28/3/09

Διαφθορά, ατιμωρησία ενδημούν στο Δημόσιο. Εκθεση-σοκ του Σώματος Ελεγκτών και Επιθεωρητών

Tης Φωτεινης Kαλλιρη
Σχεδόν όλα τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς θεσμοθετούνται για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, αν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τελικώς παραπέμπουν σε πίθο Δαναΐδων. Η διαφθορά ενδημεί στη δημόσια διοίκηση, όπως διαφαίνεται από την πολυσέλιδη και ενδιαφέρουσα έκθεση για τα πεπραγμένα του 2008, του Σώματος Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοικησης, που αναμένεται ναπαρουσιασθεί από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος κ. Χαρ. Γεωργακόπουλο και φέρει στη δημοσιότητα η «Κ». Τέσσερις τομείς της διοίκησης εμφανίζονται ως οι πλέον προβληματικοί: οι υπηρεσίες με αρμοδιότητα τη χορήγηση αδειών επιχειρήσεων, με δείκτη παραβατικότητας 25%, τα δημόσια έργα και οι προμήθειες - συμβάσεις (21,74%),τα προγράμματα κατάρτισης (20,51%), και ο τομέας της Πολεοδομίας που ασχολείται με πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαίρετα (17,48%) όπου διαπιστώνεται απουσία ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2007-2008 έγιναν 119 προκαταρκτικές έρευνες και 35 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων, ενώ σε 92 περιπτώσεις δημόσιων λειτουργών, μόνο το 2008, αναζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για κακοδιοίκηση και μη σύννομες ενέργειες.
Υψηλό είναι και το ποσοστό παραβατικότητας (19,44%) και στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των εσόδων (ΔΟΥ), ενώ φαινόμενα κακοδιοίκησης πλήττουν, επίσης, τους δήμους και τις κοινότητες σε ποσοστό 11,71%. Aγκάθι για τους δήμους και τα NΠΔΔ αναδεικνύεται η εκτέλεση δημοσίων έργων με απευθείας αναθέσεις μέσω κατακερματισμού των μεγάλων σε μικρότερα, δίχως να ακολουθηθούν διαδικασίες διαγωνισμών. Aκόμη όμως και σε περιπτώσεις μειοδοτικών διαγωνισμών διαπιστώνονται παραβάσεις του κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής. Aπό την άλλη, πληθώρα αυθαίρετων κτισμάτων δεν καταγράφεται, αφού οι καταγγελίες δεν ελέγχονται καν. Oικοδομικές άδειες εκδίδονται κατά παράβαση των όρων και περιορισμών δόμησης, κυρίως χωρίς απαιτούμενες εγκρίσεις δασικών, αρχαιολογικών και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών. Οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης. «Η άσκηση της εξουσίας εκ μέρους αρκετών δημάρχων, στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτών και οι ανεπαρκείς έλεγχοι, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν την κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρεται στην έκθεση.
Ο αριθμός των καταγγελιών, αλλά και των εκθέσεων του Σώματος εκτινάχθηκε από τις 80 με 90 κατά μέσο όρο τα προηγούμενα έτη στις 768 το 2008, ενώ για το 2009 οι επιθεωρήσεις προβλέπεται να υπερβούν τις 1.000. Σε αυτό συνηγόρησε και η ενεργοποίηση του πολίτη μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου να θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία τηλεφωνικών καταγγελιών, το «1500», για τη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση, κατά το 2008 διενεργήθηκαν 60 προκαταρκτικές έρευνες και 17 έλεγχοι «ύποπτων» πόθεν έσχες υπαλλήλων.

