14/4/09

Κούβα: Άρση αμερικανικών περιορισμών


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε χθες να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Κουβανο-αμερικανών προς την Κούβα, ανακοίνωσε κι επισήμως ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκιμπς.

Στο προεδρικό του διάταγμα ο Ομπάμα επιτρέπει επίσης την αποστολή φιλανθρωπικής βοήθειας προς την Κούβα, σε μία προσπάθεια που ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως θα ενθαρρύνει την μετάβαση προς τη δημοκρατία στη νήσο.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε σήμερα μία σειρά από μέτρα προς όφελος του κουβανικού λαού, προκειμένου στηρίξει την ελπίδα τους να χαίρουν των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον της χώρα τους. Ο πρόεδρος πιστεύει πως το μέτρο που ελήφθη σήμερα θα κάνει αυτόν τον στόχο πραγματικότητα», τόνισε ο Γκιμπς.

«Ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου για να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να αρθούν όλοι περιορισμοί για να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα και να τους αποστέλλουν χρήματα», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται μία προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα.

Το σημερινό μέτρο ωστόσο δεν τερματίζει εντελώς την μακρόχρονη απομόνωση της Κούβας, καθώς δεν αίρει τους περιορισμούς για τους μη Κουβανο-Αμερικανούς.

Αύξηση της εισροής πληροφοριών
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επιτρέψει σε αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να καταθέσουν αιτήσεις λειτουργίας στην Κούβα στόχο έχει να αυξήσει την πρόσβαση και την εισροή πληροφοριών στην κομμουνιστική νήσο, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

«Εμείς βρισκόμαστε στην πλευρά της πρόσβασης περισσότερων, απ’ ότι λιγότερων πληροφοριών στον κουβανικό λαό», τόνισε στους δημοσιογράφους ο στενός σύμβουλος του Ομπάμα Νταν Ρεστρέπο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως η άρση θα βοηθήσει τις αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να εγκαταστήσουν συνδέσεις με οπτικές ίνες και δορυφόρους προς την Κούβα, να συνάψουν συμφωνίες για υπηρεσίες και συστήματα περιαγωγής κλήσεων με κουβανικές εταιρείες και να επιτρέψουν σε Αμερικανούς πολίτες να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές, δορυφορικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε πολίτες στην Κούβα.

Φ.Κάστρο: Δεν ζητούμε ελεημοσύνη
Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ζητεί από τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τερματίσει τον αποκλεισμό της χώρας του και αρνείται κάθε ελεημοσύνη, αντιδρώντας στην άρση από τις ΗΠΑ των περιορισμών στα ταξίδια και τα εμβάσματα Αμερικανοκουβανών προς την πατρίδα τους.

"Για τον αποκλεισμό, που είναι το πιο σκληρό από όλα τα μέτρα, δεν είπε λέξη", τονίζει ο Κάστρο σε άρθρο του που εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα Cubadebate.

Η Κούβα "δεν κατηγορεί τον Ομπάμα για τις ωμότητες των άλλων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών" και δεν αμφιβάλλει για "την ειλικρίνεια και τη βούλησή του να αλλάξει την πολιτική και την εικόνα των ΗΠΑ", επισημαίνει ο Κάστρο.

"Καταλαβαίνει (η Κούβα) ότι έδωσε μια δύσκολη μάχη για να εκλεγεί, παρά τις προκαταλήψεις πολλών αιώνων", προσθέτει εξηγώντας πως για το λόγο αυτό ο αδελφός του πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες "με βάση τον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας (της χώρας)".

Ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει τις κινήσεις μέσα και έξω από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και επισημαίνει πως "έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε ο Ομπάμα να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική που θα βάλει ένα τέλος στην αποτυχημένη πολιτική περίπου μισού αιώνα".

"Η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δεν θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη", καταλήγει ο Κάστρο.

Η άρση των περιορισμών στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι περιορισμοί που είχε επιβάλλει το 2004 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέτρεπαν στους Κουβανοαμερικανούς να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορούσε να υπερβεί τις δύο εβδομάδες.
ΠΗΓΗ SIGMALIVE επιμελήθηκε sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.