ.μ.).
Ο ίδιος ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο δεν ντράπηκε ούτε για μια στιγμή να στείλει το στρατό του να προελάσει στο Βόρειο Ιράκ για να καταδιώξει Κούρδους εξτρεμιστές. Το αν με τέτοιες επιχειρήσεις κινδύνευαν και Κούρδοι άμαχοι, του ήταν αδιάφορο.
Η αιτία για τη χερσαία επίθεση των Τούρκων το Φεβρουάριο του 2008 ήταν εξίσου άκυρη. Κατηγορήθηκε η τοπική κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ότι δεν δραστηριοποιείται ενταντίον του ΡΡΚ. Δεν θέλει κανείς ούτε καν να φανταστεί, πώς θα αντιδρούσε η Άγκυρα αν Κούρδοι εξτρεμιστές εκτόξευαν χιλιάδες ρουκέτες εναντίον της– όπως έκανε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
Με ποιο δικαίωμα η τουρκική κυβέρνηση ζητάει την ίδρυση κράτους για τους Παλαιστινίους όταν η ίδια αρνείται το ίδιο πράγμα στους Κούρδους; Και αφού το Ισραήλ πρέπει να συζητήσει με τη ριζοσπαστική ισλαμική Χαμάς - όπως έχει ζητήσει ο Ερντογάν -, γιατί τότε δεν συζητάει και ο ίδιος με το ΡΚΚ;
Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ κατατάσσονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στην ίδια κατηγορία, θεωρούνται ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιόπιστη, τότε δεν υπάρχει λόγος να απορρίψει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί ακόμα δεν αφήνει ελεύθερο ο Ερντογάν τον ίδιο τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν;
Πηγή: Financial Times

13 σχόλια:

  1. βλεπω συντομα ιδρυση Κουρδικου κρατους και μετατροπη της Τουρκιας σε καθαρα ισλαμικο κρατος η κανω λαθος? μαλλον ο Ερντογαν εκνευρισε τους Εβραιους παρα τους τρομαξε με τον ψευτοτσαμπουκα του.
    Mανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν τους χαλάει καθόλου! Άξιος ο Ερντογάν και η πολιτική του. Ας εκμεταλευτεί σοβαρα η Ελλάδα το τελευταίο περιστατικό και μαζί με την άρνηση της Τουρκίας το 2003 για την διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων απο το εδαφός της ότι ο μοναδικός αξιόπιστος και σοβαρος σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός απο την Ελλάδα. Η χώρα μας πρέπει να ξεσκεπάσει και να κάνει σε όλους φανερό ότι η Τουρκία δουλεύει μόνο για τον εαυτό της και η ανάθεση σε αυτήν τον ρόλο του τοποτηρητή των Δυτικών συμφερόντον υπονομεύει την τάξη και την ασφάλεια στην εαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalhspera apo germania....ela mh trelathoume twra...dld h efhmerida ayth pou htan otan ekane oti ekane kai oti kanei to israhl stous palistinious edw kai xronia...kai milane oi aggloi gia dhmokratia?as koitaxoune ta dika tous me kati irlandies ekei kai meta na mas kanoun mathimata dhmokratias..kai mhn anaferw kai alla paradeigmata...oxi kai oti to kahmeno to israhlkai prepei na antidrasi prepei na kanei na na na toulaxiston koutoxorto den trwme...

    pontios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην αρχή τον στήσανε στο περίμενε 2 ώρες στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ πριν από ένα μήνα όταν ήθελε να μεσολαβήσει στην περίοδο των βομβαρδισμών. Τα πήρε λοιπόν ο Ερντογκαν στο κρανίο και νόμισε ότι θα μπορούσε να πει αλήθειες στο Νταβός εναντίον των Εβραίων.
    "Που πας ρε Καρα Ερντογκάν"....
    Τώρα είναι απλά θέμα χρόνου να δούμε τι "αλλαγές" θα γίνουν στην Τουρκία. Πολιτικές αλλαγές, συνορων αλλαγές, ποιός ξέρει? Μόνον ένας Γιαχβέ (θεός) ξέρει...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην τρέφετε ελπίδες. Η Τουρκία χρωστάει σε όλο τον κόσμο ( Εμείς τη συναγωνιζόμαστε σε αυτό επάξια!!). Μόνο λεονταρισμούς κάνει στο ΔΝΤ για εσωτερική κατανάλωση.

