8/4/09

Εντονο ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας - Συρίας


Σημαντικά τα οφέλη και για τις δύο χώρες
Το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Συρίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Συρίας με τα λιμάνια του Βόλου της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, εισέπραξε ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βλάχος στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που έκανε στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Εντονο ενδιαφέρον
Ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας δρ. Υ. Badr εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Ένωση για τη Μεσόγειο» και ζήτησε από την ελληνική πλευρά την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών λιμένων στη διοίκηση λιμένων και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Επίσης εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η διασύνδεση των λιμένων της Συρίας με το λιμένα του Βόλου για την προώθηση προϊόντων από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντική και δύναται να υλοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω μελέτης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Ταρτούς και στη Λαττάκεια όπου και υπήρξαν συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή Συριακών Λιμένων, Ναύαρχο Ghazi Hamdan, με τις διοικήσεις των λιμένων Ταρτούς και Λαττάκειας καθώς και με εκπροσώπους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Συρίας που εδρεύει στη Λαττάκεια.
Οι εκπρόσωποι της Συριακής πλευράς εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την απευθείας σύνδεση των λιμένων της χώρας τους με το λιμένα του Βόλου καθώς και την επιθυμία τους να επισκεφθούν το Βόλο προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρονται για την ανάπτυξη και την αποτελεσματική σύνδεση των δύο χωρών.
Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Αραβικής Τράπεζας της Συρίας ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της θαλάσσιας σύνδεσης Βόλου Ταρτούς, και ο οποίος διατύπωσε την πρόταση για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα αναδεικνύει τη βιωσιμότητα της συνδέσεως λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη διεθνή συγκυρία.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας προοπτικής είναι εξαιρετικής σημασίας αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Συρία αποτελεί βασική πύλη εισόδου φορτίων τα οποία προορίζονται για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.
Η θαλάσσια σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών θα αποφέρει επίσης σπουδαία οφέλη για τους Ελληνικούς λιμένες με την ανάδειξή τους σε βασικούς μεταφορικούς κόμβους για την εξυπηρέτηση φορτίων με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα και τη Μέση Ανατολή αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, η θαλάσσια σύνδεση των δύο χωρών θα δώσει τη δυνατότητα προώθησης με ευνοϊκούς όρους ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Προς τη Μ. Θάλασσα
Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον της Συρίας για την αγορά της Μαύρης Θαλάσσης. Η σημαντική θέση της χώρας μας για την εξυπηρέτηση της εμπορευματικής κινήσεως προς τη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα ο κομβικός ρόλος των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρουπόλεως, καθώς και η ανάγκη διερευνήσεως των δυνατοτήτων για την βιώσιμη σύνδεσή τους με τους Συριακούς λιμένες επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των επαφών με τη Συριακή πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.