24/3/09

«Δικό τους άνθρωπο» ετοιμάζονται να διορίσουν στο Αφγανιστάν ΗΠΑ και ΕΕ

Υπό «επιτήρηση» ο Xαμίντ Καρζάι
Την τοποθέτηση Δυτικού αξιωματούχου σε καίρια θέση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να ελέγξουν το καθεστώς Καρζάι, ιδίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της χώρας, μετά τα κρούσματα διαφθοράς πουέχουν παρατηρηθεί.
Το θέμα αποκάλυψε ο Guardian, που σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν να επιβάλλουν έναν δικό τους άνθρωπο, στον οποίο θα αναθέσουν «πρωθυπουργικές» αρμοδιότητες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Η εφημερίδα υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 31 Μαρτίου, στη Χάγη, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ξεκάθαρη υποβάθμιση του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι, που δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει πλήρως τους αξιωματούχους του.
Δεδομένων, ωστόσο, των προβλέψεων που τον θέλουν νικητή των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να έχουν άμεσο έλεγχο των οικονομικών της χώρας.
Μία από τις αρμοδιότητες του «πρωθυπουργού» θα είναι να ελέγχει ότι οι επιχορηγήσεις διανέμονται στις επαρχίες του Αφγανιστάν και δεν παραμένουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης.
«Ο Καρζάι δεν τα καταφέρνει καλά. Εάν θελήσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυβέρνησή του, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα φαινόμενα διαφθοράς μειώνονται και δεν αυξάνονται. Τα κρούσματα διαφθοράς είναι τρομακτικά» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα, διπλωμάτης που γνωρίζει καλά το θέμα.
Το πρόβλημα φαίνεται να μην εστιάζεται, πάντως, στον Καρζάι, αλλά στο περιβάλλον του. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι κάποιος άλλος στη θέση του δεν θα ήταν δέκα φορές χειρότερος. Δεν είναι και το καλύτερο πόστο...» αναφέρει με νόημα ένας δεύτερος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τελικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται ολοκληρωμένη «στρατηγική εξόδου» των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η βασική αποστολή της Ουάσινγκτον -να εμποδίσει τυχόν χτυπήματα της Αλ Κάιντα εναντίον αμερικανικών στόχων- δεν έχει αλλάξει.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προανήγγειλε την αλλαγή της πολιτικής του Λευκού Οίκου σε ό,τι αφορά στις δύο χώρες, λέγοντας πως στο εξής θα εμπίπτουν σε κοινό σχεδιασμό.
«Στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχώριζαν τα δύο θέματα. Υπήρχε μία πολιτική για το Αφγανιστάν και μία δεύτερη για το Πακιστάν. Αυτά τα δύο θέματα θα τα αντιμετωπίζουμε ως ένα και ελπίζω η διεθνής κοινότητα να συνταχθεί στο πλευρό μας» είπε.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.