    Ο Ερντογάν είναι "αναλώσιμος". Αν δεν κάνει τη δουλειά τους θα τον αλλάξουν με κάποιον που την κάνει..

    Η Τουρκία έχει πολύ καλή γεωστρατηγική σχέση αλλά είναι οικονομικά αδύναμη. Αυτός που σε δανείζει υποβάλλει και τους όρους του.

    Και αν δεν έχεις μετρητά, όλο και κάποιο ¨θέλημα¨" θα του κάνεις.

    Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ κατατάσσονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στην ίδια κατηγορία, θεωρούνται ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιόπιστη, τότε δεν υπάρχει λόγος να απορρίψει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί ακόμα δεν αφήνει ελεύθερο ο Ερντογάν τον ίδιο τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν;"

    Βέβαια εδώ συγκρίνει μήλα με αχλάδια αφού ναι μεν το ΡΚΚ εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο τους Κούρδους αλλά δεν είναι η νόμιμη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία όπως είναι η Χαμάς για τους Παλαιστινίους.
    Κατά τα άλλα συμφωνώ με το περιεχόμενο του άρθρου.

    "Τώρα είναι απλά θέμα χρόνου να δούμε τι "αλλαγές" θα γίνουν στην Τουρκία. Πολιτικές αλλαγές, συνορων αλλαγές, ποιός ξέρει? Μόνον ένας Γιαχβέ (θεός) ξέρει...!"

    Οι Εβραίοι δεν είναι γνωστοί να χαλάνε τις σχέσεις και ιδίως τις μπίζνες τους για ένα άτομο.Το πολύ πολύ να αναλάβει τον Ερντογάν η Mossad.Ο νοών νοείτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλή ανακατανομή της τράπουλας του πλούτου και των ισχυρών της γης ...Ηταν πολλοί οι ισχυροί και έπρεπε να γίνουν λίγοι για να ελέγχουν τον κόσμο καλύτερα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά τελικά μάλλον κάπως έτσι θα γίνει στο τέλος..Οικονομική κρίση, αλλαγή των συνόρων, πτώση της έννοιας παγκοσμιοποίηση σαν αρχική τοποθέτηση, έλεγχος της τροφικής αλυσίδας από λίγες εταιρείες, το ίδιο και των ποσοτήτων νερού , παύση της εθνικής ομοιογένειας στα κράτη...Ηταν λίγοι και πρέπει να γίνουν λιγότεροι...το μόνο που μπορώ να δω είναι μια παγκόσμια δικτατορία κάτω από την ομπρέλα της ελευθερίας και της δημοκρατίας...Οπου δεν μπορείς να επιβληθείς κάνεις πόλεμο ή ελέγχεις την τροφή.ΟΤαν θέλεις να κραττάς το κόσμο απασχολημένο κάνεις πόλεμο για να τους πείσεις ότι χρειάζεσε τους ''διαμεσολαβητές'' για να συγκρατείται η ειρήνη...Δαιμονοποιούνται θρησκίες και λαοί με μόνο σκεπτικό το διαίρει και βασίλευε...Ευκολη τακτική, απλό σκεπτικό ίσως και αληθινό όμως δεν είναι μακριά από το πραγματικό..Τώρα η Τουρκία και το Ισραήλ και η ΗΠΑ πριν το ΑΦγανιστάν το Ιρακ παραληλα, οι τρομοκρατικές οργάνώσεις η Χαμάς ο Μπιν Λάντεν, το Ιραν καπου εκεί στο βάθος η Ινδία και η Β. Κορέα που είπε στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν λίγο πιο βόρεια γιατί είναι casius belli όλα αυτά δείχνουν τι ανακάτεμα για πιο λόγο ευνόιτο οι επιβολή του ισχυρότερου που πρέπει να είναι ένας το πολύ δυο έλεγχος του κόσμου με γνώμονα την ελεύθερη δημοκρατία μέσω της επιβαλόμενης δικτατορίας. Η στάχτη στα μάτια των πολλών δεδομένη την μιά ο Ερντογάν να κουνηθεί λίγο να ταρακουνηθύν τα νερά και άλλα.Ετσι ξεχνίεται και το ζήτημα έλειψης νερού στο μεγαλύτερο μέρος πλυθησμιακά του πλανήτη και που πιθανόν να είναι και η αιτία για τον επόμενο πόλεμο ...Οποιος το ελέγχει είναι σαν να κατέχει κινητήριο δύναμη ...ΘΑ το φωνάζω το παιχνίδι είναι στιμένο και απο πριν ξεπουλημένο ...
    Οποιο χρώμα θρησκεία να αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ η εξωτερική πολιτική δεν θα απέχει πολύ του ενός από τον προηγούμενο...Είναι μια παρτίδα σκάκι.....

