1/3/09

Ενα πλωτό γεωτρύπανο σκάβει για πετρέλαιο στο Β. Αιγαίο



Επειτα από ταξίδι 4.700 ναυτικών μιλίων, από το λιμάνι Kirkenes της Νορβηγίας, έφτασε χθες το πρωί στον κόλπο της Καβάλας το εντυπωσιακό γεωτρύπανο Energy Exeter, που θα «πιάσει δουλειά» στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στα κοιτάσματα πετρελαίου του Βόρειου Πρίνου και Εψιλον.

Το γεωτρύπανο, τύπου jack up, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980, όταν διενεργήθηκαν οι πρώτες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας. Εχει ύψος 112 και είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ολόκληρο τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, σε βάθη θάλασσας μέχρι 91,4 μ., και να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθη έως και 7.500 μ.


Η Ενεργειακή Αιγαίου, κύριος μέτοχος της Kavala Oil, το μίσθωσε για 120 μέρες από τη νορβηγική εταιρεία Northern Offshore, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις στα δύο κοιτάσματα, στα οποία έχει αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης στις 10/8/2008.

Αρχικά θα εγκατασταθεί στο κοίτασμα του Βορείου Πρίνου, που είχε εγκαταλειφθεί το 2004 και έχει απολήψιμα αποθέματα περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Η γεώτρηση θα έχει συνολικό βάθος 3.200 μέτρα και αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 60 ημερών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο νέο κοίτασμα Εψιλον, 10 ναυτικά μίλια νότια της ηπειρωτικής ακτής της Καβάλας, που έχει εκτιμώμενα αποθέματα περίπου 18 εκατομμυρίων ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου, στόχος της είναι να αναπτυχθεί στην πρώτη ελληνική ανεξάρτητη πετρελαϊκή εταιρεία με δυναμική παρουσία στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και διεθνώς, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές της και το εξειδικευμένο κι έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της.

Σημειώνεται πως με τις δύο γεωτρήσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 6 μήνες, η εταιρεία προσδοκά να τριπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου, αυξάνοντας τη σημερινή ημερήσια παραγωγή των 1.300 βαρελιών σε άνω των 4.000 βαρελιών.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της κάθετης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς η σημερινή παραγωγή δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε πολυχρονεμένε στρατηγέ Μπασμπούγ που μας επιτρέπετε να ψάξουμε στην Καβάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίεργο. Παλαιότερα υπήρξε ζήτημα με τους Τούρκους για έρευνα στην Επανωμή Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.