25/3/09

Βρετανία: νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την απειλή της Αλ Κάιντα και άλλες εμπνευσμένες από τη δράση της τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ πρέπει να επαγρυπνεί προ του κινδύνου των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Αυτό είναι το μήνυμα της νέας αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης, που επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση, στον Observer, άρθρου του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, στο οποίο προειδοποιεί ότιη Αλ Κάιντα ετοιμάζει επίθεση στη Βρετανία από το Πακιστάν.
Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ήδη αποκαλύψει ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής έχουν εκπαιδευτεί 60.000 εργάτες ειδικά για να ανταποκριθούν σε συνθήκες που θα δημιουργούσε μια τρομοκρατική επίθεση, σημείωσε χθες η εφημερίδα Guardian. «Οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να μείνουν ένα βήμα πιο μπροστά από μας. Ωστόσο, εξασφαλίσαμε τα μέσα, συγκροτήσαμε τις ομάδες -τόσο στην αστυνομία όσο και στις υπηρεσίες- και χτίσαμε την ευρύτερη αναγκαία συνεργασία που θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή», δήλωσε σχετικά η υπουργός Εσωτερικών, Τκάκι Σμιθ. Στο άρθρο του στον Obsverver της Κυριακής, ο Γκόρντον Μπράουν ήταν σαφής: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας πυρήνας της Αλ Κάιντα στο βόρειο Πακιστάν, που προσπαθεί να οργανώσει επιθέσεις στη Βρετανία».
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα εξαπολυθεί ειδική εκστρατεία, με στόχο να αποτρέψει τη στροφή περισσότερων μουσουλμάνων προς τον εξτρεμισμό. Η στρατηγική δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό επαγγελματιών, αλλά και την αποφυγή προσηλυτισμού μουσουλμάνων στον εξτρεμισμό, την καλύτερη ενημέρωση του κοινού έτσι ώστε όλοι να επαγρυπνούν, δήλωσε ο κ. Μπράουν. «Η προσέγγιση που επιχειρούμε στοχεύει στην αντιμετώπιση της απειλής μέσω ακατάπαυστης δίωξης των τρομοκρατών, παρεμπόδισης των σχεδίων τους, θωράκισης της άμυνάς μας και μέσω της αποφασιστικότητάς μας»... «Στόχος είναι επίσης η κατανόηση των κινήτρων των εξτρεμιστών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παύση της διαδικασίας».
Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία, σύμφωνα με την κλίμακα που όρισε το Κέντρο Αναλύσεων για θέματα Τρομοκρατίας, JTAC, είναι από τον Ιούλιο του 2007 «σοβαρό», κάτι που σημαίνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πολύ πιθανές, χωρίς να θεωρούνται άμεσες. Εως το 2011, η Βρετανία θα δαπανά 3,5 δισεκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν αναπτυχθεί για τον στόχο αυτό αυξήθηκε από τους 1.700 στους 3.000 σε σύγκριση με το 2003, ενώ η ΜΙ5 έχει διπλασιάσει το μέγεθός της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Γραφει η Καθημερινη:
    ..."Εως το 2011, η Βρετανία θα δαπανά 3,5 δισεκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας"...

    Παραγωγη και ζητησις δηλαδη. Ο υπ' αριθμον ενα κανονας στο εμποριο.
    Δεν υπαρχουν τρομοκρατες;
    Δημιουργησε μερικους και αρχισε να πουλας πολιτικο εκβιασμο, φοβο και κουμπουρια.

    Παμπαλαια αυτη η μεθοδος της παραγωγης και ζητησις, που θετει ευλογα το ερωτημα: Ποιος υπηρξε πρωτος, ο κλεφτης αυτοκινητων η οι ασφαλειστικες εταιρειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια και είμαστε εναντίον του πολέμου και υπέρμαχοι της ειρήνης έεε ας φτιάξουμε τρομοκράτες για να πουλήσουμε όπλα, συστήματα ασφαλίας και μερικές θέσης εργασίας στους μελλοντικούς άνεργους. Ταυτόχρονα θα μπορούμε εύκολα να αναγάγουμε και την κάθε φωνή διαμαρτυρίας σε τρομοκρατία και έτσι θα έχουμε μια σωστά δομημένη κοινωνία υπόδουλων δημοκρατικών οντοτήτων που θα σκέφτονται ελεύθερα θα εκφράζονται δημοκρατικά και θα συμφωνούν πάντα με τους έχοντες και κατέχοντες.
    Καλημέρα κ. Σάββα
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.