    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άρχισαν τα όργανα...
    Σε παλιότερη ανάρτηση μου είχα πεί ότι κάτι μπορούμε να κερδίσουμε από την όλη ιστορία(ρίξη σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας).
    Οι μηχανισμοί (Financial Times) άρχισαν να δουλεύουν αναφέροντας μάλιστα και τον όρο γενοκτονία των Αρμενίων.Δεν είναι κατάλληλη στιγμή,λέω εγώ,να ξυπνήσουν και οι δικοί μας μηχανισμοί(ΥΠ.ΕΞ.)να δουν και να πιέσουν για την γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς "Πόντιο". Το ζήτημα δεν είναι η αξιοπιστία των FT Deutschland. Το ζήτημα είναι ακριβώς ότι η εφημερίδα αυτή εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένους κύκλους και φανερώνει κάτι για τη στάση αυτών των κύκλων.

    Επίσης, στον Ανώνυμο 12:15, θα πρέπει να πούμε ότι το ζήτημα δεν είναι "ένα άτομο". Η Τουρκία είναι χώρα βαθιά αντιαμερικανική και βαθιά αντιισραηλινή, διότι είναι βαθιά μουσουλμανική, παρά την προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα της αυτού δια του Κεμαλισμού. Υπήρχαν όμως δυνάμεις με σταθερά φιλοδυτικό προσανατολισμό, που έκαναν τους δυτικούς να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την Τουρκία ως σταθερή και πιστή σύμμαχο.

    Το παζλ της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ σύνθετο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό που συμβαίνει με την Εργκένεκον, που είναι πολύ σοβαρό. Είναι ένα τεράστιο χτύπημα κατά του κατεστημένου, όμως σε επιλεγμένα πρόσωπα του κατεστημένου. Διαβάσαμε κάπου ότι οι συλλαμβανόμενοι ήταν αυτοί που ήταν υπέρ μιας ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων και υπέρ μιας προσέγγισης με τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής. Συνεπώς, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι εκκαθαρίσεις δια της Εργκένεκον γίνονται με αμερικανικές πλάτες, που είναι και ένας σοβαρός λόγος που οι στρατηγοί δεν κουνιούνται εναντίον του Ερντογάν. Δέχονται να τους κοπεί το ένα χέρι για να κρτήσουν το άλλο χέρι και τα πόδια αυτή τη στιγμή. Προκειται για μερικό ξήλωμα του βαθέος κράτους και είναι από μόνο του μια πολύ σοβαρή εξέλιξη.

    Η αμερικανική στήριξη, όμως, δεν είναι "δωρεάν". Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι εγκλωβισμένος μεταξύ της αμερικανικής στήριξης στη διαμάχη του με τον Κεμαλισμό και της αμερικανο-ισραηλινής πίεσης για παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών στους Κουρδους (είδαμε τουρκικό κανάλι, το TRT6 να γίνεται κουρδόφωνο!) και σε βάθος χρόνου (όχι πολύ μακρινού) ανεξάρτητο κουδικό κράτος. Θέλει το πρώτο, αλλά δεν θέλει το δεύτερο. Έχοντας κόψει οι Αμερικανοί το ένα χέρι της Τουρκίας δια της Εργκένεκον και έχοντας "δεμένο" τον Ερντογάν μέσω της στήριξης σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι ο Ερντογάν το αντιλήφθηκε και προέβη σε μια κίνηση που θα τον αναδείξει σε περιφερειακό ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια απεξάρτησης από τις ΗΠΑ.

    Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία αρχίζει σιγά σιγά από φίλος να γίνει πρόβλημα, pain in the neck, σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς. Είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να την αγνοήσουν. Είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να είναι εχθρική. Και είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να αφεθούν τα πράγματα στη σημερινή τους εξέλιξη, όπου ο Ερντογάν γίνεται "εθνάρχης" επειδή ισοπέδωσε λεκτικά το Ισραήλ με τρόπο που μόνον ένας Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να κάνει. Αυτά μάλιστα, όταν συνδυάζονται τα πράγματα με το μπλόκο του 2003 στο Ιράκ και με τον εκβιασμό που πολύ σωστά επεσήμανε η Κύπρος ότι συμβαίνει με τον αγωγό "ενώ ακόμη δεν υπάρχει αγωγός - σκεφθείτε να υπάρχει".

    Ενόψει όλων αυτών, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κουδικό φιλοδυτικό και φιλοισραηλινό κράτος με έξοδο στη θάλασσα, που να μπορεί να είναι ένας απόλυτα ελεγχόμενος περιφερειακός παίκτης, κάτι σαν Κόσοβο της Μέσης Ανατολής, και θα μπορεί να προσφέρει εναλλακτική διέξοδο σε πετρέλαιο και αέριο από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όπως η Γιουγκοσλαβία ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να αφεθεί έτσι, με τον ίδιο τρόπο και η Τουρκία είναι σήμερα πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή για να αφεθεί να κάνει δικό της παιχνίδι. Ευτύχημα για Αμερικανούς και Ισραηλινούς, ότι είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ. Όπως και η χούντα του Ιωαννίδη. Οι Αμερικανοί δεν έχουν παρά να σχεδιάσουν την καταστροφή της και, αν το κάνουν, θα είναι πιο εύκολη από ότι θα περιμένει κανείς. Αφήστε που είναι βέβαιο ότι ήδη θα υπάρχουν τα σχετικά σχέδια.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους.

    Εγώ ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα γίνει στο τέλος, ωστόσο τα γεγονότα όσο περνάει ο καιρός τρέχουν όλο και περισσότερο.

    Αισθάνομαι πως από μια κλωστή "κρέμονται" ώστε όλα να πάρουν μορφή καταιγίδας.

    Οι δικοί μας πολιτικοί είναι τόσο, μα τόσο άχρηστοι, που στο τέλος, αν σαν χώρα μας ευνοήσουν τα γεγονότα θα είναι καθαρά λόγω τύχης ή λόγω βλακείας των άλλων.

    Αυτό που ζούμε, ειλικρινά μπορώ να το παραλληλίσω με το παρακάτω...
    Βλέπω τηλεόραση στο καναπέ του σπιτιού μου, μπαίνει ένας να με κλέψει, εγώ σαν χέστης που είμαι, αρχίζω να κλαίω και ξαφνικά μπαίνει και ένας δεύτερος κλέφτης με τον ίδιο σκοπό. Εγώ συνεχίζω να κλαίω και να παρακαλάω και στο τέλος αλληλοσκοτώνονται, εγώ μένω ζωντανός και τους παίρνω και τα λεφτά που είχαν εκείνοι στις τσέπες τους.

    Καθήστε να δείτε πως μια μέρα η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματα των ΑΧΡΗΣΤΩΝ, και τα κόκκαλα μας θα ΤΡΙΖΟΥΝ από εκεί που θα βρίσκονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Loukas

    "Οι δικοί μας πολιτικοί είναι τόσο, μα τόσο άχρηστοι, που στο τέλος, αν σαν χώρα μας ευνοήσουν τα γεγονότα θα είναι καθαρά λόγω τύχης ή λόγω βλακείας των άλλων."

    Symfono apolitos mazi sou! Etsi ine distichos...

    Jorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τι αξιοπιστος συμμαχος και κουραφεξαλα..Με το που θα πιασει πλοιο ή θα περασει ενα αεροπλανο θα βγουν ολοι οι "προοδευτικου" με τα σπρευ και τις μαυρες σημαιες στους δρομους...Επιτελους αυτη η χωρα πρεπει να διαλεξει με ποιους ειναι γιατι με θεατρινισμους οπως βλεπουμε δε παμε μπροστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο ρε Loukas!

    Είδα και το ιστολόγιο σου και με
    ενθουσίασε

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.