25/3/09

ΗΠΑ: Δίνουν το Κουρδιστάν, για να πάρουν την Τουρκία.


του Γκιουνάι Ασλάν
To Nοέμβριο του 1999, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια ενός κέντρου πολιτικών ερευνών, είχε πει: "Την πορεία του 21ου αιώνα θα καθορίσει η μορφή που θα λάβει η Τουρκία. Το μέλλον της ανθρωπότητας και του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρασίας, θα καθοριστεί από την Τουρκία".
Τότε οι εφημερίδες της Τουρκίας είχαν αναφερθεί με διθυράμβους στο θέμα και το δημιούργησαν ένα κλίμα εθνικής γιορτής.
Φυσικά, εκείνα τα λόγια δεν ειπώθηκαν στην τύχη και ήτανενδεικτικά των σχεδιασμών και του ρόλου που υπολόγιζαν να αναθέσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία την εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Οι ΗΠΑ, που χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως προωθημένο φυλάκιο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, σχεδίαζαν να ανοίξουν και ένα "πρακτορείο" δίπλα στο προωθημένο φυλάκιο.
Δηλαδή, οι ΗΠΑ, εκτός από στρατιωτική βάση, σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία και ως πλανητική οικονομική και πολιτική βάση. Υπολόγιζαν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρικό πόλο, από τον οποίο θα ρύθμιζαν τις νέες ισορροπίες στην Καύκασο, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Το θέμα είναι, όμως, ότι η Τουρκία, που ξόδεψε το μισό της ζωής της ως κράτος υπηρετώντας την Αμερική, ακριβώς γι' αυτό το λόγο χρεωκόπησε και έφθασε στα όρια της οριστικής εξάντλησης. Στην κατάσταση που περιέπεσε, δεν ήταν δυνατόν να παίξει το ρόλο που σχεδίαζε να της αναθέσει η Αμερική. Το σύστημα χρεωκόπησε σε όλους τους τομείς της ζωής και η Τουρκία δεν έφθασε στο "επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού" που επέβαλε ο νέος της ρόλος.
Η Τουρκία, που είχε δηλώσει ακόμα και πριν την ίδρυσή της ότι θα έχει δυτικό προσανατολισμό και έταξε την ύπαρξή της σε αυτό το σκοπό, καθόρισε την εξωτερική-εσωτερική της πολιτική με βάση αυτή την επιλογή και δεν κατόρθωσε να γίνει τίποτε άλλο παρά ο φύλακας και ο σκουπιδότοπος της Δύσης.
Καταντώντας λοιπόν η Τουρκία σε αυτή την κατάσταση, δεν κατάφερε να υπηρετήσει ούτε τα δικά της ούτε τα σχέδια των άλλων.
Για να αναλάβει τους νέους ρόλους και τις αποστολές που της ανατέθηκαν, η Τουρκία θα έπρεπε να αλλάξει και να λάβει νέα μορφή. Οι ΗΠΑ, για να είναι σε θέση να αναλάβει τις νέες αποστολές που θα της ανέθεταν, επεδίωκαν τη ριζική αλλαγή της Τουρκίας σε όλους τους τομείς, αρχίζοντας από τις σάπιες δομές του τουρκικού κράτους και φθάνοντας μέχρι το καθεστώς και τις βασικές αξίες της χώρας και της κοινωνίας.
Γι' αυτό το λόγο η Ουάσιγκτον άρχισε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση από το 1998.
Με εντολή του Μπιλ Κλίντον η Τουρκία άρχισε να εμπλέκεται ενεργά στο Κουρδικό Ζήτημα. Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν κυνηγήθηκε από τη Συρία, στάλθηκε στην Κένυα και από κει απήχθη και παραδόθηκε στην Τουρκία. Στη συνέχεια, μετά από λίγους μήνες, το ΡΚΚ αναγκάστηκε να αποσύρει τις ομάδες των ενόπλων ανταρτών του από την τουρκική επικράτεια και να σταματήσει τον πόλεμο.
Μετά την παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία, ήλθε στο προσκήνιο η "υποψηφιότητα" της Ε.Ε. Η παράδοση του Οτζαλάν και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι δο θέματα που αλληλοσχετίζονται. Στη συνέχεια ακολούθησε η επέλαση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Η τουρκική οικονομία πέρασε στα χέρια του ξένου κεφαλαίου.
Με αυτά επιχειρήθηκε η αλλαγή πορείας της Τουρκίας προς την κατεύθυνση που είχε χαράξει η Αμερική. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας το εξής: Αν δεχτούμε ότι η Τουρκία θα καθορίσει την πορεία του κόσμου τον 21ο αιώνα, την πορεία της ίδιας της Τουρκίας θα την καθορίσουν οι Κούρδοι. Η Αμερική το γνώριζε πολύ καλά αυτό. Γι' αυτό το λόγο ο Μπιλ Κλίντον, όταν μίλησε στο τουρκικό κοινοβούλιο είχε πει:
"Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών της".
