27/3/09

Προσπάθεια κατευνασμού της Αθήνας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τόνισε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε ομιλία του στο Κέντρο Woodrow Wilson της Ουάσιγκτον, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σχετικά με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μεταβεί στην Τουρκία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ενίσχυση της Τουρκίας και την προσέγγισή της με την Ευρώπη.
Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει έμφαση στησυνεργασία στο πλαίσιο πολυμερών προσεγγίσεων και διεθνών οργανισμών κάτι που πρέπει να ικανοποιεί την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, που αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς 25 χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες εισήλθαν πέρυσι παράνομα στη χώρα μας, σε σύνολο 140 χιλιάδων.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος με τη μη θεώρηση διαβατηρίων για τους Ελληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στα δυο από τα τρία σχετικά έγραφα και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές που αφορούν το τρίτο. Υπενθύμισε εππίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Kλίντον, και η Ελληνίδα ομόλογός της, Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα προτεραιότητα.
Τέλος, ενώ σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι είναι θέμα στο οποίο δεν παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, παρά μόνον στο βαθμό που ζητούν κάποια διευκόλυνση τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ο οποίος είναι από τους λίγους που το γνωρίζουν σε βάθος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Διαφωνώ με τον τίτλο κάθετα. Δεν είναι προσπάθεια κατευνασμού αλλά δήλωση προθέσεων. Πρώτα απ’ όλα ως ελληνισμός έχουμε τμήμα του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή και υπό συνεχή απειλή του υπολοίπου μέρους του νησιού. Έχουμε συνεχή έγερση ζητημάτων και παραβίαση των δικαιωμάτων μας στα ανατολικά σύνορά μας. Έχουμε επίσης ένα ενεργό casus belli σε περίπτωση άσκησης νόμιμων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου κράτους. Και όλα αυτά από ένα κράτος σύμμαχο των ΗΠΑ που ονομάζεται Τουρκία. Με όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά δεν είναι προς το συμφέρον μας η ισχυροποίηση της Τουρκίας όπως επίσης δεν είναι προς το συμφέρον μας να αφήσουμε τις ΗΠΑ να κάνουν διακανονισμό γιατί απλούστατα όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ στην περιοχή δεν μπορούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις αλλά ευνοούν την Τουρκία σε κάθε περίπτωση μεταξύ μας διαφορών. Άρα δεν συμπλέουν τα συμφέροντά μας ούτε με τα συμφέροντα των ΗΠΑ ούτε με τα συμφέροντα της Τουρκίας βεβαίως. Άρα δεν έχουμε εμείς ανάγκη μια ισχυρή Τουρκία μέλος της Ευρώπης. Και αυτό δεν θα μας συμφέρει ούτε στο μέλλον. Επίσης οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι η προσπάθεια που κάνουν για ισχυροποίηση της Τουρκίας είναι μάταια γιατί μόνη η Ελλάδα που είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να ανατρέψει με στρατιωτικά μέσα αυτή την εικόνα άρα αν θέλουν να ισχυροποιήσουν την εικόνα της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία η βασική τους επιδίωξη θα πρέπει να είναι η απεμπλοκή της Τουρκίας από μια πιθανή σύρραξη στην γραμμή επαφής με τον Ελληνισμό που θα καταστρέψει όλο αυτό το οικοδόμημα που προσπαθούν να χτίσουν όχι βέβαια υποβαθμίζοντας την Ελλάδα που αυτό δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θα το επιτρέψουν οι Έλληνες αλλά με καλές συμβουλές και τιθάσευση των επιδιώξεων της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και θα πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες οι Αμερικανοί πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς τους αν ενεργούσαν με σύνεση προς αυτή την κατεύθυνση πράγμα που δεν κάνουν.

    Τώρα ως προς το θέμα των Αφγανών λαθρομεταναστών μια καλή ιδέα θα ήταν να μισθώσουμε επισήμως ως Ελληνικό Δημόσιο επιβατηγά πλοία και αφού τους παράσχουμε της πρώτες βοήθειες και τα απαραίτητα μέσα για το ταξίδι να τους προωθούμε στην γη της επαγγελίας που ονομάζεται Αμερική ώστε να αισθανθεί και η εκεί πολιτική ηγεσία τα προβλήματα που δημιουργεί και να αναλάβει να επιλύσει κάποια απ΄ αυτά. Γιατί απλούστατα το Αφγανιστάν δεν το δημιουργήσαμε εμείς και δεν το διαχειριζόμαστε εμείς οπότε δεν θέλουμε καμιά εμπλοκή σ’ αυτό. Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικανοί.

