29/3/09

Σύννεφα πίσω από τα χαμόγελα

Η υπαναχώρηση της αμερικανικής πλευράς από την επίσκεψη Ομπάμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκάλεσε σοβαρή δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.

Ο Ομπάμα εόρτασε με τον Ελληνισμό, αλλά οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του προβληματίζουν
Του Αθανασιου Eλλις
Ο εορτασμός της ελληνικής ανεξαρτησίας από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ανέδειξε τους δεσμούς ανάμεσα στην πρώτη δημοκρατία της αρχαιότητας και τη μεγαλύτερη του σύγχρονου κόσμου, αλλά οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑδεν κινούνται απαραίτητα στο ίδιο πνεύμα και προβληματίζουν.
Στον απόηχο της επιλογής του προέδρου Ομπάμα να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά όχι την Ελλάδα, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν δρομολογήσει συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χωρίς να λάβουν καν υπόψη τους το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει συνάντηση της κ. Κλίντον με τον υπουργό Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Κύπρου, Μάρκο Κυπριανού. Χρειάστηκε η ενεργοποίηση ισχυρών ομογενών, η τηλεφωνική επικοινωνία του γερουσιαστή Μενέντεζ με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και η κατ' ιδίαν συνάντηση της τελευταίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο γνωρίζεται προσωπικά από τη θητεία της ως Πρώτης Κυρίας και γερουσιαστού της Νέας Υόρκης, για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.
Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, οι ίδιοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τη συνάντηση Κλίντον - Κυπριανού ως «αναγκαίο κακό». Αν και η Λευκωσία έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιέζουν για μια σύντομη επαφή των δύο υπουργών Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου ΗΠΑ - Ε.Ε. στην Πράγα, ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην υλοποίηση του «κύριου στόχου», που φαίνεται να είναι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στην Ουάσιγκτον με σκοπό να ενισχυθεί πολιτικά έναντι των βουλευτικών εκλογών των Τουρκοκυπρίων στις 19 Απριλίου. Στον όλο «σχεδιασμό» δεν έχει υπάρξει σκέψη για συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, παρά την ευαισθησία του τελευταίου για το Κυπριακό.

Δεν θα πάει στο Πατριαρχείο
Αλλη μια ανησυχητική εξέλιξη σημειώθηκε στην ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα διεμήνυσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, όχι κατ' ιδίαν όπως είχε κάνει το Νοέμβριο του 1999 ο Μπιλ Κλίντον, αλλά στο πλαίσιο μιας διευρυμένης συνάντησης και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τζορτζ Μπους τον Ιούνιο του 2004. Η απόφαση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ομογένεια η οποία θα εκφρασθεί και σε επιστολή που θα στείλουν βουλευτές στον πρόεδρο στην οποία θα τον καλούν να αλλάξει το πρόγραμμά του και να συναντηθεί διμερώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η προσέγγιση του Λευκού Οίκου φαίνεται να επηρεάσθηκε από τον στενό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και, μεταξύ άλλων, διεμήνυσε την ανάγκη ο πρόεδρος Ομπάμα να προσεγγίσει ισότιμα όλα τα θρησκευτικά δόγματα, επιδεικνύοντας μάλιστα αυξημένη ευαισθησία για τον ραβίνο της Κωνσταντινούπολης. Ο ευφυής διπλωματικός ελιγμός απεδείχθη αποτελεσματικός καθώς διέφυγε την προσοχή των Αμερικανών συνομιλητών του ότι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ταγούς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ηγέτης ολόκληρης της Ορθοδοξίας, συμπεριλαμβανομένων και των Ορθοδόξων της Αμερικής και όχι μόνο της ελληνοορθόδοξης κοινότητας της Τουρκίας. Αλλωστε, ο κ. Ομπάμα θα προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον στις 3 Νοεμβρίου, κάτι που δεν θα κάνει με τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης.