Η Αμερική, που επιδιώκει να εγκαταστήσει μια "νέα τάξη" στη Μέση Ανατολή, δεν κρύβει τις επιδιώξεις της για εξεύρεση μιας περιφερειακής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα, μιας λύσης που θα έχει ως επίκεντρό της την Τουρκία, η οποία θα αναλάβει το ρόλο του "προστάτη" των Κούρδων από τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν. Αυτό κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή και την ενσωμάτωση της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα.
Όμως, μια τάση στην Τουρκία, που ενσωματώνει κυρίως το στρατό, δεν ήθελε να καταστήσει συνομιλητές της Τουρκίας τους Κούρδους και δεν επέτρεπε το άνοιγμα προς αυτούς. Ο στρατός, αν και συμφωνούσε με τη συμπόρευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο θέμα της πλανητικής της αποστολής, στο θέμα των Κούρδων αντιστεκόταν και επέμενε στις γνωστές του πολιτικές.
Η Τουρκία περνούσε διάφορες εντάσεις και αναταράξεις επί μια δκεαετία, ακριβώς λόγω αυτής της στάσης του στρατού.
Αν και οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Ιράκ έφθασαν σε σημείο διακοπής, ακριβώς λόγω της διαφορετικής προσέγγισης στο Κουρδικό, με τον καιρό τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Τώρα οι ΗΠΑ αφήνουν τους Κούρδους ενέχυρο στην Τουρκία και παίρνουν ως αντάλλαγμα περισσότερη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία. Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, δίνουν το Κουρδιστάν, για να πάρουν την Τουρκία.
Ωρισμένοι Κούρδοι ανησυχούν από αυτήν την κατάσταση. Και ανησυχούν εκείνοι που είχαν εναποθέσει στο παρελθόν τις ελπίδες τους στις ΗΠΑ. Τώρα είναι στη φάση που γκρεμίζεται το όνειρό τους. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι Τούρκοι είναι ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις. Αυτοί χτίζουν όνειρα ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το δικό τους Κουρδικό πρόβλημα στηριζόμενοι στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά το τουρκικό κράτος, όσο και αν φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ, επί της ουσίας δεν ξέρει τί ακριβώς να κάνει. Συμπεριφέρεται νευρικά. Θα λέγαμε ότι η Τουρκία διατελεί εν πλήρη συγχύσει, με την ακριβή έννοια της λέξεως. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το μέρος εκείνο του κράτους που αντιπολιτεύεται αυτές τις πολιτικές, διατηρεί τις δυνάμεις του στο τουκρικό κράτος, άσχετα εμ το αν φάινεται ότι είναι υπό πίεση λόγω της συνεχιζόμενης δίκης της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές γράφουν ότι πίσω από τις εξελίξεις που παρατηρούνται στο Κουρδικό, κρύβεται το Κουρδικό Σχέδιο των ΗΠΑ. Εγώ δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί από κοινού Τουρκία και ΗΠΑ. Μου φαίνεται ότι η Τουρκία ελπίζει να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για το Κουρδικό, δια της Αμερικής.
Η Τουρκία υπολογίζει να προσαρτήσει σιωπηλά το ιρακινό Κουρδιστάν, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία έχει προκρίνει μια λύση για το ιρακινό Κουρδιστάν και έχει συμφωνήσει με τους Κούρδους γι' αυτό. Δεν ξέρει όμως τί να κάνει με τους δικούς της Κούρδους. Στο θέμα αυτό δεν συμπεριφέρεται με σαφήνεια. Γνωρίζει ότι πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά θέλει να το πράξει χωρίς να προκαλέσει αναταράξεις στους δικούς της Κούρδους. Γι' αυτό αργεί να πάρει αποφάσεις.
Συμπερασματικά, η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στους Κούρδους και να λύσει το Κουρδικό Ζήτημα. Προβληματίζεται και αναζητεί κάποιες λύσεις και διεξόδους, όμως όλα αυτά είναι ανεπαρκή. Πριν από 100 χρόνια, όταν αφέθηκε το Βόρειο Κουρδιστάν στην Τουρκία, υπήρχαν ελπίδες ότι το τουρκικό κράτος θα συμπεριφερθεί ανθρώπινα σοτυς Κούρδους και θα σεβαστεί τα βασικά τους δικαιώματα. Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο κουρδικός λαός υπέφερε πολλά όλα αυτά τα χρόνια.
Και ο τουρκικός λαός έχασε πολλά εξ αιτίας αυτής της πολιτικής. Η Τουρκία έχασε έναν αιώνα εξ αιτίας του ρατσισμού που εφάρμοσε στους Κούρδους. Τώρα έχει μπροστά της μια ευκαιρία για να αντισταθμίσει όσα έχασε. Το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνει, είναι να συμπεριφερθεί ανθρώπινα και να σεβαστέι τα δικαιώματα των Κούρδων. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα της γυρίζουν ανάποδα. Τα σχέδια θα αντιστραφούν και η Τουρκία αντί να πάει μπροστά, θα κατρακυλίσει στον κατήφορο...

