21/4/09

Ποιοι ήθελαν το 1967 εκτροπή και όχι εκλογές


Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ
Παραμένει έως σήμερα, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, ανοιχτό το ερώτημα: Γιατί ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τη δημοκρατία και να αποτρέψει τη δικτατορία των συνταγματαρχών;
Είχα θέσει το ερώτημα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τελευταίο αρχηγό της ΕΡΕ και πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ανέτρεψε η χούντα. Μου απάντησε με ειλικρίνεια: «Εγώ επέμενα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Σ' αυτήν τη θέση, όμως, ήμουν τραγικά μόνος. Κανείς στο κόμμα δεν ήθελε τις εκλογές. Αλλωστε δεν ήλεγχα το κόμμα. Κορυφαία στελέχη πηγαινοέρχονταν στο Παρίσι και συζητούσαν με τον Κων. Καραμανλή».
Τα όσα μου είπε τον Νοέμβριο του 1973 ο Παναγ. Κανελλόπουλος επιβεβαιώθηκαν αργότερα από κείμενα που περιέχονται στο «Αρχείο» του Κων. Καραμανλή, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 προσφέροντας σημαντικά στοιχεία στην Ιστορία. Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν δημοσιεύτηκαν στο «Αρχείο», όπως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και στοιχεία από τους φακέλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Εγιναν προσπάθειες από ερευνητές και δημοσιογράφους για να αποκαλυφθεί με στοιχεία ο βαθμός συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας, οι οποίες και απέδωσαν. Συστηματικό αγώνα έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1967 διέφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου από την προηγούμενη δημοσιογραφική δουλειά του ανέπτυξε φιλίες και είχε σημαντικές πηγές πληροφοριών.
Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος ότι τον Φεβρουάριο του 1967 ο Κων. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο πτέραρχο Λόρις Νόρσταντ, με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στον Θ. Γεωργακόπουλο για το περιοδικό «Esquire» (Φεβρουάριος 2003) ο Δημητρακόπουλος είπε: ο Καραμανλής «συνάντησε τον Λόρις Νόρσταντ, ο οποίος επί 7 χρόνια ήταν αρχιστράτηγος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής τού πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ίδιου. Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να είχε για χούντα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».
Αναφέρεται στο «Αρχείο» (τόμος 6ος, σελ. 257 και επόμ.) ότι ο Κων. Καραμανλής, επιστρέφοντας από ιδιωτικό ταξίδι στις Μπαχάμες, παρέμεινε για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (25 Φεβρ. - 4 Μαρτίου 1967), όπου «και είχε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, τον πτέραρχο Νόρσταντ, παρεκάθησε σε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ και παραβρέθηκε σε δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γ. Γκαβά (...)». Δεν αναφέρεται στο σημείωμα τι συζήτησε στη Νέα Υόρκη. Στις προηγούμενες, όμως, και στις επόμενες σελίδες του «Αρχείου» δημοσιεύονται επιστολές που αντήλλαξαν ο Κων. Τσάτσος με τον Κων. Καραμανλή, όπου καθαρά γίνεται λόγος το 1966 και στις αρχές του 1967 για λύση δικτατορίας.
