3/3/09

Ο αργός θάνατος της ελληνικής Οστ-Πολιτίκ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Με κατάρρευση, ή έστω αργό θάνατο, απειλείται η «‘Οστ-Πολιτίκ» του Κώστα Καραμανλή – από τις ελάχιστες κυβερνητικές πολιτικές που συγκεντρώνουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης και από τους λόγους που η ΝΔ κέρδισε οριακά τις εκλογές. Δεν συγκεντρώνει όμως αυτή η πολιτική καθόλου μεγάλη συμπάθεια στη μονίμως αλληθωρίζουσα προς την Ουάσιγκτον ιθύνουσα τάξη της χώρας...
Ερντογάν και Γκιουλ, που σφόδρα ανησύχησαν από τον ελληνορωσικό «έρωτα», βρίσκουν ήδη ευκαιρία να «τρυπώσουν» στο «παράθυρο ευκαιρίας» που τείνει να...δημιουργηθεί. Η ενδεχόμενη κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού αερίου «Μπλου Στρημ», που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία, αντικαθιστώντας τον «Σάουθ Στρημ», συζητήθηκε ήδη μεταξύ Μόσχας και ‘Αγκυρας. Αν τυχόν πραγματοποιούνταν, ένας δεύτερος «Μπλου Στρημ» δεν θα ήταν μόνο μείζων διπλωματική νίκη της Τουρκίας, αλλά στρατηγικής αξίας επιτυχία της ‘Αγκυρας έναντι της Ελλάδας και των καλώς εννοουμένων ευρωπαϊκών και ρωσικών συμφερόντων.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε, αν δεν ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Γιατί το ελληνικό «σύστημα» τείνει ατταβιστικά στην «όχι και τόσο επωφελή μονογαμία» με τις ΗΠΑ, όπως την χαρακτήρισε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Βασίλης Μαρκεζίνης, με τον ευπρεπέστερο δυνατό τρόπο. Ξεχνώντας μάλιστα, το «σύστημα», ότι, όπως προσφυώς συνόψισε μια μέρα ο Κάρλος Φουέντες, οι «Αμερικανοί (και όλοι θα προσέθετε κανείς) σέβονται μόνο όσους τους μιλάνε όρθιοι και τους κυττάνε στα μάτια». («Αν μια φορά τους γυρίσεις την πλάτη, θα τρέχεις σε όλη σου τη ζωή», συμπληρώνει στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου). Μόνο μια διαρκής άσκηση εναργούς πολιτικής βούλησης προς εναλλακτικές κατευθύνσεις μπορεί να βγάλει το «σύστημα» από τον «ενστικτώδη» και κακό διότι μονομερή, «ατταβιστικό» ατλαντισμό, επιτρέποντας πολυδιάστατη, με ρίσκο για όσους την ασκούν, απαραίτητη για τη χώρα, δημοφιλή, καλύτερα προσαρμοσμένη στις διεθνείς συνθήκες εξωτερική πολιτική.
Η πολιτική γίνεται δια προσώπων, ιδίως σε κράτη χωρίς θεσμούς και χώρες χωρίς δομές. Η ρωσική πολιτική του Καραμανλή γινόταν δια του Κωνσταντίνου Μπίτσιου, αναπληρωτή Διευθυντή του διπλωματικού του Γραφείου. Η δια προαγωγής μετακίνησή του στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης λέγεται ότι προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση καθ’ όλο το μήκος της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Τα συμβόλαια για τα ΒΜΠ-3 αργούν μήνες να υπογραφούν. ‘Ενας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν ότι ξαφνικά, κάποιος στο ΥΕΘΑ ανακάλυψε ότι χρειάζεται να αλλάξει τα πολυβόλα του οχήματος με άλλα που να πληρούν ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Λες και δεν θάκαναν τη δουλειά τους οι σφαίρες αν είχαν άλλο διαμέτρημα, ή θα κατέρρεε η Συμμαχία με λίγο διαφορετικά πολυβόλα στα ελληνικά θωρακισμένα! Βλακεία θα πείτε, αλλά η «βλακεία», η «αποδιοργάνωση» στο ελληνικό κράτος είναι αναγκαία και ικανή προύπόθεση και καταλήστευσης και εξάρτησης...