Κρατούν τα σκήπτρα
Από τη χαρτογράφηση των υπηρεσιών που χωλαίνουν, οι δήμοι, όπως προκύπτει, κρατούν τα σκήπτρα με 214 ελέγχους, εκ των οποίων σε 32 περιπτώσεις αναζητήθηκαν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων. Ακολουθούν οι νομαρχίες με 153 εκθέσεις (σε 29 περιπτώσεις αναζητήθηκαν ευθύνες), τα Νομικά Πρόσωπα (134 πορίσματα, 16 πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες), τα υπουργεία (82 εκθέσεις και 11 πειθαρχικές) και οι περιφέρειες με 25 πορίσματα (σε 4 περιπτώσεις υπαλλήλων έγινε πειθαρχικός έλεγχος). Η γεωγραφική κατανομή της παραβατικότητας εμφανίζει πρώτη στην κατάταξη τη Δ. Μακεδονία με δείκτη 60%, την Κρήτη με 31,25%. Ακολουθούν: Ιόνια Νησιά (25%), Κεντρική Μακεδονία (24%), Ν. Αιγαίο (21.43%), Αν. Μακεδονία-Θράκη (20%), και Πελοπόννησος (18%).

Μέτρα, παρεμβάσεις και νομοθετήματα
Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκ. Παυλόπουλου, ο οποίος απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή, παρουσίασε τα μέτρα, τις παρεμβάσεις και τα νομοθετήματα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2004 μέχρι σήμερα, για την εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, εφαρμόζεται συστηματικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διοικητικών μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και του βαθμού ανταπόκρισής τους στα αιτήματα των πολιτών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ειδικότερα, το Σώμα Ελεγκτών, τη λειτουργία του οποίου θωράκισε θεσμικά.

Διαφθορά, ατιμωρησία ενδημούν στο Δημόσιο Εκθεση-σοκ του Σώματος Ελεγκτών και Επιθεωρητών
Η διαφθορά ενδημεί στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα το 2008, που περιέχει στοιχεία-σοκ. Οι πλέον προβληματικοί τομείς, σύμφωνα με την έκθεση που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, είναι: οι υπηρεσίες με αρμοδιότητα τη χορήγηση αδειών επιχειρήσεων, με δείκτη παραβατικότητας 25%, τα δημόσια έργα και οι προμήθειες-συμβάσεις (21,74%), τα προγράμματα κατάρτισης (20,51%) και η Πολεοδομία (17,48%). Υψηλό είναι επίσης το ποσοστό παραβατικότητας στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των εσόδων (ΔΟΥ), αλλά και στους δήμους, οι οποίοι, μαζί με τις νομαρχίες, κρατούν τα σκήπτρα στις υπηρεσίες για τις οποίες αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων.
Συνολικά τη διετία 2007-2008 έγιναν 119 προκαταρκτικές έρευνες και 35 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων, ενώ σε 92 περιπτώσεις αναζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για κακοδιοίκηση και μη σύννομες ενέργειες. Ωστόσο, παρά το μέγεθος της διαφθοράς και την αύξηση τόσο των καταγγελιών όσο και των ελέγχων, οι μηχανισμοί τιμωρίας των παραβατών, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, λειτουργούν πλημμελώς με αποτέλεσμα να υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας.