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο κ.Σάββα, θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε 2 λόγια για το ποιος είναι ο Γκιουνάι Ασλάν που το εγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή την Τουρκία και τους Κούρδους, ένα ερώτημα που έχω εδώ και μέρες.

    Είδα το βίντεο της ομιλίας σας στο σύλλογο "Θερμοπύλες".

    Συμφωνώ σχεδόν στο σύνολο των παρατηρήσεων, επισημάνσεων και εκτιμήσεων.

    Δυστυχώς, δεν υπάρχει στο βίντεο απόσπασμα με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του κοινού.

    Ένας φίλος μου έστειλε αυτό το δημοσίευμα, το οποίο με παραξένεψε. Έχω διαβάσει το βιβλίο σας, το οποίο φωτίζει αρκετές πτυχές της ιστορίας. Λέω αρκετές, γιατί όπως επισημαίνετε κι εσείς, τις πολιτικές δύσκολο να τις μάθουμε πριν περάσει καιρός... Γιατί, λοιπόν, αυτή η επίθεση από τη συγκεκριμένη εφημερίδα; Προσωπικά, δεν πείθομαι για την "παράδοση" από μέρους σας και θεωρώ ατυχή τον χαρακτηρισμό, ίσως επειδή όποιος τον αποδίδει δεν έχει καθαρό μυαλό.

    Όμως, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει η αναφορά σας σε αμφιλεγόμενες πρακτικές από άτομα που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Δεν έχω ιδέα γιατί και πως ειπώθηκε κάτι τέτοιο, επομένως ευελπιστώ σε κάποια περαιτέρω τοποθέτησή σας. Το ζήτημα είναι σοβαρό, από τη στιγμή που καταγγείλατε δημοσίως πως άτομα του λεγόμενου "πατριωτικού χώρου" (κακώς, ο χαρακτηρισμός είναι διχαστικός), είχαν αμφιλεγόμενες πρακτικές, ερχόμενα μάλιστα σε επαφή με υπηρεσίες κράτους που μας απειλεί με πόλεμο!

