28/3/09

«Νέα αρχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και Λατινικής Αμερικής θέλει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θέλει να κάνει «μια νέα αρχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Λατινική Αμερική κι είναι έτοιμος να ανοίξει διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, χθες, Παρασκευή.
Στη συνάντησή του με τη Φερνάντες στο παράκτιο θέρετρο Βίνια δελ Μαρ της Χιλής, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνάντησης του Ομίλου των 20 εν όψει της συνόδου του G20 την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο Μπάιντενυποσχέθηκε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λατινική Αμερική θα βελτιωθούν, δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα.
Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έφθασαν στο ναδίρ επί των ημερών του προκατόχου του Ομπάμα, Τζωρτζ Ου. Μπους, όταν το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετατοπίστηκε στην Μέση Ανατολή και στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Παράλληλα, πολλές χώρες της περιοχής εξέλεξαν κεντροαριστερούς και αριστερούς ηγέτες.
«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε στην πρόεδρο [Φερνάντες] να μεταφέρει το μήνυμα πως ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα στη Σύνοδο της Αμερικής, χωρίς εξαίρεση», είπε ο Ταϊάνα μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου.
«Επίσης τόνισε ότι η παραδοσιακή προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη Λατινική Αμερική άλλαξε, και θα συνεχίσει να αλλάζει», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Θελει πραγματικα ειρηνικη προσεγγιση η Ηπα/κυβερνηση Ομπαμα με Λατινικη Αμερικη η ειναι απλα μια προωθηση των σκεψεων Μπρεζινσκι που επηρεαζει βαθια ως συμβουλος τον Ομπαμια?

    Ηρεμια στην πισω αυλη μας - Λατ.Αμερικη και στοχευση της Ρωσιας με αλλα μεσα?
    Αλλαγη πλευσης σε Αφγανισταν-Πακισταν, προσεγγιση Κινας.

    Μια ενδιαφερουσα ομιλια του δημοκρατικου πρωην γερουσιαστη Μπιλ Μπραντλευ που το 2000 διεκδικησε το προεδρικο χρισμα απο τον Αλ Γκορ, για τις ρωσοαμερικανικες σχεσεις.Σε καποια σημεια ειναι οξυς κι επικριτικος με τις κινησεις των κυβερνησεων μπους.


    http://academicearth.org/lectures/russia-yesterday-today-and-tomorrow

    Ενα ενδιαφερον αρθρο του γαλλου Λεπιτς για τον Μπρεζινσκι.
    http://www.voltairenet.org/article30038.html

    Κυριε Σαββα αν και ειναι λιγο ασχετο στο θεμα το σχολιο οι Μπρεζινσκι Κισινγκερ βρεθηκαν στις 12 γεναρη στην Κινα γιορταζοντας με θερμη τα 30 χρονια απο την προσεγγιση τους , επι Καρτερ.

    Η σχολη σκεψης των δυο ειναι σαφως ιδια.Πως μπορει να επηρεασει τις ελληνοτουρκικες σχεσεις αυτο?Ειδικα τωρα με την προσεγγιση του Ομπαμια στην Τουρκια καθως οι Ηπα θελουν τωρα την τουρκια για να τραβηξουν τους 100.000 απο το Ιρακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.