27/3/09

Με τον... αραμπά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σε αργούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ζήτησε, χθες, από τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Τουρκίας, για άλλη μια φορά, ότι ο δρόμος για την τουρκική ένταξη περνάει από την Κύπρο.
Ο Γκιουλ πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επιτάχυνσητων ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ουσιαστικά «παγώσει» -και όχι αποκλειστικά για λόγους που έχουν να κάνουν με την Τουρκία- εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τού υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 10 κεφάλαια και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν άλλα δυο επί τσεχικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, αλλά ότι συναντά δυσκολίες εξαιτίας αντιρρήσεων κρατών - μελών.
Μολονότι ο Μπαρόζο ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στα θέματα δημοκρατίας και στην κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του Τύπου.
«Ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου είναι μία σημαντική αξία για εμάς. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης σεβασμός αυτού του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματος», δήλωσε ο Μπαρόζο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση του μεγαλοεκδότη, Αϊντίν Ντογάν.
Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι σήμερα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «επισκιάζει» τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συνολική επίλυσή του.
«Θα ήταν μια ιστορική στιγμή» για την Κύπρο, τόνισε ο Μπαρόζο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν τη βούληση να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι πως προσπαθούν να το παίξουν ηγεμονίσκοι οι Τουρκαλάδες στην περιοχή και καταδέχονται να τους κηδεμονεύει η ΕΕ.
    Τι περιμένεις, μπρος στον δόλο τι είναι η ξεφτίλα.
    Το έχουμε πει να το ξαναπούμε δεν είναι σοβαρή χώρα η Τουρκία γι'αυτό και πρέπει να ηττηθεί η ψευτοεπαρσή της με όλα τα μέσα.
    Και βέβαια εμείς τι κάνουμε στην δική μας!

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Τουρκία δεν είναι Ευρώπη, οι Τούρκοι δεν είναι Ευρωπαίοι, είναι Μογγόλοι, η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει δημοφήφισμα και να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό αν τους θέλουμε στην ΕΕ, ή να βγουν και να μας πούν καθαρά γιατί-(οι πολιτικοί μας)-έχουμε λυσάξει να τους κάνουμε Ευρωπαίους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.