4/3/09

Τουρκία: Ναυτική βάση στην Τραπεζούντα

To λιμάνι της Δαφνούντας και στο βάθος το αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, της βασίλισας του Πόντου και πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Μεγαλοκομνηνών

Νέα ναυτική βάση στην Τραπεζούντα θα ανοίξει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με μετατόπιση δυνάμεων από τη ναυτική διοίκηση Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην Ηράκλεια στο νομό Ζόγκουλντακ.
Νέα ναυτική βάση στην Τραπεζούντα θα ανοίξει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με μετατόπιση δυνάμεων από τη ναυτική διοίκηση Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην Ηράκλεια στο νομό Ζόγκουλντακ, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διοικητής αρχικά θα αναλάβει αξιωματικός βαθμού συνταγματάρχη, με άλλους 10-15 αξιωματικούς, 40-50 υπαξιωματικούς και τουλάχιστο 100 στρατιώτες, ενώ στη βάση θα βρίσκονται μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι..."με τη βάση που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα δυτικά της διοίκησης Μαύρης Θάλασσας στο Ζόγκουλντακ, η Τουρκία θα είναι σε θέση να παρακολουθεί πιο στενά ενδεχόμενο πρόβλημα στη Γεωργία".
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, ο τουρκικός τύπος είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενο "να ζητήσουν οι αμερικανοί βάση στην Τραπεζούντα", με δεδομένο το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Κιργκιζιστάν με απόφαση της βουλής της χώρας
Ο τουρκικός τύπος έγραψε επίσης ότι σε περίπτωση που οι αμερικανοί δεν συμφωνήσουν με το Τατζικιστάν ή το Ουζμπεκιστάν για βάση που θα χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα Τραπεζούντας.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέϊμς Τζέφρι, στις 24 Φεβρουαρίου είχε ρωτηθεί σχετικά για να πει ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ειδήσεις περί αμερικανικού σχεδίου για βάση στην Τραπεζούντα. Ο αμερικανός πρεσβευτής πάντως, είχε πει ότι "πρωταρχικός στόχος είναι η συμφωνία με χώρες της Κεντρικής Ασίας".
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής είχε αναφέρει "χρησιμοποιούμε τις Νατοϊκές βάσεις. Γνωρίζετε ότι χρησιμοποιούμε στην Τουρκία τη βάση στο Ίντιρλικ για το ΝΑΤΟ και την αποστολή δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Μάλλον θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Υπάρχει σχετική διμερής συμφωνία".

1 σχόλιο:

  1. Βάζετε και άλλες φωτογραφίες, σαν και αυτή απο περιοχές του Πόντου (απο τους ταξιδιωτικούς οδηγούς π.χ.). Απλά φωτογραφίες και μόνο. Να βλέπουνε τα μάτια μας, να αρμενίζουνε τις θάλασσες και να διαβαίνουνε τα όρη και τις πρασινάδες. Θα σας ήμουνα ευγνόμων.

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.