25/4/09

Το σχέδιο Ανάν ενταφιάσθηκε τον Απρίλη του 2004, και οι νεκροί δυνάμει λαϊκής απόφασης, δεν ανασταίνονται

Με επικριτική διάθεση απέναντι στο περιεχόμενο των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Ταλάτ, πραγματοποιήθηκε ψες, στο Λήδρα Πάλας, το συλλαλητήριο μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το «όχι» του κυπριακού λαού, στο σχέδιο Ανάν. Τόσο οι κύριοι ομιλητές, Βάσος Λυσσαρίδης και Γεράσιμος Αρσένης, όσο και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων, διαμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν άλλο σχέδιο παρόμοιο με το Ανάν, αλλά ένα σχέδιο που να εμπεριέχει τα στοιχεία της βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Ουσιαστικά «φώναξαν» με νόημα ένα δεύτερο «όχι», στο επόμενο ενδεχόμενο σχέδιο, τονίζοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία για το σχέδιο Ανάν δεν γίνεται σεβαστή όταν συζητούνται πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
Σημειώνεται, επίσης, ότι από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν οι αναφορές για τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος είπε το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ενώ συζητήθηκε έντονα από τους παρευρισκομένους, αλλά και από στελέχη του ΔΗΚΟ, ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα για τη χθεσινή επέτειο, παραλείφθηκε αναφορά στο όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Πάντως, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντρέας Αγγελίδης, «μπορεί απόψε να μην έδωσαν το 'παρών' τους όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά όλα τα κόμματα βρίσκονται εδώ». Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ δεν δέχθηκαν την πρόσκληση των 35 κινήσεων, σωματείων και οργανώσεων από την Κύπρο και την Ελλάδα και δεν παρευρέθησαν επίσημα στο Συλλαλητήριο. Ωστόσο, έδωσαν το «παρών» τους άτομα που πρόσκεινται τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ, όπως οι Δώρος Χριστοδουλίδης και Άκης Αγαπίου της αριστεράς, και οι Ουράνιος Ιωαννίδης και Χρήστος Ρότσας της δεξιάς.
Αρκετοί ήταν και οι πολίτες που χειροκρότησαν στο Λήδρα Πάλας τους ομιλούντες, ενώ οι οργανωμένες ομάδες νέων που δηλώνουν αντι-ομοσπονδιακοί, φώναζαν συνθήματα του τύπου: «Η ομοσπονδία δεν έχει θέση σε χώμα ιερό, που ποτίστηκε με αίμα ελληνικό». Στο τέλος του συλλαλητηρίου, το κοινό έκλεισε συμβολικά το οδόφραγμα.

Βάλαμε μπροστά το κάρο από την άμαξα…
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ελλαδίτη πολιτικού Γεράσιμου Αρσένη: «Εμείς βάλαμε μπροστά το κάρο από την άμαξα». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι δικοινοτικές συζητήσεις δεν νομιμοποιούν τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και να επικρίνει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας, διερωτώμενος: «Πώς είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αποδέχεται να διαπραγματεύεται την ένταξη μιας χώρας, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί την ενιαία πολιτική της;». Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της και δεν πρέπει να δεχθεί να διαπραγματεύεται, εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει πρώτα τις υποχρεώσεις της, τόσο έναντι της Ε.Ε. όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

«Σχέδια βρικόλακες»
Το σχέδιο Ανάν ενταφιάσθηκε τον Απρίλη του 2004, και οι νεκροί δυνάμει λαϊκής απόφασης, δεν ανασταίνονται. Όμως, κάποιοι προσπαθούν να τους αναβιώσουν ως βρικόλακες που και πάλιν μαίνονται και απειλούν, υπογράμμισε ο Βάσος Λυσσαρίδης, αφού πρώτα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Πρόσθεσε πως πρόκειται «για σχέδια βρικόλακες που πλαστογραφούν την ουσία του Κυπριακού», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εμείς θα ανατρέψουμε την πλαστογραφία.
Ο κ. Λυσσαρίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία. Όπως είπε: «Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ίδια πολιτική στην περιοχή με την Τουρκία ως υπέρτατο πληρεξουσιακό περιφερειάρχη. Η επίσκεψη Ομπάμα καταδεικνύει τη συνέχιση της ίδιας αμερικανικής πολιτικής».
SIGMALIVE

2 σχόλια:

  1. Μωρέ ανασταίνονται..... ο ραγιαδισμός και νεκρούς ανασταίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Λιλλήκας δεν ήταν εκεί.
    Γνωρίζει κανείς γιατί;
    Ο Λιλλήκας είναι ο μόνος που μπορεί να ανανεώσει την Κυπριακή Πολιτική Σκηνή συνδυάζοντας τον Εθνικό-Ιστορικό τρόπο σκέψης σε πλήρη εναρμόνιση με την Ευρώπη.

    Όλοι οι άλλοι είναι για κλάματα. Και η Κύπρος έχει τεράστια ανάγκη από κάποια νέα ηγετική μορφή που να ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.