Το κύριο βέβαια, μείζονος στρατηγικής σημασίας σχέδιο, του αγωγού Σάουθ Στρημ φαίνεται να συνεχίζεται προς το παρόν κανονικά. Το μόνο σύννεφο στον ορίζοντα είναι η αναθεώρηση προς τα πάνω του υπολογιζόμενου κόστους από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Η Αθήνα ζήτησε όμως υπερδιπλασιασμό της ποσότητας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (αμερικανοτουρκικό σχέδιο) και, περίπου την ίδια χρονική συγκυρία που απομακρύνθηκε ο κ. Μπίτσιος και σταμάτησε η διαδοχική παραγωγή απανωτών σκανδάλων, ο κ. Χατζηδάκης ανακάλυψε τον «νέο ενεργειακό σχεδιασμό» του 2009, που όμως, αν υπάρχει, ουδείς τον γνωρίζει ή μπορεί μέχρι τώρα να τον περιγράψει! Ακολούθησε η πρόσφατη αναφορά του (φίλου του κ. Ομπάμα) κ. Ντέρμπιν, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στις «πράσινες» ενέργειες. ‘Ομως το μόνο πράσινο στο αζερικό αέριο είναι ότι προέρχεται από ισλαμική χώρα! ‘Οπως σημειώνει ειδικός στα ενεργειακά, «εκτός από πράσινες ενέργειες υπάρχουν και πράσινα άλογα. ‘Ολη η ελληνική περιφέρεια γεμίζει πυρηνικά εργοστάσια χωρίς καμμία αντίδραση και τελικά, όταν ολοκληρωθεί η «περικύκλωση», μάλλον δεν θα δούμε περισσότερες ανεμογενήτριες, αλλά τον «φίλο» Σαρκοζί να πλασάρει αντιδραστήρα...»
Ουδείς εχέφρων παρατηρητής θα πρότεινε στην κυβέρνηση μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ ή άλλες ισχυρές δυνάμεις. ‘Ολοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενδεχομένως κάποιων ελιγμών. Το «άνοιγμα» όμως της Ελλάδας (και της Κύπρου) σε εναλλακτικές πολιτικές προς Ρωσία και άλλες κατευθύνσεις, συμπληρωματικές προς τις κύριες συμμαχίες της χώρας, δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, αλλά εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης. Είναι δυνατόν να ξοδεύει η Ελλάδα τον μισό προϋπολογισμό της υποτίθεται για άμυνα από την Τουρκία και να θέλει ταυτόχρονα όλος σχεδόν ο εφοδιασμός της σε αέριο να περνά από τον δυνητικό της αντίπαλο; Πως γίνεται η Τουρκία του Ερντογάν να διαθέτει ταυτόχρονα καλύτερες σχέσεις από την Αθήνα και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο (της Χαμάς περιλαμβανομένης!) και με την Ουάσιγκτον και με την Τεχεράνη, επιδιώκοντας τώρα να αποκτήσει και με τη Μόσχα; Μια μικρή χώρα μεταξύ δυτικού, ισλαμικού και σλαβικού κόσμου πρέπει νάναι πολυμήχανη, για να επιβιώσει διατηρώντας και κάποιο βαθμό ελευθερίας. Και πρέπει επίσης να διαφυλάσσει σθεναρά την αξιοπιστία των όποιων επιλογών της..
Ελπίζει κανείς ότι πρόκειται για ανάπαυλα, τακτικό ελιγμό (αλλοιώς θάναι και κρίμα για τον Πρωθυπουργό), αλλά ο «νόμος βαρύτητας» του «συστήματος» τείνει να ευνοήσει μονιμοποίηση «ταλαντώσεων» προς ατλαντική κατεύθυνση. Θάπρεπε μια θαραλλέα ρωσική πολιτική να υποστηρίζεται κι από την αντιπολίτευση, που δεν βρήκε μέχρι τώρα το θάρρος αυτό. (‘Οταν μάλιστα προσπάθησε να αλλάξει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος, βρήκε μια «συνιστώσα» να επιμένει ότι όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι ίδιοι! Μόνο που μερικοί είναι πιο ίδιοι από τους ίδιους, θα παραφράζαμε κι εμείς τον ‘Οργουελ).
konstantakopoulosd@yahoo.gr

11 σχόλια:

  1. Kαι η Μόσχα δεν είναι χαζή, να φτιάξει όλους τους αγωγούς της να περνάν από την Τουρκία, και να έχει μία νέα Ουκρανία στη θέση της ..Ουκρανιας..