Σε μακρά επιστολή του προς τον Κων. Τσάτσο, ο Κων. Καραμανλής έγραψε στις 10 Μαΐου 1966: «Χωρίς να σχολιάσω τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν από τριετίας εις τον τόπον μας και τα οποία αποτελούν σαφή συμπτώματα εθνικής κρίσεως, θα συνεβούλευα εις γενικάς γραμμάς: Να σχηματισθεί κυβέρνησις από ικανά και κατάλληλα διά την περίπτωσιν πρόσωπα, η οποία να εξουσιοδοτηθεί από την Βουλήν ή, της Βουλής αρνουμένης, από τον βασιλέα, όπως ασκούσα εκτάκτους εξουσίας και εντός ευλόγου χρόνου: 1) Προβεί εις τολμηράν αναθεώρησιν του Συντάγματος (...)». Στη συνέχεια απαριθμούσε τι έπρεπε να κάνει αυτή η κυβέρνηση, πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Κων. Τσάτσος σημείωνε («Αρχείο», τόμος 6ος, σελ. 219 και επόμ.): «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα -(λέω ..."γούμεθα", διότι ασπάζομαι -μαζί με μυριάδες άλλους- ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου). Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν -ίσως ενός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι' ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».
Στην απάντησή του (στις 26 Οκτωβρίου 1966) ο Κων. Καραμανλής αναφέρει: «Φοβούμαι ότι εις το σημείον που έφτασαν τα πράγματα, δεν αποκλείεται να οδηγηθείτε, χωρίς να το θέλετε, σε κάποιο είδος παρεκτροπής (...). Εχει δημιουργηθεί κρίσις νομιμότητος, εφ' όσον καλώς ή κακώς πιστεύεται, ότι η επικράτησις ωρισμένης πολιτικής παρατάξεως (σ.σ. εννοούσε την Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου) θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπήν των πάντων. Υπό τας συνθήκας όμως αυτάς, όπως το λέγει η λογική και το διδάσκει η Ιστορία, ομαλή δημοκρατική εξέλιξις αποκλείεται. Γιατί είναι φυσικόν ν' αντιδράσουν, πριν παραδοθούν, και το καθεστώς και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι απειλούνται. Τούτου δοθέντος, θα πρέπει η εκτροπή αυτή να προληφθεί. Ή, αν επιχειρηθεί, να χειραγωγηθεί, τόσον από απόψεως διαδικασίας, όσον και από απόψεως σκοπών, για να μην αποβεί συμφορά στον τόπον. Θα πρέπει, δηλαδή να είναι σχετικώς νομιμότυπος, κάπως ελεγχομένη και να έχει ως σκοπόν την ανασύνταξιν της δημοκρατίας που, για πολλούς λόγους, είναι επισφαλής στον τόπον μας». Και για το ενδεχόμενο επανόδου του, σημείωνε: «Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθειές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Αν γυρίσω χωρίς αυτές ή θα φύγω και πάλι ή θα καταλήξω σε δικτατορία».
Το θέμα της εκτροπής το έθεσε ο Κων. Καραμανλής και στον Δημ. Μπίτσιο, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου του 1966. Διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο ο Καραμανλής, ότι αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο Παπανδρέου θα πολιτευθεί νομιμοφρόνως μετά τας εκλογάς «να προχωρήσετε προς εκλογάς», αλλά «εάν τούτο αποκλείεται, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ίσως η λύσις της εκτροπής». Ο Κων. Καραμανλής, ωστόσο, απέκρουσε πρόταση του Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή την ευθύνη εκτροπής. Σε ερώτηση του Δ. Μπίτσιου, ο οποίος τον επισκέφθηκε και πάλι στις 10 Μαρτίου 1967, ποιος «θα ηδύνατο να αναλάβει μίαν τοιαύτην αποστολήν», απάντησε: «Προχείρως θα μπορούσα να υποδείξω τον συνδυασμόν Μαρκεζίνης - Τσακαλώτος, εφ' όσον θα μας έπειθαν ότι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας παρομοίαν αποστολήν».
Εμεινε μετά την αποστασία του 1965, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, απροστάτευτη η Δημοκρατία. Το Παλάτι, ο Κων. Καραμανλής, ο κύριος κορμός της Δεξιάς -με εξαίρεση τον Παναγ. Κανελλόπουλο- η Ουάσιγκτον, το παρακράτος, δεν ήθελαν προσφυγή σε εκλογές, αλλά λύση δικτατορίας. Τον βασιλιά με τους στρατηγούς τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή. Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να μένουν κλειστά τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι φάκελοι της αποστασίας και της δικτατορίας.
ENET

