28/3/09

Οι πετρελαϊκές εταιρείες «περικυκλώνουν» το Ιράκ

Περίπου 30 πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Shell, η ExxonMobil, η Chevron και η BP επιδιώκουν συμφωνία με τη Βαγδάτη. Το Ιράκ σχεδιάζει την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής σε εφτά πεδία δραστηριότητας κατά 44 δισεκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα μεγαλύτερη από το 1/3 της συνολικής του παραγωγής. Ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου έχει θέσει ως στόχο τη μετατροπή της χώρας του στην τέταρτη μεγαλύτερηπετρελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο.
Οι συμφωνίες με τις πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να κατακυρωθούν σε μερικούς μήνες. «Έχουμε μεγάλα συμφέροντα στο Ιράκ και αναμένουμε τους όρους», δηλώνει ο Χάντερ Γκάσερ, ανώτατο στέλεχος της Shell για το Ιράκ. Η ιρακινή παραγωγή πετρελαίου – περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - βρίσκεται στα ίδια ακριβώς επίπεδα πριν τον πόλεμο. Αν το Ιράκ καταφέρει να παράγει περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – ο οποίος είναι και ο στόχος του – θα επέφερε μια ριζική αλλαγή στη δυναμική της βιομηχανίας πετρελαίου.
Βασικός «παίκτης» των εξελίξεων είναι ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Hussein Al-Shahristani, πυρηνικός επιστήμονας και χημικός μηχανικός, ο οποίος βρισκόταν επί 11 χρόνια στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο ίδιος δηλώνει εθνικιστής, αποφασισμένος να ανακτήσει το Ιράκ τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει στη βιομηχανία και τη Μέση Ανατολή, παρά τις αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Κόλπου, οι οποίες ενδέχεται να μην καλωσορίσουν την ανάδειξη άλλης μια σιιτικής πετρελαϊκής δύναμης.
Ο Al-Shahristani παρουσίασε στους ομολόγους του εντός του OPEC ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 6 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέσα στα επόμενα έξι με εφτά χρόνια. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα μετέτρεπε το Ιράκ στην τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια γι' αυτό, τα οποία ελπίζει να συγκεντρώσει αποκλειστικά από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Μια τέτοια αύξηση της παραγωγής θα περιέπλεκε το ζήτημα για τον OPEC που έχει μειώσει την παραγωγή κατά 12%. «Είμαι σίγουρος πως κάποιοι στον OPEC ελπίζουν ότι δεν θα γίνει σύντομα», δηλώνει ο υπουργός.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες καθυστερούν την υποβολή των προτάσεών τους για να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους. Για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, το Ιράκ καταργεί τις συμπληρωματικές συμφωνίες.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.