    Leverage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακαλυψε ο συγγραφέας τον ιδεολογικό δωσιλογισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Το ειδικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη «συνεργασία» με την Αθήνα στα πολυμερή θέματα με τη Μόσχα έχει ένα όνομα, «ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» με το περιεχόμενο που της δίνουν οι ΗΠΑ: εξασφάλιση ενεργειακών πόρων και οδών, που δεν θα εξαρτώνται από τη Μόσχα ή σε μεγάλο ποσοστό από αυτήν.Το ελληνικό έδαφος έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ενεργειακοί πόροι και οδοί «αμερικανικού ενδιαφέροντος» στην περιοχή της Κασπίας, που διέρχονται από την Τουρκία, θα πρέπει να συναντούν «φίλιο» έδαφος στην Ελλάδα και όχι ανταγωνιστικό με ελληνορωσικές συμφωνίες αγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη

    -Είναι σημαντική η Ελλάδα για τις ΗΠΑ;Το καταρρακωμένο διεθνές κύρος της χώρας, η άρση του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (όπως καταδείχθηκε με την αμερικανική απουσία από την τελευταία ΔΕΘ) και η αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο διεθνές ζήτημα είναι ενδείξεις περί του αντιθέτου

    Το ένα ειναι απο την Ελευθεροτυπία, το άλλο απο τον Ελευθερο Τυπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα πώ κατι τελευταίο και συγνωμη για την αποσπασματικότητα μου. Μην πάτε μακριά, αν εξασφαλιστεί το Αιγαίο ενεργειακά αυτόνομο σημαίνει αυτόματα οτι προστίθεται ένα ακόμα πετραδάκι στην ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο?
    Ας ανατρέξει κάποιος στην στάση ολάκερης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
    Πηρώνουμε σαν λαός το χαμηλό μορφωτικό μας επίπεδο, το χαμηλό μας κοινωνικό επίπεδο, την φθαρμένη μας εθνική μας συνείδηση. Δεν αρκούν οι φωνές ή οι κραυγές επι ενός ζητηματος. Χρειάζεται μαι συνολική τοποθέτηση, συγκροτημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Σάββα,ασχολήσου λίγο με το παρακάτω δημοσίευμα γιατι νομίζω οτι τύποι σαν το φίλο μας υπάρχουν και εδώ...Ασφαλώς και θα τους μάθουμε το 2050...
    «Αξιόπιστο συνεργάτη της CIA» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Los Angeles Times τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιόδου Μιλόσεβιτς, Γιόβιτσα Στάνισιτς, επικαλούμενη βετεράνο πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Στάνισιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

    Όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα, ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε «δίκτυα γενοκτονιών», αποτελούσε «πολύτιμη πηγή της CIA».

    «Για οκτώ χρόνια, ο Στάνισιτς ήταν ο άνθρωπος της CIA στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια μυστικών συναντήσεων σε σκάφη και κρησφύγετα, κατά μήκος του ποταμού Σάβα, αποκάλυπτε λεπτομέρειες που αφορούσαν το εσωτερικό έργο του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Προμήθευε πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου φυλάσσονταν όμηροι του ΝΑΤΟ, βοηθούσε τις επιχειρήσεις της CIA για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και βοήθησε την υπηρεσία να στήσει ένα δίκτυο μυστικών βάσεων στη Βοσνία», γράφει η εφημερίδα.

    Βάσει του δημοσιεύματος, ο Στάνισιτς στρατολογήθηκε από τη CIA, στο Βελιγράδι, το 1992, από τον Γουίλιαμ Λόφγκρεν, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί.