19 σχόλια:

  1. πριν απο το κιασσο των συνταγματαρχων ειχε προηγηθει το συνταγματικο πραξικοπημα του βασιλια με το θεμα του υπουργειου αμυνας.
    οι αμερικανοι ηθελαν παση θυσια να ανατρεψουν τον μακαριο λογω της φιλοαριστερης του πολιτικης.
    οι τουρκοι δηλωσαν αδυναμια λογω του οτι τοτε ηταν μειοψηφια αλλα και λογω της παρουσιας της ελληνικης μεραρχιας στο νησι.
    επρεπε επομενως να συμφωνηση στο θεμα αυτο μια ελληνικη κυβερνηση,και οταν ο γερος της δημοκρατιας αρνηθηκε στον τζονσον τοτε αρχισαν τα παρατραγουδα,ακυβερνησια, σαμποταζ στον εβρο και ολα τα γνωστα.
    ας μην ξεχναμε οτι η πρωτη πραξη της χουντας ηταν η αποχωρηση της μεραρχιας, και η τελευταια πριν ...παραδωση την εξουσια ξανα στους πολιτικους, το πραξικοπημα.
    βαλαμε μυαλο?
    αμφιβαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 2:52
    Γιατί ζητειται λοχίας, για να χάσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο ή να παθουμε καμια άλλη εθνική τραγωδία;
    Τί άλλο θα έπρεπε να πάθουμε για να καταλάβουμε ότι τη χούντα μας την φόρεσαν καπέλο εκείνοι που επιβουλεύονται το μέλλον του ελληνισμού, για να χάσουμε την Κύπρο;
    Ειλικρινά λυπάμαι για το σχόλιό σου.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΧΙΑΣ
    εαν η ανικανοτητα και η ασυδωσια του σημερινου πολιτικου μας συστηματος σε εκανε να ζητας...λοχια...τοτε δοκιμασε να τον βρεις στις ...καλπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι άλλο χρειάζεται να καταλάβουμε ότι χρειαζόταν κάποιος να αποσύρει την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο; Αυτή ήταν όλη κι όλη η αποστολή της χούντας. Να αποδυναμώσει την άμυνα της νήσου και τα γνωστά. Ίσως τελικά ο Ιωαννίδης να προσπάθησε να περισώσει ό,τι ήταν δυνατόν να περισωθεί μετά την προδοτική απόσυρση της μεραρχίας αλλά ήταν κι αυτός αφελής και έδρασε χοντροκομένα, μπακαλίστικα. Άλλο όμως προδότης και άλλο αφελής. Ίσως...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μας...χαιρετάς ρε Βίκτωρα Νέττα.
    Ο ανένδοτος του Γέρου τάχαμου της δημοκρατίας, δεν ευθύνεται γιά τίποτα ε;
    Ζήτω η Δημοκρατία φωνάζαμε οι του Κέντρου.
    Ζήτω η Δημοκρτατία φωνάζανε οι της ΕΡΕ.
    Που ήταν τελικά η δημοκρατία Βίκτωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 21 Απρίλιος 2009 2:51 μμ
    Ανώνυμος είπε...
    "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΧΙΑΣ"

    Φίλε ανώνυμε είναι δύσκολο να βρεθεί λοχίας που να αναγνωριστεί από άλλα κράτη.
    Αυτό που χρειάζεται είναι 10 - 20 άτομα που να μην λογαριάζουν το πολιτικό κόστος.
    Να τραβάνε μπροστά και ας είναι σε μας τους βολεμένους δυσάρεστοι..
    Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι.
    Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βάλει με συνδικαλιστές. Θα θυμάσαι ότι μέχρι και οι συνταγματάρχες στην ΟΤΟΕ έκαναν πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εναν Καποδίστρια χρειαζόμαστε, αλλά μπορείς να βρείς ένα πολιτικό που να μοιράσει όλη του τη περιουσία στην πατρίδα του;
    Και αυτός μόλις τα έβαλε με τους προύχοντες σκοτώθηκε και μάλιστα από μια οικογένεια που πρόσφερε πολλά στην Επανάσταση, και άιμα και χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτός είναι ο... εθνάρχης Καραμανλής, με το έργο της εισδοχής στην Κοινότητα. Αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως, για γεωπολιτικούς λόγους. Μέχρι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το είχε καταλάβει.

    Ο... εθνάρχης Τριανταφυλλίδης κοίταγε τον εαυτό του. Είχε πάρει τηλέφωνο τον Κωνσταντίνο και του έλεγε πως μόλις φτάσει Ελλάδα, θα τον καλέσει. Ακόμη τον καλεί.

