24/4/09

Ο Πούτιν δεν πάει στη Σόφια λόγω Ελλάδας

Γράφει ειδικός συνεργάτης
Ένα τηλεφώνημα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκι ήταν φαίνεται η αφορμή, αν όχι η αιτία, ώστε να ματαιωθεί η συμμετοχή του Πούτιν στη Σόφια όπου πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων ή αρχηγών 26 κρατών για την ενεργειακή ασφάλεια. Στη Σόφια επρόκειτο να συναντηθεί και ο κ. Καραμανλής με τον Ρώσο πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ (πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντίστοιχα) έφθασε στη Μόσχα τη Μεγάλη βδομάδα με σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία (σε υπηρεσιακό επίπεδο) για τον αγωγό φυσικού αερίου (South Stream) με τους Ρώσους εν όψει της Διάσκεψης στη Σόφια όπου θα υπέγραφαν τα τελικά κείμενα οι πολιτικές ηγεσίες Ρωσίας και Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Μ. Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκις τηλεφώνησε στην ελληνική αντιπροσωπεία και έδωσε εντολή να ματαιωθεί κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους Ρώσους αφήνοντας έκπληκτο (και έκθετο) τον κ. Κανελλόπουλο (Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ) όπως και τα άλλα μέλη της ελληνικής Αποστολής. Έντονο εκνευρισμό έδειξε, την επομένη, και ο επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας κ. Στογιάνοφ όταν έμαθε την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς. Μετά την ελληνική υπαναχώρηση ήταν δεδομένο ότι ο Πούτιν δεν είχε λόγο να πάει στη Σόφια.
Είναι αυτονόητο ότι ο κ. Χατζηδάκις δεν μπορεί να ενήργησε αυτοβούλως αλλά εκτελούσε εντολή του κ. Καραμανλή διαφορετικά η παραμονή του στην κυβέρνηση θα ήταν αδιανόητη.
Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση τους στο ενεργειακό άνοιγμα της χώρας μας προς τη Ρωσία και ειδικότερα στην κατασκευή του αγωγού South Stream τον οποίο θεωρούν ανταγωνιστικό του Nabouco. Από αυτή την άποψη θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό αν το θέμα των αγωγών συζητήθηκε κατά τη συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή λίγο πριν από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία. Και αν η αναδίπλωση της κυβέρνησης οφείλεται στις γνωστές αμερικανικές πιέσεις που κορυφώθηκαν στη συνάντηση Καραμανλή με τον Ομπάμα. Πολιτικοί παρατηρητές διερωτώνται, συνεπώς, αν πρόκειται για πλήρη στρατηγική αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία (είναι γνωστό, πάντως, ότι δεν υπάρχει πλέον η αρχική θερμότητα) ή αν η εμπλοκή έχει περιορισμένη σημασία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ενδέχεται η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής να ήλπιζε σε μεγαλύτερη (και υπεσχημένη;) βοήθεια από τον Πούτιν την οποία, όμως, ματαίως περίμενε.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ αλλά και το βουλγαρικό ραδιόφωνο εξέφρασαν (ηπίως και διπλωματικά) την απογοήτευση αν όχι τη δυσαρέσκεια και της Σόφιας για «εκκρεμότητες» που δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Πούτιν και η υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό. Το βουλγαρικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα «όλων των πλευρών» εννοώντας ότι αυτό, ως τώρα, δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως ο Ρώσος Υ/Ενέργειας κ. Σεργκέϊ Σματκό υποστηρίζει σε αισιόδοξες δηλώσεις του ότι ο επίμαχος αγωγός θα λειτουργήσει το αργότερο το 2015.

7 σχόλια:

  1. O πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Σόφια, παρά την απουσία του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν και παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει κανένας ηγέτης της Ε.Ε. (πλην ίσως του Ρουμάνου) και ενώ η Γαλλία και η Γερμανία εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων. Και μόνο αυτό το γεγονός θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως κίνηση καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον, ως ένδειξη δηλαδή ότι ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας δεν είναι μονομερής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν η πολιτική ασκείται από τους βουτυρομπεμπέδες που ύψωσαν ανάστημα στις θερμοκοιτίδες των κομματικών μηχανισμών και μόνο, καθώς και από τις αργυρώνητες μπεμπέκες όλων των παρατάξεων, η Ελλάδα ακόμα θα αναζητεί γιατί ο λόγος της δεν ακούγεται.

    Τι άλλο να κάνει κανείς παρά να μη θαυμάσει αντικειμενικά την αντίστοιχη Τουρκική σοβαρότητα και επαγγελματισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφου υπηρξε βοηθεια απο τους Ρωσσους....την ωρα που το Αιγαιο ηταν στο κοκκινο εκαναν ασκησεις με τους Τουρκους στο Αιγαιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα πάντως με το MEGA ο Putin, δεν πάει Σόφια λόγω "Σοφιας" και όχι λόγω Αθήνας!

    Πιο συγκεκριμένα γιατί η Βουλγαρική κυβέρνηση κάνει νερά στον South Stream προς όφελος του Nabucco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eseis xerete poion echei symvoulo gia ta energeiaka o Hatzidakis? Gia psaxte ligo kai tha vreite ... agyra...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο τα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ των ΗΠΑ (ντορούλα,κωστάκης,γιωργάκης κλπ)περιμένεται ΄΄ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΗ΄΄ για τους αγωγούς ή γιατην άμυνα;Ο ΥΠΕΘΑ θα πάει στις 27/4 να δώσει στους νταβατζήδες με απέυθείας ανάθεση την αγορά αεροπλάνων.Γιάυτό δεν κατασκευάζουμε ούτε βίδα.
    Όταν έξω απο το σπίτι σου τοποθετήσεις ΄΄ΚΟΚΙΝΟ΄΄ φώς να περιμένεις και ανάλογη συμπεριφορά απο τους γείτονές σου.
    Ο λαός που εκλέγει αυτά τα ΄΄γιουσουφάκια΄΄ πώς μπορεί ναχαρακτηρισθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.