14/3/09

Προσέγγιση Γκιουλ σε κουρδική ηγεσία

Επίσκεψη στο Ιράκ και συνάντηση με τον Μασούτ Μπαρζανί, τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής προγραμματίζει ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Ιράν.
Η πρώτη αυτή συνάντηση υψηλού επιπέδου τουρκικής και κουρδικής ηγεσίας προετοιμάζεται τη στιγμή που στην Αγκυρα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Μασούτ Μπαρζανί ετοιμάζεται να απευθύνει δημόσια έκκληση στο PΚΚ να καταθέσει τα όπλα, στο...πλαίσιο του σχεδίου αμνηστίας που θα επεξεργασθεί η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε σύντομη και ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία. Οι πρωτοβουλίες αυτές της Αγκυρας έρχονται αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της επίσκεψης Γκιουλ στην Τεχεράνη, η Αγκυρα δείχνει «συγκρατημένα αισιόδοξη». Ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος ζήτησε από όλους να αποφύγουν σχετικές δηλώσεις- προειδοποίησε ότι καμία διπλωματική κίνηση δεν θα είναι εύκολη, μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας.
Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ως ενδιαφέρον ότι οι συνομιλητές του Τούρκου προέδρου στην Τεχεράνη αποφεύγουν να καταδικάσουν πολιτικά τις ΗΠΑ.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετέφερε στους Ιρανούς ηγέτες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι διατεθειμένος να θέσει νέες βάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και προέτρεψε την ιρανική ηγεσία να εκμεταλλευτεί τη «μεγάλη ευκαιρία».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Οι ΗΠΑ φαίνονται να επενδύουν πολύ στην Τουρκία, ως de facto περιφερειακή υπερδύναμη, η οποία θα τις βοηθήσει να γεφυρώσουν τις διαφορές των με Ιράν, Ιράκ και Παλαιστινίους. Τελικά, παίζοντας σωστά το χαρτί της, η Τουρκία έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Υπερδύναμης, ωθώντας την Ελλάδα εντελώς στο περιθώριο. H τελευταία φαίνεται εγκλωβισμένη στα εσωτερικά της προβλήματα, τα οποία επίσης δεν μπορεί να λύσει.
    Η επίσκεψη Κλίντον μόνο στην Άγκυρα, η οποία προφανή σκοπό είχε να προετοιμάσει την εκεί επίσκεψη Ομπάμα (και όχι και σε Αθήνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα), δείχνει ότι η πλάστιγγα των αμερικανικών ενδιαφερόντων γέρνει οριστικά προς το μέρος της Τουρκίας. Κάποιοι στην Ελλάδα βιάστηκαν, ως συνήθως, να χαρούν με την εκλογική νίκη του Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλλον θα αρχίσουν να αναζητούν τον Μπους, επί των τελευταίων ημερών του οποίου οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν αρχίσει να διέρχονται κρίση, η οποία μας ευνοούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.