Ατιμώρητοι οι παρανομούντες
Του Κωστα Oνισενκο
Πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες σε πάνω από το 15% των υποθέσεων που διερευνήθηκαν κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), κατά το 2008. Στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κακοδιοίκηση, οι παρατυπίες αλλά και η διαφθορά αφορά σχεδόν το σύνολο του δημόσιου τομέα. Οπως παραδέχονται οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών φορέων, οι μηχανισμοί τιμωρίας των υπαλλήλων – παραβατών, λειτουργούν πλημμελώς με αποτέλεσμα σοβαρές πειθαρχικές ή και ποινικές παραβάσεις να μένουν ατιμώρητες. «Οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων που χειρίζονται τις καταγγελίες είναι συνήθως απαλλακτικές. Συχνό είναι και το φαινόμενο όπου τα αδικήματα παραγράφονται λόγω καθυστερήσεων με την πάροδο δύο ετών. Ακόμα και όταν επιβάλλονται όμως κυρώσεις, αυτές είναι σαφώς μικρότερες του αδικήματος», περιγράφει ελεγκτής του ΣΕΕΔΔ, αναφέροντας περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος «την έβγαλε καθαρή» από Πειθαρχικό Συμβούλιο ενώ είχε αποδειχθεί ότι για την πρόσληψή του χρησιμοποίησε... πλαστό πτυχίο. Στις εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε όλες τις αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, οπότε εμμένουμε σε εκείνες που αφορούν πολύ σοβαρά παραπτώματα και εκείνες που εμπεριέχουν ποινικά αδικήματα. Κάθε χρόνο κάνουμε ένσταση στο 13 με 19% των αποφάσεων», περιγράφει στην «Κ» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας της ΣΕΕΔΔ κ. Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος κάνει ειδική μνεία στους Δήμους αναφέροντας πως «οι ΟΤΑ έχουν αναλάβει από την Ε.Ε. πολλές αρμοδιότητες χωρίς να τις έχουν κατανοήσει και να έχουν εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό τους».
«Μάχη» δίνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και κατά της κατασπατάλησης χρήματος και τις παραβάσεις στο ΕΣΥ με υπερτιμολογημένες αγορές φαρμάκων, εξοπλισμού κ.ά. «Είχαμε παρατηρήσει πως σε μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές ασθενών μέσα από τα επείγοντα των νοσοκομείων γίνονται με “αδιευκρίνιστα” κριτήρια, με αποτέλεσμα εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη ιατρικής περίθαλψης να καταλήγουν στα ράντζα. Οταν ασχοληθήκαμε με ένα και μόνο δημόσιο νοσοκομείο ξαφνικά είδαμε τις εισαγωγές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να μειώνονται κατά 20-40%. Βγάλετε τα συμπεράσματά σας», περιγράφει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Mια χαρά ανακαλύπτουμε και διαπιστώνουμε τη διαφθορά. Το ζητούμενο είναι να μπεί κανένας φυλακή, να χάσει κάποιος γιατρός την άδειά του...

    «την έβγαλε καθαρή» από Πειθαρχικό Συμβούλιο ενώ είχε αποδειχθεί ότι για την πρόσληψή του χρησιμοποίησε... πλαστό πτυχίο."

    Για απάτη & πλαστογραφία δεν θα διωχθεί δηλαδή;!!!!!!
    Μόνο στο Γιουνανιστάν συμβαίνουν αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά που ζεις;Δεν άκουσες ότι τον Κολοκοτρώνη τον ηγέτη το "Ρωσικού" κόμματος τον έκλεισαν στην φυλακή, αυτόν που αγωνίστηκε να ελευθερωθεί η Ελλάδα, αλλά και αυτός υπήρξε ηγέτης ενός ξενόδουλου κόμματος όπως και οι λοιποί αγωνιστές του "Αγγλικού" και "Γαλλικού" κόμματος;Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλα αυτά;Ηταν οι αγωνιστές Ανθέλληνες;Όχι βέβαια...αλλά είχαν καταλάβει πως αν δεν βοηθήσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις η Ελλάδα θα χαθεί.Εμείς γιατί δεν το καταλαβαίνουμε, μήπως πολεμήσαμε ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους Επιθεωρητές,ποιός θα τους ελέγξει;;; Πιστεύετε αυτους τους αριθμούς που παρουσιάζουν και είναι ελάχιστα ποσοστά των πραγματικών;;; Γιατί δεν επιβάλλουν τον νόμο περί πόθεν έσχες;;; Χωρίς εξαιρέσεις....Γιατί να εξαιρούνται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας;;; οι πρόεδροι του Ελεγκτικού;;; του Αρείου πάγου;;Της βουλής;;; Κοροϊδεύουμε ποιούς;;; Τους εαυτούς μας βέβαια αφού το μαύρο χρήμα καταστρέφει την οικονομία.Τωρα θα ρωτήσετε :Ποιά κυβέρνηση θα κάνει τέτοια πράγματα;;; ....Μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν και που φυσικά τους ψηφίζουμε. Με τις υγείες μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ. ΥΓ Και οποία σύμπτωση !!!!Ολοι οι παράνομοι είναι στην Θεσσαλονίκη!!! Στο κλεινόν αστυ ζουν μόνο άγγελοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.