26/3/09

Τουρκικά «ανοίγματα»

Προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής στις αρχές του Απρίλη μεταξύ Τουρκίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν στην Άγκυρα, με θέματα ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών
Η Τουρκία θα φιλοξενήσει νέα σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και θα είναι επικεντρωμένη σε θέματα ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών, έγινε χθες γνωστό απότουρκική διπλωματική πηγή.
Είναι η τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των τριών χωρών που διεξάγεται από το 2007, δήλωσε η τουρκική πηγή υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία τέτοια συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

Μεσολαβητής η Τουρκία
Αυτή τη φορά στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιτελείων των τριών χωρών και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις με τους προέδρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου. Η Τουρκία, κατά παράδοση φίλη χώρα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, και μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλ.
Οι περιοχές των φυλών του βορειο-δυτικού Πακιστάν θεωρούνται προπύργια των δυνάμεων των ταλιμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα που διέφυγαν από το Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν στο τέλος του 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό. Το Πακιστάν κατηγορείται από την Ουάσινγκτον και την Καμπούλ ότι δεν προσπαθεί επαρκώς να εμποδίσει τους ισλαμιστές να διεισδύουν στο Αφγανιστάν από το έδαφός του. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται τις κατηγορίες. Η ένταση στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο έχει κλιμακωθεί από την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων στο έδαφος του Πακιστάν, με δεκάδες θύματα, κυρίως αμάχους.
SIMERINI

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.