1/4/09

Σοβαρή πτώση των εξαγωγών προβληματίζει την Τουρκία


του Σάββα Καλεντερίδη
ο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία και οι παροχές που έκανε η κυβέρνηση Ερντογάν για να μειώση την πτώση των ποσοστών του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, είναι γεγονός ότι δεν έκαναν αρκούντως αισθητή την παρουσία της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή των Τούρκων.
Υπό αυτή την άποψη, η επόμενη των εκλογών, βρίσκει την κυβέρνηση Ερντογάν αντιμέτωπη με δυο σοβαρά ζητήματα. Την πτώση των δικών της ποσοστών και την αύξηση των ποσοστών των Κούρδων και μάλιστα του ΡΚΚ, το οποίο σημειωτέον σάρωσε στις κουρδικές περιοχές, ενισχύοντας τη θέση του εν όψει του Πανκουρδικού Συνεδρίου που πρόκειται να γίνει τις επόμενες βδομάδες στην Ερμπίλ και την οικονομική κρίση, που όπως προαναφέρθηκε, προσπάθησε να την "απωθήσει" χρονικά λόγω την εκλογών.
Οι εκλογές, όμως, πέρασαν και οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με ενδεικτικό το δείκτη των εξαγωγών, που συνεχίζει τη ραγδαία καθοδική του πορεία για έκτο μήνα.
Με βάση τα στειχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Εξαγωγέων Τουρκίας (Türkiye İhracatçılar Meclisi, TİM), οι εξαγωγές το Μάρτιο του 2009 έχουν μειωθεί σε ποσοστό 34,92 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, φθάνοντας τα 7 δις 127 εκατ. δολάρια. Ο πρόεδρος της TİM, Mehmet Büyükekşi, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Αϊδίνι, εξέφρασε την ελπίδα η πτώση να συνεχιστεί με μειούμενους ρυθμούς. Ο Büyükekşi ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η κινητικότητα στις διεθνείς αγορές θα επανέλθει μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ δήλωσε επίσης ότι αναμένει τα αποτελέσματα της συνόδου των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών (G-20) για να προβεί σε περαιτέρω εκτιμήσεις.
Επίσης, ο πρόεδρος των Τούρκων εξαγωγέων δήλωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ε.Ε. μειώνονται ανησυχητικά τα δυο τελευταία χρόνια, πρωτού ακόμα εμφανιστεί η διεθνής οικονομική ρκίση.
Πηγή: YENİ ŞAFAK

2 σχόλια:

  1. Μετά τις δημοτικές εκλογές στη γείτονα, όπου το κόμμα του κ. Ερντογάν έλαβε τα χαμηλότερα ποσοστά από το 2002, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της οικονομίας, αναμένεται επίσπευση των διαπραγματεύσεων της τουρκικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ με στόχο την εξασφάλιση δανείου που θα συντελέσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις αγορές της Τουρκίας.

    Να δούμε πως όλα αυτα θα φανούν στο πολιτικό επίπεδο γιατί ξέρουμε καλά τι σημαίνει ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως στην Ελλάδα δεν ξέρω αν έπεσαν οι εξαγωγές τους, δεν ξέρω τα στατιστικά, αλλά έτσι "με το μάτι" δεν μου φαίνεται κάτι τέτοιο γιατί οι τούρκικες νταλίκες κάνουν παρέλαση στους δρόμους των Ελληνικών πόλεων, στις αγορές και στα εμπορικά κέντρα.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.