15/3/09

Κάτι πάει στραβά με την ελληνική εξωτερική πολιτική

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο στόχος
Γιάννης Καρτάλης
Κάτι πάει στραβά με την ελληνική εξωτερική πολιτική και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία που τόσο θόρυβο προκάλεσε. Το κυρίως ανησυχητικό είναι ότι η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να πείσει για την ορθότητα των θέσεών της τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά
τη γνωστή καταδικαστική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες στην Ελλάδα υπήρξε ανάλογη έκθεση και από την αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας και πάλι, πέραν όλων των άλλων, την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας. Και δεν αρκεί η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι ως Μακεδών δεν αισθάνεται ότι ανήκει σε μειονότητα, διότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να ασκείται για εσωτερική κατανάλωση αλλά να επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο στόχος της και όπως όλα δείχνουν αυτός δεν έχει επιτευχθεί.
Μία ακόμη επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού είναι και η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ρίχνει στην Ελλάδα την ευθύνη για την καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Πώς να μην πάρουν αέρα τα μυαλά του κ. Γκρούεφσκι κατόπιν όλων αυτών; Ως προς τα μυαλά των Τούρκων, αυτά έχουν πάρει αέρα εδώ και καιρό. Η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ρόλος της περιφερειακής δύναμης μπορεί να αποδώσει τους καρπούς εκείνους που δεν αποδίδουν οι προβληματικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Τουρκία αναδεικνύεται χώρα-κλειδί για τις διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή και για τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στο Αφγανιστάν. Δεν έχει λοιπόν νόημα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της Αθήνας να διαδίδουν ότι η κυρία Κλίντον διαβεβαίωσε την κυρία Μπακογιάννη ότι «θα μιλήσει στους Τούρκους για τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου». Η κυρία Κλίντον όντως μίλησε, αλλά είπε άλλα πράγματα. Εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας και ανακοίνωσε την επίσκεψη Ομπάμα.
Χαρακτηριστικό τού πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν τις εκκλήσεις μας είναι το γεγονός ότι μαζί με τη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μετέχουν στην τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το ερώτημα είναι αν θα μετάσχουν και στις αναμενόμενες παραβιάσεις. Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν αρκεί να διαπιστώνουμε ότι όντως το «οικόπεδο» Τουρκία είναι ακριβότερο από το ελληνικό. Αυτό το ξέραμε εδώ και χρόνια. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στα ξένα κέντρα αποφάσεων, διότι εκεί είναι που πάσχουμε. Δεν αρκεί να πείθουμε την ελληνική κοινή γνώμη για την ορθότητα των απόψεών μας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τις αμφισβητούν και πάντως όχι τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη διεθνή υποστήριξη, τότε η θέση μας στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αγκυρα θα είναι εξαιρετικά ασθενής. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας ανησυχεί.
BHMA

6 σχόλια:

  1. "Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη διεθνή υποστήριξη, τότε η θέση μας στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αγκυρα θα είναι εξαιρετικά ασθενής. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας ανησυχεί."

    Πως θα τους πείσουμε; Με παρακάλια; Η Ελλάδα έχει πετάξει τα χαρτιά που είχε για να μπορεί να συμμετέχει στις εξελίξεις, όταν αποφάσισε να υποστηρίξει άνευ όρων την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της προοπτική.Από εδώ και μπρος θα είναι απλός θεατής στο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους για την ορθότητα των θέσεών της τη διεθνή κοινότητα..''

    Έχετε την αφέλεια ότι αυτό συμβαίνει ή ότι γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί έξω,γνωρίζουν αλλά σφυρίζουν αδιάφορα επειδή υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς τους?Και αν συμβαίνει αυτό που λέτε τότε γιατί ακόμη υπάρχει στη θέση της η Κα Μπακογιάννη αφού είναι αυτή η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό το κατάντημα της εξωτερικής πολιτικής?..Ξέρω,ξέρω την απάντηση ας μην κουραστεί κανένας να μιλήσει δεν είμαι ανόητος,πάλι η κομματική ισορροπία υπεράνω των εθνικών συμφερόντων, φέρει ευθύνη για την μη εκπαραθύρωσή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον ανώνυμο 15 Μάρτιος 2009 9:22 μμ. Η "ορθότητα" των θέσεων αφήνει τους πάντες παγερά αδιάφορους. Αν θέλουμε υποστήριξη, πρέπει να πείσουμε ότι έχουν συμφέρον να μας υποστηρίξουν. Κι εμείς δεν έχουμε απολύτως κανένα έρεισμα γι αυτό, διότι δεν έχουμε τίποτε να προσφέρουμε. Επί πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται ένα διαλυμένο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι η πλειοψηφία της εκάστοτε κυβέρνησης είναι πουλημένη στα προσωπικά της συμφέροντα και θέλω με γνώμονα την δύναμη και το χρήμα αυτό είναι της πάσης γνωστό..Τουλάχιστον ας αλλάζουν το κόστος πώλησης..ας πουλάνε το τομάρι τους πιο ακριβά μπας και μείνει τίποτα στο τέλος .Γιατί για να τους μάθουμε τώρα τι σημαίνει η λέξη Εθνική συνείδηση είναι πολύ αργά η λοβοτομή δεν ενδείκνυται.Από την άλλη για να αλλάξουν στάση ζωής , όχι όλοι οι περισσότεροι, επίσης είναι αργά έχουν ποτιστεί στη μούχλα του χρήματος και της δύναμης λες και τα σάβανα έχουν τσέπες ή λες και όταν πεθάνουν θα πιάσουν περισσότερο χώρο από 2Χ2 ..Εκτός αν νομίζουν ότι δεν θα πεθάνουν θα φυτρώσουν, αν το πιστεύουν λαθεύουν.Ας κοιτάνε όλοι αυτοί το συμφέρον τους και ας γράφουν την Ελλάδα μια και εμείς οι Ελληνες ακόμα δεν τους τουφεκίσαμε αλλά ας το κοιτάνε κατα 90% και ας δώσουν και 10% δείγματα ενδιαφέροντος γι αυτό το τόπο.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Όσοι απέχουν , έχουν πάντοτε άδικο»
    Το είπε ο Θουκυδίδης πριν από 2.500 χρόνια: «Ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων (σήμερα, κρατών), είναι το συμφέρον»
    Στις διεθνείς σχέσεις μετρά η ενεργός συμμετοχή.
    Να θυμάστε δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι μα μόνιμα Συμφέροντα.

    Λυπάμαι γιατί όλα αυτά τα διδάχθηκαν οι νεώτεροι πολιτικοί μας απο έναν εξαιρετικό Ελληνα Διπλωμάτη. Λυπάμαι γιατί σαν ιδεολογικοί δωσίλογοι απαρνήθηκαν την ιερή παρακαταθήκη του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι σχέση έχει η Ντόρα με τέτοιες σπουδές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.