    Constantine had one more chance to show his mettle, in 1974, when the military regime disintegrated during the Turkish invasion of Cyprus and former prime minister Karamanlis was asked back to form a government. "Karamanlis called me from Paris, absolutely hysterical, asking me what he should do," Constantine revealed. "I said, 'Look, the most important thing for you to do is to calm down and find a plane and go back to Greece, because we are on the verge of war with Turkey. The colonels have collapsed; we need to have a serious, proper, sensible government to take over.' He said, 'I'll think about it and I'll call you back.' He did call me back and said, 'Sir'-he was now quite calm-'I have not said anything on the issue of the monarchy to the colonels on the telephone, because it's obvious the last thing they want is the king back. I will wait until I get into the country, and then I will issue the statement to them to swear my allegiance to the head of state.'.....And I said to him, 'That's fine.' He said, 'Would you please wait by the telephone, sir, and as soon as I get into the country, I'll call you to come back.' And I'm still waiting."

    http://www.angelfire.com/celeb/millers/kingconvf.html

    Συνέντευξη στο Vanity Fair (1995).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://archive.enet.gr/online/online_obj?pid=138&tp=T&id=27791508

    Κατά την άποψη του Κων. Καραμανλή, όπως την διατύπωσε σε επιστολή του την 1η Μαρτίου 1968 προς τον Κων. Παπακωνσταντίνου, την «λεγομένη Δεξιά» συνέθεταν «Στέμμα, Στρατός, Πολιτική Ηγεσία, ιθύνουσα τάξις, Τύπος» (σημ.: για τον λαό ούτε καν λόγος!). Αυτοί λοιπόν οι παράγοντες της Δεξιάς δεν ήθελαν να γίνουν εκλογές πριν «εξουθενωθεί» ο Γ. Παπανδρέου, ώστε να μην μπορεί να επανέλθει στην εξουσία. Ο Κων. Καραμανλής σε επιστολή του προς τον Παναγιώτη Πιπινέλλη έγραφε στις 23 Νοεμβρίου 1966: «Ο Παπανδρέου, ύστερα από όσα έκανε, θα έπρεπε να είναι πολιτικώς εξουθενωμένος. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ακόμη επικίνδυνος αποδεικνύει ότι δεν χτυπήθηκε όταν και όπου έπρεπε» («Αρχείο», τόμος 6ος, σελ. 240). Στην ουσία το πρόβλημα δεν ήταν ο Παπανδρέου, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που επί τρία χρόνια βρισκόταν στους δρόμους υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία την οποία ανέτρεψε το ιουλιανό βασιλικό πραξικόπημα το 1965. Οι εκλογές θα δικαίωναν αυτόν τον αγώνα του λαού. Αυτό ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν οι παράγοντες της Δεξιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    Το γεγονός και μόνον ότι σήμερα κάποιος (νέος, εικάζω) ζητά "ΛΟΧΙΑ", δείχνει την πλήρη χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος 35 χρόνια μετά την εγκαθίδρυσή του.

    "Ζήτησέ τον στις κάλπες", λέει κάποιος. Πώς; Αφού ψηφίζεις ανάμεσα σε ορισμένους υποψήφιους που έχουν ορίσει τα κόμματα. Ας πούμε ότι άνθρωπος καθ' όλα άξιος και χρηστός θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα κοινά. Πώς θα το κάνει, αν δεν τον δεχτεί κάποιο κόμμα κι αν ο αρχηγός του (αρχή ενός ανδρός ουσιαστικά) δεν τον βάλει στο ψηφοδέλτιο; Ανεξάρτητος; Σχεδόν αδύνατον.
    Άρα, δεν είναι απολύτως σωστό το ότι ο "κυρίαρχος" λαός ευθύνεται γι αυτούς που τον κυβερνούν, διότι το σύστημα φροντίζει να μην είναι κυρίαρχος και να εξασφαλίζει την οικογενειοκρατία και το παρελκόμενό της, την φαυλοκρατία.
    Επί 35 χρόνια ο τόπος είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα και την λάσπη, την εθνική μειοδοσία και το εξευτελισμό, επειδή τρεις οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα. Για ποια "δημοκρατία" μιλάμε;

