27/3/09

ΗΠΑ: απειλή η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας


Η τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας σε καίριους και σύγχρονους στρατιωτικούς τομείς προκαλεί ανησυχία στο αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο εκφράζει φόβους για ανατροπή της περιφερειακής ισορροπίας στην Ασία.
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η Κίνα εξελίσσει τατελευταία χρόνια τα στρατιωτικά συστήματά της στους τομείς των πυρηνικών όπλων, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου.

«Ενοχλητικές» τεχνολογίες
Οι «ενοχλητικές» τεχνολογίες, όπως χαρακτηρίζονται στο κείμενο της έκθεσης, τις οποίες εφαρμόζει η ασιατική χώρα ενισχύει κατά τέτοιο τρόπο την ισχύ της που θέτει υπό αμφισβήτηση τις περιφερειακές στρατιωτικές ισορροπίες.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα, ο κίνδυνος ανατροπής των ισορροπιών θα ξεπεράσει τη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις (της Κίνας) συνεχίζουν να βρίσκουν και να θέτουν σε ισχύ ΄΄ενοχλητικές΄΄ τεχνολογίες, κυρίως στον τομέα των πυρηνικών, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου», σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.
Επίσης, διατυπώνεται η ανησυχία για το γεγονός ότι «ο κινεζικός στρατός θέτει σε ισχύ ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς, οι επιπτώσεις των οποίων ξεπερνούν την Ταϊβάν».
Επισημαίνεται ότι η στρατιωτική ανάπτυξη αυτής της μορφής θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα ν’ αναπτύξεις τις δυνάμεις της προκειμένου ν’ αποκτήσει πρόσβαση στις πηγές της ή να επιβάλλει τις εδαφικές διεκδικήσεις της.

Ζητούν διαφάνεια
Οι ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, εξέφρασαν τη λύπη τους για την έλλειψη διαφάνειας στον τομέα της Άμυνας και ζήτησαν να υπάρξει περισσότερος διάλογος ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο για τα αμυντικά θέματα.
«Όσο περισσότερο συνδιαλεγόμαστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κατανοήσουμε τις αντίστοιχες προθέσεις μας και έτσι να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε πιθανές παρανοήσεις", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζεφ Μόρελ.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους εξοπλισμούς της Κϊνας... Πριν από 12 χρόνια ο Μπρζεζίνσκι (σύμβουλος του Κάρτερ καιγια λίγο του Ομπάμα, αλλά αποχώρησε) στο γνωστό, πολύ σπουδαίο και επίκαιρο βιβλίο του "η μεγάλη σκακιέρα" προσδιόριζε στην Κίνα αποδεκτό ρόλο περιφερειακής Δύναμης. Ως εκεί. 1)Η πολιτική (των ΗΠΑ) δεν αλλάζει με ή χωρίς Ομπάμα-αλλάζουν τα λόγια. 2)Η στρατηγική έχει μεγάλο χρονικό βάθος.Σχεδιάζεται πολύ πριν να εφαρμοστεί,η εφαρμογή γίνεται σταδιακά αλλά μένει σταθερή. 3) Ας το ξέρουμε αυτό για την Κύπρο και ιδίως για τα Σκόπια, πρόβλημα που υποτιμούμε επειδή τα Σκόπια είναι μικρά και αδύναμα. 4)Η Κίνα εξέφρασε "ανησυχία" για τις επενδύσεις της σε αμερικανικά ομόλογα και αμέσως:α)ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.β)Τις αμέσως επόμενες μέρες παρά λίγο να δημιουργηθεί θερμό ναυτικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας στα παράλια της Κίνας.5)Φαίνεται ίσως, αλλά δεν είναι άσχετο: Πολλοί καταλαβαίνουν ότι οι επιθέσεις των 'Αγγλων κατά της Ελλάδας στόχο έχουν την ευρωζώνη. Απόλυτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να μη χαθεί ο έλεγχος της Ευρώπης (της ΕΕ καιιδιαίτερα της Γερμανίας)σ' αυτή τη στιγμή της (προσωρινής;)αδυναμίας τους. Οι Άγγλοι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.