1/3/09

Κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ


Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας διαβουλεύεται με το Ισραήλ για την οριοθέτησης της οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Ο πρέσβης της χώρας μας στο Τέλ Αβίλ Τάσος Τσιωνής έχει ήδη μεταφέρει την πρόταση της Κυβέρνησης της Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών της φίλης χώρας.

Οι Ισραηλινοί δέχονται κατ’ αρχήν τους βασικούς διεθνείς κανόνες της οριοθέτησης. Συναρτούν παράλληλα το θέμα με την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο Κυπριακό Οικόπεδο με τον αριθμό 12. Ο υποθαλάσσιος χώρος της περιοχής από τη χαρτογράφηση και τις έρευνες του βυθού παρομοιάζει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κοίτασμα του φυσικού αερίου έχει συνέχεια στο κυπριακής ιδιοκτησίας θαλάσσιο οικόπεδο. Οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία με την Κύπρο, φαίνεται, ωστόσο, να καθυστερούν στην τελική τους απόφαση, συναρτώντας το θέμα με ευρύτερες συμμαχίες και σχέσεις τους στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι πως η Κύπρος προχωρεί στους σχεδιασμούς της χωρίς αντίδραση από τον ισχυρό περιφερειακά γείτονα. Οι διασαλευμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας αυξάνουν τις ελπίδες ότι η γειτονική χώρα δεν θα αργήσει να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης. Τα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι ήδη στα 12 ναυτικά μίλια. Βάσει του διεθνούς δικαίου της θαλλάσης, η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική ζώνη μεταξύ δύο γειτονικών χωρών που βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη ορίζονται στο μέσο ακριβώς από το τέλος της νοητής γραμμής της αιγαλίτιδας ζώνης.

4 σχόλια:

  1. Σε προηγούμενο σχόλιο μου, είχα γράψει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πολλά να κερδίσουν μαζί. Δε θέλω να κάνω ανάλυση, όπως μόνο εγώ ξέρω να κάνω, το Ισραήλ έχει κάθε όφελος να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου, αλλά να προχωρήσει και στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων, μαζί.
    Δεν είναι τυχαίο, καθόλου τυχαίο, έτσι όπως ήρθαν τα γεγονότα. Ο κλήρος δηλαδή για το κοίτασμα να πέσει στο Ισραήλ.
    Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα δώσει ανάσα και στα δυο κράτη. Είναι μια ευκαιρία, που είναι και νόμιμη.
    Μιχάλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή Anastasios

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Μιχάλη

    >όπως μόνο εγώ ξέρω να κάνω<

    Μου το κάνεις αυτό λιανά, Μιχαλάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.