    Εννοείται ότι δεν εισηγούμαι την λύση του "ΛΟΧΙΑ", διότι τίποτε δεν μου διασφαλίζει ότι κι αυτός δεν θα είναι ο ίδιος και μάλιστα χειρότερος, μιας και δεν θα μπορώ να του ασκώ και κριτική. Όμως και τώρα που μπορώ να αντιπολιτεύομαι σαν πολίτης, δεν βλέπω να αλλάζει τίποτε. Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο; Ιδού το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστά ο Γέρος της Δημοκρατιας ήταν σαλτιμπάγκος της πολιτικής ζωής ο οποίος ορκιστηκε υπο την προστασία των αγγλικών όπλων.
    Η Δεξιά στα όρια ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΎ
    Οι βασιλείς ξένοι , πιόνια των Δυναμεων που τους εγκατέστησαν.
    Η Αριστερά εγκλωβισμένη στα διλλήματα , στην παρωχημένη ιδεολογία της.
    Το εθνος και ο λαός διχασμένος.
    Δεν μαθαμε τιποτα σαν Λαός απο την ιστορία.
    Κοιτάμε το ΑΙΓΑΙΟ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ και ξεχνούμε πώς φθάσαμε ως εδώ.
    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαββα,

    Θα πρεπει να 'χεις αντιληφθη οτι πολλες φορες στα σχολια μου μιλαω μεταφορικα και αρκετες φορες προσθετω σαρκασμο.
    Την "αγγελια μου, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΧΙΑΣ" δεν την δημοσιευσα στα ΝΕΑ η στην Ελευθεροτυπια, που πολυ πιθανον να την αρνουνταν. Την δημοσιευσα στην ιστοσελιδα σου και προς τιμην σου, οσο κι αν διαφωνεις, την αναρτησες.
    Πιθανον να μην βρισκομαι στα πραγματα οπως εσυ και πολλοι αλλοι, αλλα μετα λυπης μου βλεπω την αθλια κατασταση που εχει περιελθη η Πατριδα μας και ανυσηχω. Δεν ειναι υποχρεωτικο ο "Λοχιας" ναναι στρατιωτικος.
    Αλλα ειναι αναγκαιο ο "Λοχιας" ναχει πυγμη και σιδερενια θεληση και πανω απ ολα ο "Λοχιας" πρεπει να αγαπη την Ελλαδα πολυ περισσοτερο απ οτι αγαπαη τον εαυτον του. Καποιος με παρετρυνε να τον ψαξω στις καλπες. Υπαρχει; Σε ποιον λες να δωσουμε τις "σαρδελλες";

    Οπως εχεις διαπιστωσει κατηγορω και οχι ανευ λογου, τους Εβραιοσιωνιστας.
    Αλλα για ενα πραγμα τους βγαζω το καπελο. Τα δινουν ολα για το Ισραηλ τους και ιδιως ΑΥΤΟΙ της διασπορας. Οπου κι αν ζουν εχουν στο νου και στην καρδια τους το Ισραηλ. Εχουν καταφερει, και αποδεδειγμενα, κυβερνουν την Αμερικη και οχι μονον. Σε αντιθεση με την δικη μας Διασπορα (και το λεω αυτο με απολυτη ειλικρεινια και βαθυτατη λυπη) που ειναι ολο "φρου-φρου κι αρωματα". Σου τονιζω οτι αν ειχαμε το ενα τριτο της πολιτικης δυναμης που εχουν οι Εβραιοι στην Αμερικη, η Κωνσταντινουπολις θαταν παλι δικια μας χωρις να πεση ουτε μια μπουνια. Θυμησου αυτο που σου λεω. Κι ας ελθη αν θελει να το αμφισβητηση κανενας.