    Ως προς την βίζα ας καταλάβει ο κύριος πρέσβης πως υπάρχουν και στην Ευρώπη βιομηχανικές, εμπορικές, ναυτιλιακές, εκπαιδευτικές συνεργασίες που μπορεί να γίνουν. Δεν είναι το κέντρο του κόσμου οι ΗΠΑ. Στις χώρες της Ευρώπης δεν χρειαζόμαστε βίζα. Αν είναι τόσο δύσκολο να μας τη δώσουν ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους.

    Ως προς τον κύριο Νίμιτς… Τι να τον κάνουμε να διαπραγματευτούμε τι; Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Και εγώ είμαι απ’ την Μακεδονία και δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια μειονότητα και ούτε o ίδιος ποτέ αισθάνθηκα μειονότητα στην πατρίδα μου. Άρα η πατρίδα μου δεν έχει να διαπραγματευτεί κάτι άρα ο κύριος Νίμιτς ας κάτσει εκεί που είναι. Κανείς δεν τον χρειάζεται πλέον.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρτάται κ. Σπέκχαρτ ποιες είναι οι τρίτες χώρες με τις οποίες ενδυναμώνει τις σχέσεις της κυβέρνησή σου και σε ποιο βαθμό θα ικανοποιήσει αιτήματα των χωρών αυτών εις βάρος της Ελλάδας. Δεν λέω ότι οι Αμερικάνοι ξυπνάνε κάθε πρωί σκεπτόμενοι τι κακό θα κάνουν στην Ελλάδα αλλά επί της ουσίας, τα τελευταία χρόνια έχουμε όχι ενδείξεις ότι αποδείξεις ότι κάνετε εξωτερική πολιτική στην περιοχή με Ελληνικά έξοδα!!! Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει άμεσα ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Αργεντινή και την Ταϊλάνδη αλλά με τις χώρες της γειτονιάς μας σίγουρα μας ενδιαφέρει. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται θόρυβος στην Ελλάδα για το ότι ο Χουσείν πάει στην Άγκυρα και όχι στην Αθήνα μια που χρόνια τώρα θέλουμε να μη μας συγχέουν με την Τουρκία οι Αμερικανοί πρόεδροι και να συμπεριλαμβάνουν την Αθήνα στις ευρωπαϊκές τους τουρνέ. Και κάτι ακόμα, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο για την αποδυνάμωση της Τουρκίας και της μη ένταξής της στην ΕΕ και αυτό πιστεύει το 80% των Ελλήνων. Ποιος σας δίνει άραγε αυτά τα στοιχεία για να τα επικαλείσται στα διεθνή φόρα. Κάποιοι που εδώ θέλουν να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο; Κάποιοι που κάποτε την σύγκρουση πολεμικών σκαφών κατόπιν βίαιων ελιγμών μετά από αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο την ονόμασαν επακούμβιση!; Κάποιες που 3 μέρες μετά την κηδεία του άδειου φερέτρου του Ηλιάκη πήγαν στην Πόλη και έκανα βαρκάδες στον Βόσπορο και σοροπιάσματα με χαμόγελα μέχρι το σβέρκο; Κάποιοι/ες που κοιμούνται και ξυπνούν με το Κύριε Ελέησον "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ..."; Τα ξέρουμε αυτά κ. Σπέκχαρτ και παρακολουθούμε. Κι όσο πλάθετε διαλέξεις με τέτοιο περιεχόμενο τύπου "πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια" ακριβές αντίγραφο YiorgoDora, θα ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η συνισταμένη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε σχέση με τρίτες γειτονικές χώρες, ήγουν, δώστε Έλληνες γην και ύδωρ για να περνάει καλά η USA στην περιοχή.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμαστε εκεινον τον ανεκδιηγητο ανθελληνα, Tomas Miller;
    Τι περιμενετε λοιπον απο τουτονε τιποτα διαφορετικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.