    Ίσως πρέπει να υπάρξει απάντηση, για να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε στο παρελθόν και τι μας οδήγησε στο παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε
    ό,τι είχα να πω το είπα στην ομιλία μου.
    Το περιστατικό που αναφέρεσαι ήταν ατυχές.
    Ένας από τους παρισταμένους χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη "τουρκοπροσκηνυμένο", κάτι που προκάλεσε την αντίδρασή μου.
    Του εξήγησα ότι ο Πατριάρχης είναι πρώτος στόχος για τους Τούρκους, ότι για την τρομοκρατική-παραστρατιωτική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΝΕΚΟΝ ο πατριάρχης ήταν πρώτος στόχος, κάτι που αναφέρθηκε κατά κόρον σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και ότι είναι τραγικό λάθος να βρίζουμε τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, τη στιγμή μάλιστα που απειλείται η ζωή τυο από το τουρκικό κράτος.
    Τότε ο ερωτών συνέχισε και έκανα και γω μια αναφορά, που, αναγνωρίζω ότι δεν έπρεπε να κάνω.
    Αυτά τα ζητήματα δεν συζητούνται δημόσια και δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ' αυτού.
    Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι οι θέσεις μου είναι στην ομιλία μου, η οποία έγινε με σκοπό να ενημερωθούν οι παριστάμενοι για το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
    Όσον αφορά το δημοσίευμα που αναφέρεσαι, είναι στην κρίση των αναγνωστών.
    Αυτά και τίποτε άλλο.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολούθησα το video της ομιλίας και διάβασα όλα τα σχόλια στον ιστοτόπο του Στόχου.
    Έχω την αίσθηση ότι, "συγκρούονται", οι δύο κυρίαρχες τάσεις ως πρός τα Ελληνοτουρκικά :
    - Ο Αστικός Μεγαλοϊδεατισμός που επιθυμεί την ανακατάληψη των εδαφών της Ιωνίας, Ανατολικής Θράκης, Κωνσταντινούπολης κ.λ.π., την εκδίωξη των αλλοεθνών από τα μέρη αυτά και την δημιουργία ενός καθαρού εθνικού Ελληνικού κράτους. Κύριος εκπρόσπωπος αυτής της τάσης ο Ε. Βενιζέλος.
    - Ο Ελληνοτουρκισμός, που επιθυμεί την συγχώνευση των δύο λαών είτε μέσω ήπιων διαδικασιών (Ομοσπονδοποίηση-θυμηθείτε τον Παπαδόπουλο το 1968) είτε μέσω ενός πολέμου. Στην περίπτωση του πολέμου, κατά τους ελληνοτουρκιστές, είναι αδιάφορο ποιός θα νικήση, μιάς και οι Έλληνες σε κάθε περίπτωση θα υπερισχύσουν των άξεστων Τούρκων και θα τους αλώσουν από μέσα, όπως ήταν ήδη έτοιμοι να αλώσουν εκ των έσω το 1821 την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Αυτά, τελικά εισπράτω απο αυτή την "διαμάχη".
    Ποιός θα μου πεί αν έχω δίκιο ή άδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 4.45 μμ.-
    Πιστεύεις πως θα πρέπει ο Καλεντερίδης και ο οποιοσδήποτε Καλεντερίδης,να απολογείται συνεχώς στον οποιονδήποτε του προσάπτει το οτιδήποτε???
    Εγραψε βιβλίο για την υπόθεση και απαντά για όλα.Τώρα ο καθένας μπορεί να παράγει σωστά ή λάθος όσα ερωτήματα θέλει όποιας μορφής θέλει...
    Μιλαμέ σοβαρά τώρα δηλαδή ή όχι?
    Σωστές οι παρατηρήσεις σου, αλλά εάν θα ήθελες απαντήσεις,γράψε ένα μειλ να σου πει ότι έχει να σου πει ο Καλεντερίδης...Φαίνεσαι σοβαρός άνθρωπος και νομίζω πως είναι αυτονόητο πως τα όσα γράφεις,θα αναπαράγουν ξανά σχόλια του τύπου παραθέτεις...Είναι σωστό αυτό?
    Το γεγονός πως ο οποιοσδήποτε δεν είναι παρών σε μια συζήτηση,δεν πρέπει να μιλάμε γιαυτόν δεν ευσταθεί...
    Δηλαδή και αυτοί που λένε πως παρέδωσε ο Καλεντερίδης τον Οτσαλάν ήταν παρόντες και τα ξέρουνε???

