27/3/09

"Τουρκική παρουσία" o Aττίλας

Οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη "κατοχής", αλλά απλά ..."τουρκική παρουσία", υποστήριξε ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλ Γκόρντον.
Οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη "κατοχής", αλλά απλά ..."τουρκική παρουσία", υποστήριξε ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλ Γκόρντον, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διάβασεπαλαιότερη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία είχε δημοσιοποιήσει λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού της κατοχής της Κύπρου, και ρώτησε τον κ. Γκόρντον εάν συμφωνεί.
Ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον και νυν αναλυτής του ιδρύματος Brookings, απάντησε: "Η τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση της Κύπρου και είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τις οποίες υποστηρίζουμε". Αρα, δεν την θεωρείτε κατοχή, επανήλθε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.
"Υπάρχουν -απάντησε ο κ. Γκόρντον- κάποιοι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση της Κύπρου που την θεωρούν κατοχή".
Τότε ο κ. Μενέντεζ τον ενημέρωσε πως η δήλωση που του διάβασε περί "κατοχής", έγινε από τον κ. Ομπάμα.
"Δεν είναι μόνο η δική του θέση, είναι και η δική μου και πολλών άλλων", τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής, και επέμεινε ότι "πρόκειται για κατοχή".
Ο κ. Γκόρντον, που ως αναλυτής είχε υποστηρίξει και είχε αρθρογραφήσει υπέρ του σχεδίου Ανάν, πήρε αποστάσεις από αυτό, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς, όπως παραδέχθηκε, απορίφθηκε μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ την αποκατάσταση της σχέσης με την Τουρκία, και απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Πάει και η επίσκεψη στο Πατριαρχείο κατόπιν τουρκικών πιέσεων.
    Δεν θα μιλάμε πιά για Ομπάμα αλλά για Ωχ-μπάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψυχραιμία. Συνέχεια και συνέπεια.Βήμα το βήμα δεν χτίζεται κάτι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Τουρκία ειναι με την πλάτη στο τοίχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.