15/4/09

Ιδού η νέα Τουρκία. Η Τουρκία όπως την βλέπουν οι κούρδοι


Ιδού η νέα Τουρκία. Κάπως έτσι βλέπουν οι Κούρδοι τη διαμόρφωση της Τουρκίας. Η σημερινή δομή της χώρας δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Επτά λεπτά με τον Ομπάμα» γράφει ότι ο αρχηγός του DTP, Αχμέτ Τουρκ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ομπάμα, του παρέδωσε και επιστολή με εισηγήσεις του DTP, οι οποίες έχουν ως εξής:

-Το κουρδικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί επί τάπητος στο σύνολο της Τουρκίας. Χωρίς την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, δεν μπορεί να ωριμάσει μια λύση στη Μέση Ανατολή.
Δείχνουμε σεβασμό στην ενιαία δομή της Τουρκίας. Εντός της δομής αυτής πρέπει να ανοίξει και ο δρόμος για τη σύσταση δομών τοπικών και περιφερειακών ανεξάρτητων περιοχών.
-Η Τουρκία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελεύθερου σχεδιασμού, πρέπει να χωριστεί σε 20 – 25 περιοχές. Κάθε περιοχή πρέπει να έχει τη δική της ονομασία και να δημιουργηθεί ένα νέο διοικητικό μοντέλο.
-Αν και η επίσημη γλώσσα και η σημαία θα ισχύει για όλη την Τουρκία, εν τούτοις πρέπει να δοθεί άδεια η κάθε περιοχή να έχει τα δικά της σύμβολα και χρώματα.
-Τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των Κούρδων πρέπει να τεθούν υπό συνταγματική κατοχύρωση.
-Πρέπει να υπάρξει αμνηστία για το ΡΚΚ και αυτοί, οι οποίοι θα κατέβουν από το βουνό, να μην υποστούν ποινικές κυρώσεις και να τους ανοιχθεί ο δρόμος στην πολιτική.

****
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τουρκ: Ο Ομπάμα ανέφερε ότι είναι φίλος των Κούρδων» γράφει ότι ο αρχηγός του DTP, Αχμέτ Τουρκ, αναφορικά με τη συνομιλία, την οποία είχε με τον Ομπάμα, μίλησε τόσο στο τηλεοπτικό δίκτυο Roj TV, όσο και στο ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αμερικής». Ο Τουρκ ανέφερε ότι ο Ομπάμα είναι φίλος των Κούρδων και ότι τάσσεται υπέρ της αντιπαράθεσης των Κούρδων εντός δημοκρατικού και πολιτικού πλαισίου.
www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.