2/4/09

Τουρκία: Σε βαθύ τέλμα κυβέρνηση και οικονομία


ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη αλλά σαφής. "Πήραμε το μήνυμα" τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι διόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, κατά τις οποίες το κυβερνών AKP διατήρησε μεν τη πρωτιά, αλλά έχασε σημαντικό έδαφος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002. Όμως, το πρόβλημα για τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι στενά, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια πηγάζει από την οικονομική δυσπραγία, που αντί να βελτιωθεί πιθανότατα θα χειροτερέψει.
Τα χθεσινά στοιχεία για τη πορεία των τουρκικών ρυθμών ανάπτυξης ήρθαν απλά να σφραγίσουν την εικόνα που γνωρίζουν καλά στη καθημερινότητα τους οι Τούρκοι πολίτες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η οικονομία παρουσίασε δραματική υποχώρηση σε ποσοστό 6,2%(!) σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 5,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και την οριακή άνοδο ύψους 1,2% που είχε σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο. Με τον τρόπο αυτό η χρονιά συνολικά έκλεισε στο 1,1%, σε σχέση με το 4,7% του 2007, και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2009 θα επιβεβαιώσουν το βαθύ τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί η γειτονική μας οικονομία.
Η είδηση της πρώτης κάμψης της τουρκικής οικονομίας εδώ και μία επταετία επιβάρυνε το κλίμα για τη κυβέρνηση Ερντογάν. Και βέβαια ενέτεινε την ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών διεκόπησαν τον Ιανουάριο εν μέσω διαφωνιών για τους φορολογικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα επίπεδα των δαπανών, καθώς η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αντιλαϊκές περικοπές ειδικά εν όψει των δημοτικών εκλογών. Όμως, το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο ως προς την απαίτηση του για ένα νέο, μειωμένο πλάνο δαπανών. Η δε, αναμενόμενη περαιτέρω επιβάρυνση των μακροοικονομικών στοιχείων θα εντείνει την πίεση προς τη κυβέρνηση να υποχωρήσει, εξασφαλίζοντας τη πολύτιμη οικονομική βοήθεια του διεθνούς οργανισμού.
"Τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου ήταν απλά το πρώτο από μια σειρά αρνητικά νούμερα. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου θα είναι πολύ χειρότερα, πιθανότατα με κάμψη άνω του 9% και η κακή αυτή εικόνα θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο" υποστήριξε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Ινάν Ντεμίρ της Finansbank AS. Πραγματικά οι προβλέψεις των περισσότερων διεθνών οίκων κάνουν λόγο για υποχώρηση της τουρκικής οικονομίας κατά 9% με 10% κατά το πρώτο τρίμηνο.
Το σύνολο, άλλωστε, των επιμέρους στοιχείων συνηγορούν προς τη κατεύθυνση αυτή. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 12,6% το τέταρτο τρίμηνο και κατέρρευσε σε ποσοστό 21,3% τον Ιανουάριο, που είναι και το χειρότερο νούμερο που έχει καταγράψει ποτέ ο δείκτης. Οι εξαγωγές έχουν παγώσει, οι επενδύσεις επίσης, ενώ τα επίπεδα καταναλωτικών δαπανών συρρικνώνονται συνεχώς αντανακλώντας τη διολίσθηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο σημείο από το 2003. Όσον αφορά στην ανεργία, ο δείκτης εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο στο 13,6%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών, και μεταφράζεται σε 3,274 εκατομμύρια ανέργους.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από την International Investors Association, ήτοι την τουρκική ένωση ξένων επενδυτών, έδειξε ότι το 73% των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα θεωρούν ότι η οικονομική σταθερότητας της χώρας θα επιβαρυνθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Επίσης έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία περιμένει από τη κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός πακέτου ώθησης της οικονομίας, αλλά και να υπογράψει άμεσα τη συμφωνία δανειοδότησης της από το ΔΝΤ.
Το δημοσιονομικό πλάνο της κυβέρνησης βασίζεται σε προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για το 2009. Όμως, το σύνολο των αναλυτών θεωρεί το ποσοστό αυτό ανέφικτο, με το ΔΝΤ να προβλέπει κάμψη κατά 1,5%, και τη Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για υποχώρηση σε ποσοστό 2%. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας, κατά τη τελευταία συνεδρίαση της, παραδέχτηκε ότι η οικονομική κρίση θα ενταθεί και ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει. Μάλιστα, στα πρακτικά της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκαν χθες, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της τράπεζας να συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης χαλάρωσης του κόστους δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει ήδη τα επιτόκια πέντε φορές, συνολικά κατά 625 μονάδες βάσης από το περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 10,50%. Κίνηση που τουλάχιστον διευκολύνεται από την διολίσθηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Φεβρουάριο υποχώρησε στο 7,7%, που είναι το μικρότερο ποσοστό εδώ και ενάμισι χρόνο, και αναμένεται να πέσει έως και στο 7,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

4 σχόλια:

  1. Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια πεπραγμένων του στο Κυπριακό, όπως:
    1. Η αποενοχοποίηση και διεθνής επιβράβευση της Τουρκίας, συνεχιζόμενης της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου. «Χωρίς να αποσύρει ούτ’ ένα μεχμετζίκ και χωρίς να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφους στην Κύπρο», όπως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και ο κ. Γκιουλ, υπερηφανεύονται δημοσίως.
    2. Η ατιμώρητη εμπέδωση, για άλλα εφτά χρόνια, της κατοχής και των «θεσμών» της, στα βόρεια εδάφη της Κύπρου και στις διόδους για τους νομοταγείς στον Αττίλα Ελληνοκύπριους χρήστες τους, συνεχίζοντας, χωρίς το παραμικρό κόστος, τη βίαιη κατάλυση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    3. Η μαζική επέκταση της λεηλασίας, οικοδόμησης και μεταπώλησης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, σε ένα πρωτοφανές όργιο, σε σύγκριση με τις περιόδους των προηγούμενων Τούρκων πρωθυπουργών.
    4. Η πολλαπλάσια ανάπτυξη του διαπραττόμενου εγκλήματος πολέμου, του μαζικού τουρκικού εποικισμού της Κύπρου.
    5. Η επιδρομική δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, προς απαγόρευση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Μ Ε Τ Α ΑΠΟ τον κεμαλιστή πρωθυπουργό της εισβολής του 1974 Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο ισλαμιστής Ερντογάν δικαιούται πλέον να περηφανεύεται ως τροπαιούχος! Λ.ΜΑΥΡΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Aυτα είναι τα επιτευγματα του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς και η χώρα μας δεν θα έχει διαφορετική πορεία, κρίνοντας από την βιομηχανική παραγωγή που σημειώνει ανάλογη πτώση. Όσο για την οικοδομή και τον τουρισμό….
    Η Τουρκία έχει έναν δυναμισμό που θα την κάνει πραγματικά περιφερειακή υπερδύναμη, και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό θα ήταν στις αναλύσεις μας όταν παίρνουμε τα χειρότερα δυνατά σενάρια για την δική μας πλευρά επίσης να κάνουμε και την παραδοχή ότι αυτό ακριβώς είναι. Δηλαδή ότι είναι απλώς σενάρια γιατί η «πραγματιστική» ανάλυση πολλές φορές ελάχιστα απέχει από τον μηδενισμό. Σε όλα θέλει μια ισορροπία. Ο όποιος δυναμισμός της Τουρκίας υπάρχει, υπάρχει σε μια μεγάλη χώρα που δεν πέρασε τις φουρτούνες της δικής μας χώρας και ο όποιος δυναμισμός ακόμα στηρίζεται στο χαμηλό μεροκάματο όπως ήταν η Ελλάδα πριν 20 χρόνια. Ποιος προσθέτει στις αναλύσεις του π.χ. όλη την δεκαετία του ’40 που για την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν από τα μέσα και μετά, μια δεκαετία ανασυγκρότησης ενώ για την Ελλάδα ήταν ένα συνεχές αιματοκύλισμα; Ποιος κάνοντας τις αναλύσεις του και βγάζοντας τα συμπεράσματά του για τον δυναμισμό της Τουρκίας συνυπολογίζει την απόσταση που χώριζε την Ελλάδα του 1959 απ’ τις Ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρομαι στο επίπεδο ζωής του τότε Έλληνα; Αν λοιπόν κάποιος λάμβανε υπ’ όψιν του τα δεδομένα αυτά τότε θα ήταν σίγουρος για την ικανότητα και τον δυναμισμό του Έλληνα και στο μέλλον. Αλλά ακριβώς η ιδιαιτερότητα που έχουμε να κρίνουμε κάθε τι ακόμα πολλές φορές και άδικα, μας έκανε αυτούς που είμαστε και δεν μπορεί να αλλάξει. Αντίθετα αυτό δεν υπάρχει στον μέσο Τούρκο που δεν υπάρχει περίπτωση να κρίνει τόσο αυστηρά το κράτος του και τις αποφάσεις των πολιτικών του. Ακόμα όμως και αυτό το στοιχείο του έλληνα είναι στοιχείο δυναμικότητας και όχι στασιμότητας. Ας μην κοιτάμε λοιπόν κα ισοφαρίζουμε κάθε αρνητικό τουρκικό δείκτη, και υπάρχουν πολλοί τελευταία, με κάποιους αρνητικούς ελληνικούς δείκτες. Ας μην κάνουμε συγκρίσεις αυτού του είδους. Πρότυπό μας δεν είναι η Τουρκία. Υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα που είναι πολύ κοντύτερα στην δικιά μας κοινωνική και οικονομική δομή. Ας κοιτάξουμε πως θα κάνουμε την δική μας χώρα όπως την θέλουμε αλλά φυσικά ταυτόχρονα επειδή εκ των πραγμάτων υπάρχει ανταγωνισμός ας δούμε και ποιες αδυναμίες της άλλης πλευράς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και στον οικονομικό τομέα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη στεναχωριέσαι μπρε ερντιγάν. Θα έρθει το αράπογλου να χώσει καμμιά δεκαριά δις ευρώ να αγοράσει καμμιά τουρκική τράπεζα ακόμα να σε βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.