    Τα λένε όπως θέλουν...
    Είπε κάποιος "τουρκόσπορο και πράκτορα των Τούρκων" τον Οικ. Πατριάρχη εκ μέρους της εφημερίδας για να λάβει την αρμόζουσα απάντηση...Επειδή δεν δέχθηκε τον χαρακτηρισμό ο Καλεντερίδης και απάντησε όπως απάντησε,ζορίστηκε ο Στόχος και άρχισε τώρα τις συκοφαντίες και τους χαρακτηρισμούς?
    Σου φαίνεται παράξενο κάποιοι με τις δήθεν πατριωτικές τους ενέργειες,συνειδητά ή ασυνείδητα να παίζουν το παιχνίδι των εχθρών μας?
    Υπάρχουν πολλά παραδείγματα...

    Προσωπικά βλέπω πολύ απλά την υπόθεση...
    Εκανε μια ομιλία ο Καλεντερίδης και κάποιος από υπερβάλων ζήλο και θέλοντας να κάνει τον Ελληναρά,είπε Τουρκόσπορο τον Πατριάρχη και πράκτορα...Δεν το δέχθηκε ο Καλνετρίδης και αντέδρασε.Προχώρησε σε ποιό "Ελληνικές" αναφορές ο δημοσιογράφος (?) του Στόχου και ανάγκασε τον Καλεντερίδη,να του πει όσα του είπε.Ακολούθως ο Ελληναράς έκανε την ανάρτηση στο ιστολόγιο του Στόχου!!!
    Για να τονίσει κάποιος τα πατριωτικά του αισθήματα δεν χρειάζεται να λέει Τουρκόσπορο και πράκτορα τον Βαρθολομαίο νομίζω...
    Ηταν αυτό το θέμα της εκδήλωσης μήπως?
    Οι άδειοι τενεκέδες κάνουν θόρυβο..
    Πατριωτική κίνηση είναι π.χ. όταν κατευθεινόμενοι από το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή,μουσουλμάνοι ετοιμάζουν προβοκάτσιες με κάθε μυστικότητα και ταυτόχρονα υπερπατριώτες εξ Αθηνών την ίδια ώρα θέλουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ίδια περιοχή,χωρίς να υπάρχει αιτία,και απειλούν με επεισόδια κλπ.Βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων!Να πάνε να γίνουν επεισόδια και μετά να λένε οι Τούρκοι τα δικά τους κλπ.
    Οταν αυτό γίνεται δεκάδες φορές,κάποιοι θα την ψάξουν την δουλειά...Ποιός και γιατί γνωρίζει πότε θα κάνουν εκδηλώσεις οι μουσουλμάνοι και θέλει με δήθεν πατριωτικό μανδύα να πάει να κάνει επεισόδια και να δημιουργηθεί η προβοκάτσια?
    Πολύ μυαλό δεν θέλει να βγάλει κάποιος τα συμπεράσματά του νομίζω...
    Καπελώσανε κάποιοι την έννοια πατριωτισμός και την έκαναν ταυτόσημη με ακραίες ενέργειες και εξτρεμισμούς και δώσανε επιχειρήματα στους αναρχοαριστερούς να λένε όσα λένε...
    Για να αποδείξει κάποιος οτι είναι πατριώτης,θα πρέπει να λέει πράκτορα τουρκόσπορο τον Βαρθολομαίο,να βλέπει συνεχώς σκοπιανοβουλγαρομογγόλους, σιωνοιουδιαοαμερικανούς,Ελοχίμ και Νεφελίμ?Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι?
    Θα πω του Κελεντερίδη από εδώ και πέρα στις ομιλίες του να λέει "σηκωθείτε από καρέκλες,κρεβάτια,πολυθρόνες,καναπέδες κλπ" για να αποδείξει τον πατριωτισμό του...
    Φιλικά
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11.02.-
    Φίλε μην μπερδεύεσαι....
    Καμία σχέση δεν έχει το επίμαχο ζήτημα με όσα γράφεις...
    Δηλαδή ο Στόχος είπε Τουρκόσπορο και πράκτορα τον Βαρθολομαίο,προδότη τον Καλεντερίδη και δεν ξέρω τι άλλο, γιατί έτσι εκφράζει την Μεγάλη Ιδέα και ο Καλεντρίδης υποστηρίζει την Τουρκοελληνική Ομοσπονδία με όσα λέει?
    Μήπως μπερδεύεσαι λιγάκι φίλε μου?
    Φιλικά
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να καταλάβουν οι αναγνώστες γιατί εξοργίστηκα όταν έβρισαν το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη.
    Διαβάστε το άρθρο.

    ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ...

    Εμπλέκουν και το Φανάρι στην «Εργκενεκόν»

    ΑΓΚΥΡΑ
    Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Οικουμενικό Πατριαρχείο και ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα σημεία αναφοράς στο δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση «Εργκενεκόν» στην Τουρκία, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι από το υλικό που βρέθηκε κατά τις έρευνες σχετικά με τον στρατηγό ε.α. Σενέρ Ερουιγκουρ προκύπτουν στοιχεία σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο κείμενο σχετικά με μια συνάντηση «αναφέρεται ότι με τα χρήματα ύψους 4-5 δισ. δολαρίων που διαθέτει το Πατριαρχείο Φαναρίου θα αποκτήσει η Κωνσταντινούπολη καθεστώς αυτονομίας, ενώ γίνεται λόγος για την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς τις εργασίες του Πατριαρχείου να αποκτήσει δομή παρόμοια με αυτήν του Βατικανού. Αναφέρεται ότι το ταμείο που δημιούργησε ο Βαρθολομαίος μέσω του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ το χρησιμοποιεί ο Χουσεΐν Τσελίκ, ότι ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής Εντελμάν είχε ξεκινήσει σοβαρή εργασία για το θέμα αυτό στην αμερικανική πρεσβεία και ότι ήταν ενήμερος σχετικά με το ταμείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα εξασφάλιζε έτσι χρήματα».

    Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου γίνεται αναφορά σε επιστολές που είχαν σταλεί στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, με υπογραφή «νέοι αξιωματικοί». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο παράδειγμα τέτοιας επιστολής, η οποία απευθυνόμενη στον Οζκιόκ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της αρχηγίας του «...ξεπουλήθηκε η Κύπρος» και «...έγινε σύσταση στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης να εργάζονται για την Ελλάδα».

    Τέλος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονται στα cd τα οποία βρέθηκαν σε έρευνες σχετικά με την παρακρατική οργάνωση, βρέθηκαν έγγραφα και υλικά του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. *


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σηκωθείτε από καρεκλες,κρεβάτια,πολυθρόνες,καναπέδες,και αγοράστε τον ΣΤΟΚΟ!
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!!!
    Οι Νεφελίμ,μαζί με αποστάτες της Ομάδας Ε, μογγολοσάξωνες,βουλγαροιρλανδούς της Αρμενίας,και την Πετρούλα κάναν συμμαχία με τον Καλεντερίδη και κάνανε μια νέα εφημερίδα την "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ" και ετοιμάζουν απόδραση του Οτσαλάν από το Ιμραλί!
    Πιλότος ο Παλαιοκώστας!Προορισμός ο Λόφος της Σιών!
    Πάλι οι Εβραίοι φταίνε για όλα...
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω φίλοι μου, αλλά αυτά τα "είναι φιλότουρκος", "έχει προσκυνήσει", "σύντομα θα πληρώσει", με τάραξαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν λες σε τάραξαν τί εννοείς ανώνυμε φίλε 5:07

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι απαράδεκτες απειλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω δεχτεί και χειρότερες. Μην ξεχνάς ότι ήμουνα στο στόχαστρο στην Τουρκία για αρκετά χρόνια, μετά ακολούθησαν οι απειλές και στην Ελλάδα, από ξένες και ντόπιες υπηρεσίες.
    Τώρα κάποιοι τις συνεχίζουν.
    Μην ταράζεσαι.
    "Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια", που λέει κι ο λαός μας.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.