18/4/09

Ισραηλινά σχέδια για επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις


Ενδεχόμενο ωρών είναι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times μία οργανωμένη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση τού δώσει το πράσινο φως, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές.
«Το Ισραήλ θέλει να είναι σίγουρο ότι εάν δώσει το πράσινο φως στο στρατό του, αυτός θα μπορεί να πλήξει το Ιράν σε μερικές ημέρες ή σε μερικές ώρες. Ετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για αυτό το ενδεχόμενο. Το μήνυμα προς το Ιράν είναι ότι η απειλή δεν είναι μόνο λεκτική», τόνισε ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Ανάμεσα στα μέτρα προετοιμασίας είναι η απόκτηση τριών αεροσκαφών ραντάρ Awacs που επιδιώκει το Ισραήλ, αλλά και οι στρατιωτικές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο που θέλει να πραγματοποιήσει για να προετοιμάσει τον πληθυσμό για τυχόν αντίποινα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πάνω από δέκα στόχοι πρέπει να πληγούν στο Ιράν. Οι θέσεις-στόχοι περιλαμβάνουν τη Νατάνζ όπου βρίσκονται χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, το Ισπαχάν και το Αράκ όπου το Ιράν κατασκευάζει αντιδραστήρα βαρέος ύδατος.

Αχμαντινεντζάντ: Καμία χώρα δε θα τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Τεχεράνη ότι καμία χώρα δε θα τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν.
«Με τη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει το Ιράν, καμία χώρα δε θα τολμήσει να τού επιτεθεί ούτε καν να το απειλήσει», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας του Στρατού.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ιρανός πρόεδρος μετά τη νέα φημολογία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επιτεθεί στο Ιράν για να εμποδίσει τις προσπάθειές του να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Ο ισραηλινός πρόεδρος απέρριψε τις φήμες αυτές και τόνισε ότι δεν εξετάζεται η στρατιωτική λύση όσον αφορά το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει καταστεί μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή και δεν θα υποκύψει σε εκφοβισμούς όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.