30/3/09

«Η Ελλάδα χρειάζεται άλλους πολιτικούς και άλλα κόμματα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Στη ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
Κάθε φορά που ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ φώναζε «Σάτζι», ερχόταν ο «Γκιόργο», του οποίου το όνομα κάνει παρήχηση με τη λέξη «θησαυρός» στα γερμανικά. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης εργάστηκε στουπουργείο, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, και από το 2004 εκπροσωπεί το κεντρώο FDP, το τρίτο κόμμα στη χώρα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο 43χρονος πολιτικός, γιος έλληνα μετανάστη από την Ιεράπετρα, θα επιστρέψει την επόμενη τετραετία γιατί η τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο τού εξασφαλίζει την επανεκλογή.

* Πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα; Είναι πράγματι «βαρίδι» για την Ευρώπη;
- Ναι, για έναν κυρίως λόγο: το ευρώ! Στις γερμανικές εφημερίδες συζητείται ευρέως το ερώτημα εάν η ενότητα της ευρωζώνης κινδυνεύει, κυρίως εξαιτίας της Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο της Ιρλανδίας. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το εάν θα χρειαστεί ή εάν πρέπει να ενισχύσουν τις αδύναμες χώρες του ευρώ. Θυμάμαι καλά τον κύριο Αλογοσκούφη να λέει, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε υπουργός, ότι η Ελλάδα «μπήκε με ψέματα στην ΟΝΕ». Αυτό κι αν είναι ψέμα! Τότε, ως ευρωβουλευτής, του έστειλα επιστολή, γιατί ήταν πολύ χοντρό λάθος να κάνει πολιτική στο εσωτερικό χρησιμοποιώντας το εξωτερικό. Και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί έκαναν λάθη σε σχέση με το ευρώ, αλλά δεν τα διαφήμισαν. Διότι νόμισμα σημαίνει ψυχολογία. Οταν ο ένας Ελληνας λέει τον άλλο ψεύτη, ο Γερμανός το κρατάει στη μνήμη του, δεν το θεωρεί πολιτικό παιχνίδι αλλά αλήθεια. Τώρα οι Γερμανοί λένε «και με ψέματα μπήκαν και τώρα μας χαλάνε τη σταθερότητα του νομίσματος». Επίσης, δεν κατάλαβαν την εξέγερση των πιτσιρικάδων το Δεκέμβρη. Κάθε βράδυ είχαμε ζωντανή σύνδεση με την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν κατάλαβε εάν η χώρα καίγεται, εάν γίνεται επανάσταση... ή τι, τέλος πάντων, γίνεται.

* Εσείς, μισός Ελληνας, μισός Γερμανός, πώς εκτιμάτε την κατάσταση;
- Νομίζω ότι κάθε 20-25 χρόνια χρειάζεται μια διαρθρωτική αλλαγή και σήμερα έχει έρθει η ώρα της. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ν' απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα. Χρειαζόμαστε άλλους πολιτικούς, άλλα κόμματα. Δεν νομίζω ότι η πλειονότητα των πολιτικών μπορεί ν' αντιμετωπίσει την κρίση. Είδα με τα μάτια μου πολιτική εκδήλωση στην Κρήτη όπου είχαν έρθει τα πούλμαν με τους χειροκροτητές. Νόμιζα ότι ήμουν στο Μεσαίωνα. Δεν κερδίζουμε το μέλλον έτσι. Η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Ο Καζαντζάκης είπε ότι το να είσαι Κρητικός σημαίνει ότι έχεις ευθύνη. Εγώ λέω, το να είσαι Ελληνας σημαίνει ότι έχεις ευθύνη, αλλά οι πολιτικοί το ξεχνούν συχνά. Κι εμάς, τους Ελληνες του εξωτερικού, αυτό μας πονάει πολύ.

* Διαφαίνεται για την Ευρώπη διέξοδος από την κρίση;
- Αυτό που η κρίση φέρνει στο προσκήνιο είναι «η αλλαγή παραδείγματος». Φεύγουμε από τον κόσμο του πετρελαίου και πηγαίνουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρα, η κρατική παρέμβαση, την οποία επιβάλλει η κρίση, πρέπει να είναι σύντομη, στοχευμένη και υπό προϋποθέσεις. Ναι, να δώσει η πολιτεία χρήματα, αλλά αυτά να επενδυθούν σε καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε μετά την κρίση να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι νικητές του μέλλοντος φτιάχνονται τώρα, μέσα στην κρίση. Συναντήθηκα πρόσφατα με ιθύνοντες της Daimler και συζητήσαμε την πιθανότητα εξαγοράς της Opel, η οποία θα συνοδευτεί από κρατική επιχορήγηση. Αλλά υπό τον όρο ότι όλοι οι κινητήρες των αυτοκινήτων θα γίνουν υβριδικοί. Είναι μια λύση για το τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ουσίας.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

