27/3/09

Εργενεκόν: Ο Ερντογάν ξεπουλά την Κύπρο…

Φωτογραφία από εκδήλωση που οργάνωσαν δημοκρατικοί φορείς στην Τουρκία, με θέμα: Σουσουρλούκ-Εργενεκόν-Κύπρος

Επιστολή αξιωματικών του τουρκικού στρατού προς τον πρώην αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου περιλαμβάνεται στο νέο κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκενεκόν.
Επιστολή που απευθύνεται στον πρώην αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ από «νέους αξιωματικούς» με την οποία ζητείται η παραίτησή του επειδή επέδειξε αδύναμη στάση απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία «ξεπουλά την Κύπρο και ζητά από τους Τούρκους της Θράκης να συμπεριφέρονται σαν Έλληνες πολίτες», περιλαμβάνεται στο νέο κατηγορητήριο τουρκικού δικαστηρίου που αποφάσισε χθες ναπαραπέμψει σε δίκη άλλα 56 άτομα κατηγορούμενα για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της διαβόητης υπόθεσης Εργκενεκόν.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι δύο απόστρατοι στρατηγοί για τους οποίους ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 20 Ιουλίου οπότε θα αποφασιστεί εάν τα 56 αυτά άτομα θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κατηγορητήριο με 86 κατηγορουμένους που δικάζονται για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση Εργκενεκόν.
Η επιστολή που αναφέρεται στην Κύπρο περιλαμβάνεται σε CD μαζί με άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Ατατουρκιστικής Ιδεολογίας, πρόεδρος του οποίου ήταν ο απόστρατος στρατηγός Σενέρ Ερουγκούρ, πρώην διοικητής των δυνάμεων της χωροφυλακής.
Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι η επιστολή είχε σταλεί στον Οζκιόκ ωσάν να προερχόταν από διάφορες στρατιωτικές μονάδες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και απαιτούσε την παραίτηση του Οζκιόκ. Η επιστολή αναφέρει ότι εξαιτίας της απραξίας του Οζκιόκ απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν, οι νέοι αξιωματικοί έχουν υποστεί εξευτελισμό και έχουν απολέσει το σεβασμό που είχαν άλλοτε από την κοινωνία.

Για το Πατριαρχείο
Στο δεύτερο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι έχει στη διάθεσή του 4-5 δις δολάρια τα οποία χρησιμοποιεί μέσω της κυβέρνησης Ερντογάν προκειμένου να επιτύχει καθεστώς αυτονομίας στην Τουρκία, στον τύπο του Βατικανού. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το τεκμήριο με αριθμό CD13 είχε φακέλους που περιλάμβαναν έγγραφα τα οποία περιγράφουν τι συζήτησαν τα μέλη της ομάδας για να εμποδίσουν μια νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2004 του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Το έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση της ομάδας Εργκενεκόν που πραγματοποίησε στις 5 Νοεμβρίου 2003, κατά την οποία συζητήθηκαν 14 θέματα. Το θέμα με αριθμό τρία αναφέρει ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει διαθέσει χρήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ανέρχονται στο ποσό των 4 έως 6 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία εκείνος έχει διαθέσει μέσω του Τούρκου Υπουργού Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ προκειμένου να αποκτήσει το Πατριαρχείο καθεστώς αυτονομίας παρόμοιο με εκείνο του Βατικανού.
Οι σημειώσεις αναφέρουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει επίσης την ύπαρξη αυτών των χρημάτων και εισπράττει ο ίδιος μέρος αυτών. Στην ίδια παράγραφο, κατηγορείται επίσης η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, επειδή «κάνει σοβαρή δουλειά» για να αναγνωριστεί το Φανάρι ως αυτόνομη οντότητα.

Δημοσκοπήσεις για τις εκλογές
Άνετη νίκη για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές, που διεξάγονται μεθαύριο Κυριακή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA, που έγινε στις 14-15 Μαρτίου σε δείγμα 7.615 ατόμων, το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει 47,9% των ψήφων. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται δεύτερο με 23,5% και ακολουθεί το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 14,3%.
Εξάλλου, δεύτερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων A&G σε δείγμα 5.412 ατόμων προβλέπει ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει το 39,8%, το CHP 26,4% και το ΜΗΡ 15,7%.
Κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές το 2004, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε συγκεντρώσει περίπου 41% των ψήφων, ενώ κατά τις γενικές εκλογές το 2007 εξασφάλισε 46,6%.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη, αυτά τα θέματα δεν αφορούν το ιστολόγιο.
    Αν θες να με ρωτήσεις κάτι, τηλεφώνησέ μου στο 210 3316036 ή γράψε μου στο skal@infognomon.gr

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.