    Ο Γ.Στάνισιτς κατηγορείται, ωστόσο, από τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι έστηνε ομάδες θανάτου για τον Μιλόσεβιτς που διεξήγαν εκστρατείες γενοκτονίας.

    Η CIA, σε μια σπάνια κίνηση, φέρεται να έχει προσκομίσει στις δικαστικές αρχές απόρρητο έγγραφο που αναφέρεται στη συμβολή του Στάνισιτς και τον βοηθητικό του ρόλο.

    Ο Γ.Λόφγκρεν δήλωσε ότι η επιστολή έχει ως σκοπό να δείξει ότι «αυτός ο θεωρούμενος ως σατανικός άνθρωπος, έκανε πολύ καλό», χωρίς να προσπαθεί να απορρίψει τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η CIA δεν διέθετε, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με τον Στάνισιτς, αποδείξεις για τυχόν εγκλήματα πολέμου που είχε διαπράξει ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας επί Μιλόσεβιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνολικη τοποθετηση στην Ελλαδα δεν προκειτε να γινει ποτε.. Ειναι τοσο διευθαρμενο το συστημα των δημαγωγων του κρατους το οποιο ποτε δεν θα επιτευχθει κατι τετοιο..

    Δυστυχως η Δημοκρατια εχει παταγωδως αποτυχει και απροκαλυπτα πλεων δεν λειτουργει, (υπο την σημερινη μορφη της)υπερ του ελληνικου εθνους.

    Ο Λαος,(τα όποια εναπομειναντα υγειη αντισωματα του εθνους)πρεπει να καταφερουν αποσπομενα απο την οικονομικη παγιδα, να αντιδρασουν βρισκοντας τροπο με τον οποιο να ακυρωθουν οι αχυρανθρωποι.

    Η Ρωσια παιζει το παιχνιδι της αναλογα με τα συμφεροντα της, η Ελλας πρεπει να αποκομισει τα μεγιστα απο ολλους. Οπως υπαρχουν Αμερικανοδουλοι ετσι σιγα σιγα θα ξεπροβαλουν κ Ρωσοδουλοι πολιτικαντιδες.
    Το θεμα ειναι ποιος θα μας οφελισει ανα περιοδο. Στην εξωτερικη πολιτικη δεν υπαρχουν συμαχοι αλλα συμφεροντα, τα δικα μας πρεπει να εξασφαλισουν οι "παντογνωστες" μας.

    Ισως θα πρεπει καποια υπουργεια οπως π.χ το εξωτερικων και αμυνης να ειναι ανεξαρτητα απο κυβερνησεις και ψηφους.

