4/3/09

Παρέμβαση της Λευκωσίας στην Ευρωβουλή για αποφυγή κινδύνων

Mνημόνιο για την Τουρκία
H Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να εξουδετερώσει προσπάθεια για απάλειψη των αναφορών στην αξιολόγηση των ενταξιακών της Τουρκίας το Δεκέμβριο του 2009 σε έκθεση της Ευρωβουλής
Η έκθεση Όιμεν για την Τουρκία συζητείται στην Ευρωβουλή από την ερχόμενη Δευτέρα.


Της ΤΕΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τις δικές της απαντήσεις απέστειλε η Λευκωσία με στόχο να εξουδετερώσει τις έντονες πιέσεις της Άγκυρας για αλλαγές στην έκθεση προόδου της Τουρκίας προς την ΕΕ που θα εξετασθεί την επόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Οι απαντήσεις, με την μορφή μνημονίου, αποστάληκαν στις πολιτικές ομάδες του ΕΚ και σε αρκετούς ενδιαφερόμενους ευρωβουλευτές. Παραθέτουν δε τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που υπήρξαν, ή αναμένεται να υπάρξουν, από την πλευρά ορισμένων ευρωβουλευτών οι οποίοι επιθυμούν την «στρογγυλοποίηση» του κειμένου, με στόχο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι «πιέσεις» ή και...παραινέσεις προς την Άγκυρα για συμμόρφωση. Προφανής επιδίωξη είναι να αξιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωβουλής στο Συμβούλιο, την Κομισιόν και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Όχι στην αξιολόγηση
Η κινητοποίηση της Κύπρου έχει να κάνει με σειρά πληροφοριών που θέλουν τους «συνήθεις υπόπτους» ευρωβουλευτές, να επιχειρούν να απαλείψουν την αναφορά της επικείμενης συνολικής αξιολόγησης της Άγκυρας και των υποχρεώσεών της έναντι της Λευκωσίας τον Δεκέμβριο του 2009, όπως καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2006. Βασικό επιχείρημα αυτής της προσπάθειας είναι εφόσον οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας (άνοιγμα λιμανιών, εξομάλυνση σχέσεων κ.α.) θα διευθετηθούν μετά την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, την οποία, οι κοινοτικοί εύχονται και η Άγκυρα πιέζει, να έχει εξευρεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Βασικές ελευθερίες
Επιδιώκεται επίσης να απαλειφθεί ή να «απλοποιηθεί» η αναφορά στο κείμενο των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ, που τίθενται ως προϋποθέσεις για την αποδοχή οποιασδήποτε μορφής λύσης συμφωνηθεί στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι οι τέσσερις ελευθερίες αφορούν τη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων, καθιστά προφανείς τους λόγους που οι φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία επιθυμούν την αφαίρεσή τους από το κείμενο. Σε ό,τι αφορά την αναφορά στην αποχώρηση των στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, επιχειρείται να συνδυαστεί με την συνολική επίλυση του Κυπριακού. Ένα άλλο σημείο που ενοχλεί την Λευκωσία είναι η προσπάθεια που γίνεται (μέσω τουρκικών πιέσεων προς Ευρωβουλή αλλά και Κομισιόν) προκειμένου να καταγραφεί στο κείμενο της έκθεσης ότι η Κύπρος εμποδίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια.

Τα επιχειρήματα
Η Λευκωσία πάντως στην παράθεση των θέσεών της διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας το 2009, εξηγεί τη σημασία της αναφοράς των τεσσάρων ελευθεριών από το ΕΚ [αλίμονο αν το θεσμικό όργανο της ΕΕ ζητήσει αφαίρεσή τους], ενώ σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα κατοχής, δηλώνει ότι η άμεση αποχώρησή τους θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας. Αναφέρεται δε σαφώς ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που δημιουργεί προβλήματα τα οποία σχετίζονται με ενεργειακά ζητήματα. Οι τροπολογίες για την έκθεση της Ρία Οουμεν Ρόιτερ ? που έχει υιοθετηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ - θα κατατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το κείμενο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την Τετάρτη. Οι τροπολογίες που αναμένεται να καταθέσουν κυρίως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι ? οι σοσιαλιστές δεν έχουν αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσουν - στοχεύουν να αλλοιώσουν το πνεύμα της έκθεσης που θεωρείται ότι είναι αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα αμερόληπτη.
ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.