17/3/09

Ταλαμπανί: Αδύνατη η ανεξαρτησία των Κούρδων

Tζαλάλ Ταλαμπανί, ο κουρδικής καταγωγής πρόεδρος του Ιράκ

Ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε πως «η ανεξαρτησία των Κούρδων είναι μόνον ένα όνειρο. Η παραμονή τους εντός του Ιράκ συμφέρει από οικονομικής άποψης».

«Αδύνατη» χαρακτηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Ιράκ, ο Ιρακινός πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα, στην τουρκική εφημερίδαΣαμπάχ.
«Λέω το εξής στους Τούρκους αδελφούς μου: Μη φοβάστε μια κουρδική ανεξαρτησία. Η παραμονή εντός του Ιράκ είναι προς το συμφέρον του κουρδικού λαού από οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής άποψης», δήλωσε.
Ο κ. Ταλαμπανί, ο οποίος είναι Κούρδος, προσθέτει ότι «ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δε θα μπορούσε να επιβιώσει, γιατί στην περίπτωση αυτή η γειτονική Τουρκία, το Ιράν και η Συρία θα έκλειναν τα σύνορά τους».
Εκτός της Τουρκίας, το Ιράν και η Συρία έχουν μεγάλη κουρδική μειονότητα. «Το όραμα των Κούρδων εθνικιστών για ένα Μεγάλο Κουρδιστάν είναι μόνον ένα ποιητικό όνειρο», σημείωσε ο κ. Ταλαμπανί. Επίσης, πρόσθεσε ότι «τις απόψεις του αυτές συμμερίζεται η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ».
Ο Ιρακινός πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχει στο παγκόσμιο φόρουμ για το νερό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.