29/3/09

Μαζί στον Λευκό Οίκο την 25η Μαρτίου


Tου Αθανασιου Eλλις
Oι εικόνες της «συμπόρευσης» των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, έστω και για λίγα μέτρα, μετά τη δοξολογία της 25ης Μαρτίου επανέφεραν στη σκέψη την καθιέρωση, σε μόνιμη βάση, επίσκεψης του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον Λευκό Οίκο την ημέρα που εορτάζεται η ελληνικήανεξαρτησία, αν όχι κάθε χρόνο, τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η κοινή παρουσία των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων στη σημαντικότερη χώρα του κόσμου την ημέρα της εθνικής επετείου θα απέπνεε ενότητα και συνέχεια, τόσο προς την ομογένεια, που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και όχι για τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, όσο και προς τον Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του θα διαπίστωναν πως το εθνικό μέτωπο είναι, όντως, ενιαίο και δεν μπορούν να προσδοκούν σε «οφέλη» από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες να επιδείξουν εθνική συνείδηση και σπάνια ωριμότητα και να απεμπολήσουν την επιδίωξη κομματικού οφέλους από τη συνεύρεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Η συνάντηση δεν θα αντικαθιστά τις περιοδικές διμερείς επισκέψεις εργασίας και συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευθετούνται, όπως είθισται, διά της διπλωματικής οδού και ανεξάρτητα από την εθνική εορτή.
Στην καθιέρωση αυτής της τακτικής, που μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε παράδοση, θα πρέπει φυσικά να συμφωνήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, η κοινή παρουσία του οποίου με τον πρωθυπουργό και τον εν δυνάμει μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα αναδείξει και δεν θα επισκιάσει τον δικό του ηγετικό ρόλο, όπως φαίνεται να ανησυχούν κάποιοι από το περιβάλλον του. Θα είναι πολύ πιο σημαντικό γι’ αυτόν να απευθύνεται προς τον πρόεδρο της υπερδύναμης έχοντας στο πλευρό του την ηγεσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Ταυτόχρονα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστεί στον Λευκό Οίκο η ελληνική φωνή –γενέτειρας και ομογένειας– «ενωμένη και δυνατή».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Αυτά είναι για ανώτερους λαούς, που βάζουν την πατρίδα πάνω απ' τον εαυτούλη τους, και δεν μιλώ μόνο για τους πολιτικούς αλλά και για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι θέμα είναι η σοβαρότητα των ηγεσιών να εκδηλώνεται πάντα και όχι μόνο στην Εσπερία..

    http://1.bp.blogspot.com/_kttNrkCNLWo/SapyU_GR_YI/AAAAAAAABZk/6yE3z8aLepU/s1600-h/komodia.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Δεν έχει καμιά δουλειά ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γιορτάσουν οποιαδήποτε Εθνική Εορτή στις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι επιθυμία ομογενειακών κύκλων… Αλλά καλό θα είναι αυτοί οι κύκλοι να καταλάβουν ότι σε ορισμένα πράγματα πρέπει να κάνουν επιλογές. Πατρίδα τους είναι ή οι ΗΠΑ ή η Ελλάδα… Όταν τα μονοπάτια των στρατηγικών επιλογών χωρίζουν όλοι θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους. Απλά και καθαρά. Αν θέλουν πράγματι να βοηθήσουν ας το κάνουν συγκροτώντας επαγγελματικό και καλά πληρωμένο λόμπι. Αν δεν μπορούν πολύ καλά δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κρατάμε κακία σε κανένα θα συνεχίσουμε μόνοι μας. Αλλά να ρίχνουμε ιδέες όπου σημειολογικά οι αρχηγοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα εορτάσουν την εθνική ενότητα υπό την σκέπη της υψηλής προστασίας των ΗΠΑ είναι τουλάχιστον γελοιότητα. Αν θέλουμε να γιορτάσουμε ενωτικά και να αποδείξουμε την εθνική μας ενότητα υπάρχει το μόνο σύμβολο που μας ενώνει όσους αισθανόμαστε έλληνες, η ελληνική σημαία. Κάτω απ’ αυτήν και εντός της Ελλάδας πρέπει να γιορτάζεται πάντοτε και απ’ όλους η Εθνική Επέτειος. Όλα τα άλλα είναι ασυγχώρητες δουλικότητες που θα τις πληρώσουμε στο μέλλον. Δεν μπορεί να κάνουμε την Ελλάδα προτεκτοράτο των ΗΠΑ έτσι επειδή μας κατέβηκε μια «φαεινή» ιδέα. Ρωτήστε μας και εμάς που μείναμε εδώ και παλεύουμε ποια είναι η γνώμη μας σε όλα αυτά. Η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεται δεν είναι πλέον η ρημαγμένη Ελλάδα του ’50 που περίμενε το «θείο απ’ την Αμερική» για να την προικίσει. Και που φυσικά ρημάχτηκε για να κερδίσουν ένα παγκόσμιο πόλεμο και ένα ψυχρό πόλεμο στην συνέχεια οι Αμερικανοί ας μην το ξεχνάμε. Οι πληγές εκείνες έκλεισαν ευτυχώς για μας δυστυχώς για κάποιους άλλους.-

    Ελευθέριος Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βρε δεν πανε μαζι σπιτια τους καλυτερα και οι δυο?Θα ερθουν καιροι κομβικοι για την ιστορια του εθνους συντομα και δεν εχουμε ικανους πολιτικους να ηγηθουν, μονο τζακια.
    μας εφαγε η οικογενειοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.