    Φιλικα,
    Ανωνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε 7:48
    ο Ελληνισμός και η Ελλάδα δεν έχουμε όραμα. Όταν αποκτήσουμε τότε ίσως αλλάξουν τα πράγματα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους Χρόνια Καλά ...
    Ζητείται λοχίας , κοιτάξτες στις κάλπες, ζητείται όραμα....Ιδέες και απόψεις από ανθρώπους που σίγουρα δεν έιναι 20 χρονών αλλά πολύ περισσότερο.Ζήσαν ένιωσαν βίωσαν καταστάσεις στην ζωή που ο καθένας τις αξιολόγησε με το δικό του τρόπο κι όμως πίσω από όλα αυτά πίσω από την όποια ιδέα κρύβεται η ψυχή του καθενός.
    Το όραμα η ιδέα το πιστεύω και η πατρίδα θέλουν ψυχή και δυστηχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της άλλοι την πούλησαν και άλλοι την απεμπόλησαν προς ίδιων συμφέρων...ΠΩς η Ελλάδα και ο Ελληνισμός κ. Σάββα να έχει όραμα όταν δεν έχει πρότυπα , δεν έχει στόχους δεν έχει πίστη ψυχή πιστεύω γιατι΄απλά πουλήθηκαν αντί ενός πινακίου φακής στην λαϊκή του παρτακισμού.Γιατί ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΟΧΙΑΣ ζητάς την χούντα του στρατού αυτή που ζείς τώρα είναι πιο ζόρικη γιατί επιβάλλεται στην ψυχή σου και σε σκοτώνει σιγά σιγά .Γιατί ψάχνουμε ένα όραμα που ουσιαστικά κανείς δεν θέλει.Το όραμα θέλει θυσίες ποιος απο όλους είναι έτοιμος να θυσιάσει την βόλεψή τους την καλοπέρασή του και να απώλέσει τα κεκτημένα για ένα καλύτερο αύριο; ΣΤα λόγια όλοι στην πράξη όμως κανείς μας.Ελάχιστοι που προσπαθούν λέγονται είτε τρελοί είτε εθνισκιστές είδε προπαγανδιστές ενός κατεστημένου.Λυπάμαι που το λέω αλλά η Ελλάδα πλέον επέλεξε μέχρι σήμερα τουλάχιστον να είναι απλά ''η Χώρα του Φωτός'' (γιατί αυτό σημαίνει το όνομα Ελλάς οι ρίζες του τουλάχιστον από εκεί ξεκίνησαν) μόνο κατ΄ όνομα κατ' ουσία απλά ζει στην δικτατορία της πλήρους αδιαφορίας για τα πάντα επιζητώντας το καλύτερο αύριο αλλά με θυσία του άλλου και καθήμενη στον καναπέ.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Χριστινιω"

    Aπ' οτι βλεπω και συ ταχεις τα χρονακια σου.
    Νασαι καλα και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    Οραματα μας λεει ο Σαββας. Δικιο εχει. Αλλα τι οραματα ναχουμε. Αν δεν διδαξουμε στα Ελληνοπουλα την Ιστορια μας, την Γλωσσα μας, την Θρησκεια μας τον Πολιτισισμο μας, τις τραγωδιες και τα Ολοκαυτωματα πουχουμε υποστει σαν Εθνος που να βρεθουν τα Οραματα Σαββα; Ποιος να ταχει; Απλως μας εχουν καταντησει, (και αυτος ειναι ο σκοπος τους) μπουζουκοκαταναλωτες.
    Να σταματησω εδω, μη με πει και κανας προοδευτικαριος, Φασιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. bozuk, ciftetel, amane, huzur, aralik ...και άλλα παρόμοια. Αυτός είναι ο Νεοελληνικός πολιτισμός και τα οράματά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΧΑΧΑΧ καλημέρα Ανώνυμε 2:08 ναι ναι τα έχω τα χρονάκια μου 40 συναπτά και πολύ το χαίρομαι ..ΟΣο για το φασίστα θα σου πω κάτι που λέω στα παιδιά μου του Ελληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει αλλά για να μας δει ο ήλιος μόνο αν τον έχεις με τον βούρδουλα πιθανολογείται να βάλει το μυαλό να δουλέψει διότι για το μόνο που δουλεύει τώρα πια στην πλειοψηψία του είναι πως να μη δουλεύει και να δουλεύει εμάς τους άλλους
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Τι άλλο χρειάζεται να καταλάβουμε ότι χρειαζόταν κάποιος να αποσύρει την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο; Αυτή ήταν όλη κι όλη η αποστολή της χούντας. Να αποδυναμώσει την άμυνα της νήσου και τα γνωστά."

    Επειδή ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ να έχω διαβάσει το εν λόγω βιβλίο...διαβάστε το...θα αναθεωρήσετε πολλές απόψεις :)

    http://istorikathemata.blogspot.com/2008/07/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.