    Δυστηχως δεν υπαρχει χρονος η αντιδραση πρεπει να ειναι αμεση σε πολλους τομεις..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λάθος που κάνουμε πολλοί όταν αναφερόμαστε στην πολιτική της προσέγγισης με την Ρωσία είναι ότι μιλάμε κυρίως για πολιτικές που περιορίζονται σε πρόσωπα. Άλλοι λένε ο Καραμανλής άλλοι λένε ο Πούτιν… Δεν είναι ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Πούτιν. Είναι η ιστορία και οι ανάγκες των ανθρώπων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε πολλούς αυτοί οι πολιτιστικοί δεσμοί που υπάρχουν, υπάρχουν ακριβώς εξ’ αιτίας της εγγύτητας και του εμπορίου και των ανθρώπινων επαφών που υπήρχαν από αιώνες. Αυτές οι επαφές σταμάτησαν εξ’ αιτίας του ψυχρού πολέμου και ξαναρχίζουν δειλά-δειλά και με μύριες δυσκολίες εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δεν είναι μια πολιτική που εκφράζεται από κάποιο πρόσωπο. Είναι η ανάγκη του Έλληνα να ανοιχτεί πέρα απ’ τα σύνορα της μικρής πατρίδας του. Καμιά συμφωνία και καμιά πίεση δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό. Ακριβώς η «ελευθερία των αγορών» που ευαγγελιζόμενοι οι Αμερικανοί ώθησαν σε κατάρρευση το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ακριβώς αυτό είναι που ωθεί τους έλληνες να έχουν επαφές με την Ρωσία. Γι’ αυτό το λόγο προς το συμφέρον μας είναι μια σταθερή και αξιόπιστη Ρωσία. Γιατί μια Ρωσία που είναι έρμαιο εσωτερικών ή εξωτερικών συγκρούσεων στην περιφέρειά της είναι άχρηστη για εμάς. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ή όχι υπερδύναμη για να μας «προστατεύει» έναντι της Τουρκίας όπως πολλοί τηλε-προφήτες υπαινίσσονται. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να επικρατεί ειρήνη και ευνομία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε δουλειές βασιζόμενοι βέβαια και στις άριστες σχέσεις του παρελθόντος. Αυτή την ανάγκη επέκτασης της ελληνικής οικονομίας μέσω του εμπορίου δεν μας λένε αυτοί που ευαγγελίζονται τον τυφλό ατλαντισμό πως μπορούν να μας την αναπληρώσουν οι ΗΠΑ αν αρνηθούμε να συνεργαστούμε με την Ρωσία. Αλλά ο άνθρωπος που σκέφτεται λογικά κάθε μη ορθολογική πρόταση σε θέματα αναπτυξιακής στρατηγικής θα πρέπει να την αντιμετωπίζει ανάλογα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να επιζητούμε την δημιουργία «ορθόδοξων τόξων» έχουμε όμως πολύ μεγάλο συμφέρον να επιζητούμε την ανάπτυξη οικονομικών και γιατί όχι αμυντικών σχέσεων με την Ρωσία. Πουλά άλλωστε φτηνά όπλα αυτό θα μας αφήσει ασυγκίνητους αν μπορούμε να καλύψουμε κάποιες από τις τόσες ανάγκες μας που φυσικά τις δημιουργεί η στάση απέναντί μας της Τουρκίας;
    Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στην Ελλάδα. Αυτοί που έχουν επιχειρήματα λογικά να αντιμετωπίζονται σαν «υπερορθόδοξοι» γραφικοί και αυτοί που δεν έχουν κανένα επιχείρημα να αντιμετωπίζονται σαν κήνσορες της λογικής. Πραγματικά αυτή κι αν είναι διαστρέβλωση…

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    http://blogs.myspace.com/tom_heneghan_intel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οι usa εχουν καλες σχεσεις με τους γειτονες αλλα οτι και να κανουν εμεις ειμαστε το σταυροδρομι μεταξυ ευροπης ασιας οπωτε ειναι λογικο να θελουν η ελλαδα να γινει "τσουτσεκι"τους, οι τουρκοι μια χαρα τα πανε.. συμμετεχουν στο προγραμμα του F-35 κ σε αλλα πολλα..
    ..και εχουν την αμεριστη συμπαρασταση των αμερικανων.. εμεις εχουμε τους ρωσους με τον αγωγο και τα συστηματα εδαφους-αερος αλλα εχουμε και εναν "μοχλοβραχειονα" των ηπα που αλλο που δεν θελει να μας δημιουργει προβληματα.. την τουρκια.. δεν τα παμε και τοσο καλα με τους αμερικανους γιατι εχουμε παρε-δωσε με τον εχθρο τους την ρωσια..
    αν ολα πανε οπως τα θελει η αμερικη πρεπει τα σκοπια να γινουν μακεδονια.. η τουρκια να αποκτισει κυριαρχικα δικαιοματα στο αιγαιο μεχρι τον 25ο παραληλο και ολες οι γκριζες ζωνες να περασουν στην κατωχη της...
    εχουμε μεγαλα εξοπλιστικα προγραμματα γιατι εχουμε τους τουρκους διπλα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας την έκαναν και οι Ρώσοι την "κουτσουκέλα" όμως. Τους δώσαμε άδεια για άσκηση εντός των (αμφισβητούμενων από τους Τούρκους) χωρικών μας υδάτων και αυτοί έβαλαν και τους Τούρκους μέσα χωρίς να μας ρωτήσουν! Από 'κει και πέρα τι έπρεπε μείς να κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να ρωτήσουμε το...ΕΛΙΑΜΕΠ... αυτό έπρεπε να κάνουμε...και δεν είναι 25ος παράλληλος αλλά 25ος μεσημβρινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.