7 σχόλια:

  1. «Η Ελλάδα χρειάζεται άλλους πολιτικούς και άλλα κόμματα»

    Φορές που γελάω με αυτά τα ευφυολογηματα.
    Ας μα δώσουν οι Γερμανοί τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλουν και ας αφήσουν σε μάς να βρούμε την άκρη μόνοι μας. Ας παραδεχθούν οι "Δυτικοί" οτι αιώνες τώρα λαφυραγωγούν τον Ελλαδικό χώρο. Τιμητές και κριτές έξωθεν δεν χρειαζόμαστε ας κοιτάξουν τα δικά τους και είναι και πολλά.
    Οσο για μας εξαρτημενες εξουσίες διαφθείρουν το κράτος , το κράτος με την σειρά του τον κοινωνικό ιστό και έτσι πάει σαν ένα ατέρμονο μοιρολόι. Δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα. Μας εδεσαν γερά οι Δυτικοί σε πολλά επίπεδα, είανι οι κύριοι υπεύθυνοι της κατάντιας μας και τολμούν και μιλούν?
    Λυπάμαι για όοους προστρέχουν σε ξένους για συμπαράσταση για συμπαράταξη.Λυπάμαι για αυτούς τους ξενόδουλους και είναι πολλοί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Χατζημαρκάκη ζητήθηκε επίσημος ποτέ από την χώρα σας την Γερμανία να μας δανείσει; Μήπως πριν από λίγο καιρό δεν υπήρξαν πολλοί που έφερναν την συντέλεια του κόσμου με την αδυναμία δανεισμού μας; Γιατί εφ’ όσον δηλώνεται «Γερμανο – Έλληνας» δεν γνωρίζεται ότι ακόμα και τώρα όλα δουλεύουν όπως δούλευαν κουτσά - στραβά αλλά δουλεύουν. Γνωρίζεται τι μέτρα πάρθηκαν στην Ιρλανδία; Την περίφημη «κέλτικη τίγρη» όπου κατέρρευσε το σύμπαν; Γνωρίζεται ότι έχουν γίνει σχέδια του στρατού ώστε να επέμβει διότι υπάρχει ορατός κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης εκεί; Εκτός από ανόητους «νεαρούς» έχετε μιλήσει με κάποιον έλληνα που σας είπε ότι «δεν πάει άλλο μου μείωσαν τον μισθό» όπως συνέβη στο αγαπημένο σας παιδί την Ιρλανδία; Και έρχεστε να μας κάνετε υποδείξεις; Γνωρίζεται απ’ ότι βλέπω και από προεκλογικές συγκεντρώσεις στο χωριό σας και γενικεύετε αυτή την εικόνα για την Ελλάδα ολόκληρη. Γνωρίζεται κύριε ότι αυτό ονομάζεται προκατάληψη; Είναι μια αξία της Γερμανικής κοινωνίας η προκατάληψη ή μήπως είναι ίδιον των Ελλήνων αυτή; Από πού την κληρονομήσατε κύριε; Και εγώ πιστεύω ότι το Γερμανικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγή αλλά δεν το κάνω θέμα γιατί απλούστατα δεν ψηφίζω εκεί και δεν ψηφίζω εκεί γιατί δεν ζω εκεί κύριε Χατζημαρκάκη για να έχω πλήρη εικόνα και άποψη.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα sub92, εγω το βλέπω λίγο διαφορετικά.
    Οι ευρωπαίοι επί χρόνια μας δίνουν τα λεφτά τους ( λεφτά που προήλθαν από τους φόρους των πολιτών τους) με σκοπό η πατρίδα μας να αναπτυχθεί και να έλθει στο ίδιο επίπεδο κατα κεφαλήν είσοδήματος με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό το κάνουν όχι από φιλανθρωπία, αλλά ξέρουν ότι θα καταναλώσουμε περισσότερα προιόντα της Ευρωπαικής βιομηχανίας. Φυσικά αυτό δεν θα "χαλάσει" κανέναν μας.
    Άπό το 81 όμως που μας έβαλαν μέσα βλεπουν ότι όχι μόνο οικονομία δεν χτίζεται αλλά έχουμε βρεθεί να χρωστάμε τα παντελόνια που φοράμε ( τις φούστες οι Ελληνίδες! ) .
    Αν τους πήραμε και 500.000 αυτοκίνητα παραπάνω δεν σημαίνει τίποτα στον κίνδυνο που τους δημιουργούμε στο νόμισμα.
    Αν εμείς ώς Ελλαδίτσα βοηθούσαμε ένα μικρό κράτος με τον ίδιο τρόπο, δεν θα αγανακτούσαμε μετα από τόσα χρόνια με τη ανικανότητα και τη διαφθορά;
    Δεν με πειράζει που μας τα χώνει ένας ξένος ( στην ουσία Ελληνας ο ανθρωπος ) με πειράζει που λέει αλήθειες.


