21/3/09

ΗΠΑ: «Αποχώρηση από το Ιράκ αλλά χωρίς να αφήσουμε πίσω μας χάος»


Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σήμερα, οι Αμερικανοί έχουν μία και μόνο επιδίωξη, να φύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα από την πολύπαθη χώρα.
Πέρασαν έξι χρόνια από την εισβολή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχεαναπτύξει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν βρέθηκαν ποτέ. Ποτέ επίσης δεν επιβεβαιώθηκε ότι το ιρακινό καθεστώς είχε οποιαδήποτε σχέση με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Αλλά αυτό ελάχιστα ενδιέφερε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. «Η απόφασή μας να εισβάλουμε στο Ιράκ ήταν σωστή ακόμη και εάν δεν βρέθηκαν αποθήκες με όπλα μαζικής καταστροφής», είχε δηλώσει.

Σχεδόν 4.300 Αμερικανοί στρατιώτες άφησαν στο Ιράκ την τελευταία τους πνοή
Αλλαγή πορείας δρομολόγησε ο Μπαράκ ΟμπάμαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αλλαγή πορείας δρομολόγησε ο Μπαράκ Ομπάμα Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα πράγματα. Σχεδόν 4.300 Αμερικανοί στρατιώτες άφησαν στο Ιράκ την τελευταία τους πνοή. Παρά την οποία πρόοδο στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας τελευταίους 18 μήνες, η ειρήνευση εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Το Ιράκ είναι και σήμερα μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου. Την πραγματικότητα αυτή έχει κατανοήσει πλήρως ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Επιδίωξη του Μπαράκ Ομπάμα είναι να αποσύρει το συντομότερο τον αμερικανικό στρατό από το Ιράκ. «Αποχώρηση αλλά χωρίς να αφήσουμε πίσω μας το χάος», αυτό είναι το ζητούμενο για την Ουάσιγκτον. Το ερώτημα είναι πώς;

Κλειδί το Ιράν
Προς το παρόν ο ρόλος της Τεχεράνης στο Ιράκ είναι σταθεροποιητικός. Τι θα γίνει αύριο;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Προς το παρόν ο ρόλος της Τεχεράνης στο Ιράκ είναι σταθεροποιητικός. Τι θα γίνει αύριο; Τι θα γίνει όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα συρρικνωθεί; Ποιοι θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό; Οι φιλόδοξοι «παίκτες» είναι πολλοί, αρχής γενομένης από το γειτονικό Ιράν. Πώς θα συμπεριφερθεί η Τεχεράνη που μέχρι τώρα προτιμά τη σιωπή και ακολουθεί μια πολιτική που ευνοεί τη σταθεροποίηση στο Ιράκ. Η επιδίωξη του Μπαράκ Ομπάμα να θέσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν σχετίζεται μεταξύ άλλων και με το πρόβλημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Από την προεκλογική περίοδο ακόμη ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει: «Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι να στείλω μηνύματα στην κατεύθυνση των συνομιλιών με το Ιράν και τη Συρία».

Παραστρατιωτικές ομάδες και Κούρδοι: ο άγνωστος Χ
Αίνιγμα η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αίνιγμα η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι. Πέραν όμως του ρόλου που θα διαδραματίσει η Τεχεράνη, άγνωστο είναι τι θα κάνουν οι ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Πόσο πιθανή είναι η ανασυγκρότησή τους; Το τελευταίο διάστημα έχουν απωθηθεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων που διενήργησαν παραστρατιωτικές ομάδες σουνιτών, οι οποίες φέρουν το όνομα «Γιοι του Ιράκ» και χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον. Τι θα γίνει στο μέλλον όμως εάν οι σουνιτικές παραστρατιωτικές ομάδες μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και δεν ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ;
Άγνωστα είναι επίσης τα σχέδια των σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων αλλά και των Κούρδων του Ιράκ. Ποια έκβαση θα έχει η διαμάχη για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ; Αρκεί η βούληση της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας για να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ; Το μέλλον της χώρας ποτέ δεν ήταν τόσο αβέβαιο.
Felix de Cuveland/Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.