28/4/09

Αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων, 5ος καλύτερος «πελάτης» η Ελλάδα


Κατά 21% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των εξαγωγών και την Ελλάδα την πέμπτη θέση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η πιο σημαντική αλλαγή στο χάρτη του διεθνούς εμπορίου όπλων είναι η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην τρίτη θέση των εισαγωγέων οπλικών συστημάτων από τη 16η που καταλάμβανε την προηγούμενη πενταετία. Πρώτη στις εισαγωγές έρχεται η Κίνα (11% του συνόλου των εισαγωγών), δεύτερη η Ινδία (7%), ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη Νότια Κορέα (6%) στην τέταρτη θέση και την Ελλάδα και το Ισραήλ στην 5η (4%).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού (καθώς ευθύνονται για το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών) ακολουθούμενες από τη Ρωσία (25%), τη Γερμανία (10%), τη Γαλλία (8%) και τη Βρετανία (4%). Εντυπωσιακή είναι η εκτόξευση του όγκου των γερμανικών πωλήσεων την τελευταία δεκαετία, που αυξήθηκαν κατά 70% εξασφαλίζοντας στη Γερμανία το 10% του παγκόσμιου συνόλου. Κι εδώ κάνει ξανά την εμφάνισή του το όνομα της χώρας μας, καθώς το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται για την Ελλάδα και την Τουρκία που αγόρασαν άρματα μάχης Leopard-2Α4 και άδειες κατασκευής υποβρυχίων.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν με ανησυχία την επιστροφή της Μέσης Ανατολής στους κυριότερους εισαγωγείς όπλων -με μια αύξηση 38% την τελευταία πενταετία (κυρίως λόγω των Εμιράτων)- δεδομένου ότι πρόκειται για μια «περιοχή όπου υπάρχουν πολλαπλές πηγές εν δυνάμει συγκρούσεων και περιορισμένη εμπιστοσύνη και διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων». Ο αναλυτής του SIPRI, Πολ Χόλτομ, επισημαίνει ακόμη ότι σε μια περίοδο «που ο κόσμος χρειάζεται λύσεις συνεργασίας για τα παγκόσμια προβλήματα, η ευημερούσα διεθνής αγορά όπλων καταδεικνύει μια κατασπατάληση πόρων που δεν περισσεύουν στη διεθνή κοινότητα».
Ελευθεροτυπία

3 σχόλια:

  1. Ε! Βέβαια είπαμε «Βούτυρο ή κανόνια». Αν λάβουμε υπ’ όψη μας και τα υπόλοιπα άρθρα που κατά καιρούς δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία». Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανένας απ’ αυτούς που θέτουν αυτό το δίλημμα δεν απαντά στο ερώτημα αν έχω βούτυρο πως θα το απολαύσω χωρίς ασφάλεια; Και ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί ότι θα το έχω και την επόμενη μέρα; Δηλαδή η ασφάλεια δεν είναι οικονομικά μετρίσιμο αγαθό που αγοράζεται με χρήματα; Ας πούμε στο Σουδάν υπάρχουν σχεδόν μηδενικές αμυντικές δαπάνες… Άραγε εκεί το βούτυρο τρέχει στους δρόμους και όλοι είναι πλούσιοι; Εκτός πια κι αν πάρουμε συλλογικά την απόφαση να παραχωρήσουμε την επιμέλεια της ασφάλειάς μας σε κάποιο «μεγάλο αδελφό» και εμείς μέσα στην καλή χαρά δεν θα κατασπαταλούμε τους πόρους μας για να παίρνουμε τα κακά όπλα που σκοτώνουν κιόλας.
    Εκεί αποσκοπούν όλα αυτά τα γλυκερά; Γιατί δεν το λένε ευθέως να ξέρουμε τι διαλέγουμε;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και η ελευθεροτυπία ειναι "ειδική" περιπτωση εφημερίδας που δεν έχει νόημα να καταλογιζεις ευθύνες, εχει νόημα να καταλογισουμε ευθυνες στον μέσο αναγνωστη του ιστιολογίου αυτού, αν πιστευει οτι οι υψηλές δαπάνες έχουν να κανουν, απλα με αγορες όπλων. Στην χωρα μας οι ΕΔ, ειναι ενας ακομα μηχανισμός καταπολέμησης της ανεργίας (μαζι με την αστυνομία και τον υπόλοιπο δημοσιο τομέα). Αν το ηξερε αυτο η "Ε" δεν θα τολμουσε να θιξει τις δαπάνες αυτές, μια και θα επληταν τους εργαζομένους.

    Μια ουδετερη σκοπιά για τις δαπάνες αυτές.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_04/01/2007_210989

    Τα ποσά πάνε κυριως στα μισθολόγια των ΕΔ, στον υπερπληθυσμό των αξιωματικών/υπαξ, και στις μεραρχίες των παρατρεχάμενων.

    Τοσο απλά. Και δυστηχώς έχω την εντυπωση οτι ιστορικά, αποτελεσματικός ειναι ο στρατός που αποτελειται απο ελευθερους πολιτες, με εθνικο φρονημα, και οχι απο πληθυσμους που απλα έχουν συνηθίσει να σιτιζονται απο τα κονδυλια της αμυνας (απλα να σημειωσω εδω τις εξαιρεσεις των ομαδων εκεινων που οι συνθήκες τους κρατουν μαχιμους, και το φρονημά τους ειναι αναλογο. Για να πω την αληθεια εχω καιρο να πέσω πάνω σε αξιωματικό - μη δημοσιο υπάληλο, αλλα πάντα υπαρχουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που η κυκλοφορία των φυλλάδων γενικώς έχει πέσει και προσπαθούν να επιβιώσουν με DVD κλπ. άρα μάλλον δεν μπορεί να επηρεάσει πολλούς η συγκεκριμένη πάλαι ποτέ αξιόλογη εφημερίδα. Στους αναγνώστες όμως του ιστολογίου μεταξύ πολλών άλλων αποριών υπάρχει και αυτή του, τι τα κάνουμε τα όπλα αφού δεν προβάλλουμε-προτάσουμε την ισχύ τους.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.