    και πάλι καλημέρα σου φίλε

    Προς τον διαχείριστή του blog:
    Είστε μία όαση ενημέρωσης, συνεχίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ψευτοελληνες του εξωτερικου, οι ελληνες της φακης με το μεγαλο στομα.Που δεν πληρωνουν φορους εδω, δε μιλανε ελληνικα τα παιδια τους, δεν υπηρετουν στο στρατο, ξεχνανε την ορθοδοξη πιστη.
    Σαν τον μπουλη τον ξαδερφο μου απο γιουσα.
    Κιαλημιερα .Τι κιανεις?
    Αυτα ειναι τα ελληνικα του Δημητρακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ευρωπαίοι επί χρόνια μας δίνουν τα λεφτά τους ( λεφτά που προήλθαν από τους φόρους των πολιτών τους) με σκοπό η πατρίδα μας να αναπτυχθεί και να έλθει στο ίδιο επίπεδο κατα κεφαλήν είσοδήματος με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
    Η Ελλάδα δεν συνεισφέρει στον κοινοτικό κορβανά?
    Τα οφέλη της Ε.Ε. με την ένταξη της Ελλάδας δεν ήταν σημαντικά? Μην ξεχνάς δεν είανι μόνο οικονομική Ενωση.
    Τελος δεν διαφωνώ με την παράθεση σου την οποία και θεωρώ απόλυτα σωστή αλλά ξεκομενη απο το παρελθόν. Ολα έχουν μια συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρά το γεγονός ότι λογικά να το δούμε κάτι κάνει και η Ελλάδα για την ΕΕ είναι γνωστό ότι για να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά θα πρέπει να είσαι σοβαρός.Γενικότερα ως κράτος πέρα από την Ιστορία τον παλαιοτέρων χρόνων διότι τώρα άστα να πάνε δεν έχουμε να επιδείξουμε και τίποτα το ιδιαίτερο εκτός απο ρεμούλες κλεψιές και ότι μπορεί να κάνει ο καθένας για να΄ρίξει τον διπλανό του έναντι του προσωπικού του συμφέροντος. Θα πει κάποιος γιατί στο εξωτερικό τι γίνεται δλδ εκεί δεν έχουν γίνει αντίστοιχα. Επί παραδείγματι μας λένε οιΆγγλοι ότι πιθανόν να χρειατεί να μας βγούμε από την ΟΝΕ και καλά λόγω της όλης οικονομικής κατάστασης μας και είναι αυτό το κράτος σε χειρότερη μοίρα απο ότι εμείς αφού είχαν άμεση επαφή με τους KLIMAN Bros.και η τρύπα η οικονομική που έχουν είναι σαν το φεγγάρι.Αλλάααα ξέρετε που είναι η διαφορά ότι εκεί τα ΜΜΕ δεν κάνουν την τρίχα τριχιά δεν βγάζουν τόσο πολύ τα άπλυτα στην φόρα και μάλιστα μεγιστοποιημένα και τροποποιημένα έτσι ώστε να ανεβάσουν την τηλεθέαση ...Η Ελλάδα απλά τρώει τα παιδιά της και φταίνε τα παιδιά της.Ολοι φωνάζουν για εξυγίανσει του δημοσίου αλλά αν έχετε παιδάκια οι περισσότεροι και τι δεν θα έδιναν να τα διορίσουν στο δημόσιο, μετά όμως θα φώναζαν.Λένε ότι του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει εγώ θά πω το απλό του Ελληνα πολιτικού ο τράχηλος θέλει κόψιμο από την ρίζα και οι υπόλοιποι θέλουν ζυγό για να μάθουν ότι θα πρέπει να δουλέψεις για να ζήσεις και όχι να δουλεύεις τον διπλανό σου για να ζεις εσύ και όλο σου το σόι .
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή, υπάρχει ΕΝΑΣ Έλληνας που δεν πιστεύει πως χρειαζόμαστε άλλου είδους πολιτικούς, άλλου είδους κόμματα, άλλου είδους αναπτυξιακό πλάνο, άλλου είδους παιδεία;

    Παβλοφική η αντίδραση ορισμένων. Σαν να λέμε, ναι, είμαστε πόρνες, αλλά μην μας λέτε πουτάνες!

    Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι οι αλήθειες. Πονάνε. Στην Ευρώπη είμαστε ανυπόληπτοι αυτή τη στιγμή και δεν μας φταίνει οι Γερμανοί ή οι Μαλτέζοι, αλλά το στραβό μας το κεφάλι!

    Έτσι όπως το πάνε κάποιοι, θα κατηγορήσουν και το συντάκτη της Ελληνικής Νομαρχίας για προδότη, επειδή έγραψε ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.