Γκόρντον: Οχι κατοχή
Επίσης, έντονο προβληματισμό, αν όχι αγανάκτηση, προκάλεσαν οι απαντήσεις που έδωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πριν από τρεις ημέρες ο Φιλ Γκόρντον, ο οποίος προαλείφεται για βοηθός υπ. Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρώπη. Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο κ. Γκόρντον δεν μπόρεσε να εκστομίσει τη λέξη «κατοχή» για να περιγράψει τις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο. Ο δημοκρατικός νομοθέτης τού διάβασε την προεκλογική δήλωση - δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα όπου ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος υποστήριζε την ανάγκη τερματισμού της «κατοχής» της βόρειας Κύπρου, όμως ο κ. Γκόρντον επέλεξε να απαντήσει ότι «η κυπριακή κυβέρνηση και αρκετοί ειδικοί την θεωρούν κατοχή», αλλά προφανώς όχι ο ίδιος. Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση του πιο στενού τους συμμάχου, του Ισραήλ, οι ΗΠΑ μιλούν για «κατεχόμενα εδάφη».
Η στάση του κ. Γκόρντον περιγράφεται ως «περίεργη» και ερμηνεύεται ως προάγγελος ετεροβαρούς αντιμετώπισης της Ελλάδας και της Κύπρου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πολύ φοβάμαι ότι θα μας λείψει ο Φριντ», επισήμανε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ισχυρός ομογενειακός παράγοντας, αναφερόμενος στον νυν βοηθό υπ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, τον οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει ο κ. Γκόρντον. Πάντως, ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρεται εκνευρισμένος και σκέπτεται ακόμη και να «παγώσει» τον διορισμό του κ. Γκόρντον.

«Οχι» σε επίσκεψη Καραμανλή
Ενα διαφορετικής υφής «κρούσμα» προέρχεται από την πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ έχει διαμηνύσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο ότι πιθανή πρόσκληση προς τον Κώστα Καραμανλή να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον εντός του επομένου διμήνου θα τον ενισχύσει πολιτικά έναντι των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ιθύνοντες του Λευκού Οίκου κλίνουν προς την άποψη ότι ίσως είναι καλύτερα «να περιμένουμε», παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες κατ' εξοχήν αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζε πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια «θετική κίνηση» προς την Αθήνα, όπως μια επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ, μετά τη δυσφορία που προκάλεσε η απόφαση Ομπάμα να μεταβεί «μόνο» στην Τουρκία.
KATHIMERINI

2 σχόλια:

  1. Θα μας τρελάνουν αυτοί.

    Δεν είναι υπο κατοχή η Βόρεια Κύπρος;;;;

    Δηλαδή σε περίπτωση, λέμε σε περίπτωση, που οι Κύπριοι αποφασίσουν να πετάξουν τους Τούρκους έξω από την Κύπρο θα κάνουν κατακτητικό πόλεμο;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κύριος πρέσβης καλό θα ήταν να γνωρίζει κάτι που ως ξένος φυσικά και είναι δύσκολο να καταλάβει. Ότι δηλαδή μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού με το πρόεδρο Ομπάμα θα αποδυνάμωνε την εικόνα του πρωθυπουργού στο ελληνικό λαό ενόψει των ευρωεκλογών. Φυσικά δεν γνωρίζω τι συμβουλές δέχεται ο κος Καραμανλής αλλά αν θέλει να διατηρήσει το προφίλ του, καλό θα είναι δια τις διπλωματικής οδού να αποθαρρύνει οποιεσδήποτε σκέψεις για επίσκεψή του στις ΗΠΑ γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το βοηθούσε τον ίδιο και θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την εικόνα του στην συνείδηση του ελληνικού λαού του οποίου φυσικά και προσδοκά την ψήφο. Μια ψήφο που του έδωσε δύο φορές την πρωθυπουργία. Και ως γνωστόν θα πρέπει ο κύριος πρέσβης να γνωρίζει ότι στον ελληνικό λαό υπάρχει αντιαμερικανισμός που φυσικά ποτέ δεν υπήρξε ακραίος και αδικαιολόγητος. Δηλαδή όποιος παίξει το χαρτί του «καλού παιδιού» της Αμερικής είναι καμένο χαρτί στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Αντίθετα απ’ ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Βρετανία π.χ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.